Gelukkig is deze benoemingsprocedure niet zo ingewikkeld als het recentelijk ter discussie gestelde artikel 131 van de grondwet. De gekozen nachtburgemeester wordt gewoon door haar Nijmeegse burgers gekozen via een stempoll. Hij of zij mag zich voor een termijn van vier jaar inzetten ter promotie van het Nijmeegse nachtleven. Zwevende kiezers opgelet!
Op een zonnig terras vraag ik ze hoe ze erbij zijn gekomen om zich op te geven voor nachtburgemeester?
Angela: “Een vriendin heeft me opgegeven. Ook werd ik door anderen aangemoedigd. Ik had me terug getrokken, omdat ik bang was dat het me teveel tijd zou kosten. Meteen daarna werd ik door een enthousiaste Doro gebeld. Ze heeft uitgelegd wat de functie inhoudt en ik hoorde dat ik mijn eigen draai eraan mag geven. Dat gaf de doorslag. Ik houd ervan mensen te inspireren en te verrassen. Toen heb ik besloten er helemaal voor te gaan.”
Pim: “Ik zag de vacature voorbij komen en herkende mij meteen in het gevraagde profiel. Ik neem van alles aan, ik ben manager van een reggaeband, was gids van junglereizen in Suriname en heb daar ook gewoond. In de jaren negentig ging ik naar de Swing, maar ik ben ook op een rockevent te vinden. Ik ben moeilijk in een specifiek hokje te plaatsen. Ik doe veel dingen met totaal verschillende mensen.”
Rens: “Bij mij was het al iets langer geleden, zo’n jaar of drie. Ik kom al jaren overal in het nachtleven van Nijmegen en woon hier al mijn hele leven. In het carnavalswereldje was ik al heel actief, moest ik regelmatig presenteren en dergelijke. Een paar jaar geleden kwam dat nachtburgemeestergebeuren voorbij. Vrienden zeiden dat het iets voor mij was en hadden al een Facebookpagina aangemaakt. Toen er daadwerkelijk verkiezingen waren, kon ik er natuurlijk niet meer onderuit. Nu is het een serieuze zaak, ik vind dat wel mooi.”
Ratrace nieuwe volksvertegenwoordiger Nijmeegse nachtleven
Zoektocht naar een nieuwe nachtburgemeester in volle gang
Nu de ambtstermijn van de Nijmeegse nachtburgemeester Doro Krol er bijna op zit, staan de verkiezingen voor de deur. Zaterdag 5 april wordt in het stadshuis (lees: de Nijmeegse boot aan de Waalkade) de nieuwe nachtburgemeester bekend gemaakt. Na de eerste stemronde met zes kandidaten zijn Rens Kroeze, Angela Verkuijlen en Pim Lammers door naar de finale. 3voor12 gelderland vraagt hen naar hun drijfveren en neemt de campagnestrijd onder de loep.
Waar zijn jullie zelf zoal te vinden in het nachtleven?
Rens: “Voorheen bij studentenverenigingen, Spijker, Stretto en de Drie Gezusters. Ik heb nog mogen meemaken dat je voor een halve liter bier tweeënhalve gulden betaalde. Op vrijdagmiddag waren de kroegen al om 14.30 uur open met rijen ervoor in de Molenstraat. Ook op Emporium en Fortarock ben ik te vinden. Laatst was ik bij Bruce Springsteen in de Goffert. Daar ging ik meer voor mijn ouders heen want het was toch voor mijn tijd. Kom je daar en opeens ben je een soort van fan. Dat is geweldig! Ook bij de Rolling Stones, met moeders op mijn rug, prachtig! Je krijgt waarschijnlijk zoveel meer nieuwe dingen te zien als nachtburgemeester.”
Angela: “Ik kom op heel veel festivals in Nijmegen. Daar is al veel variatie aanwezig. Drift voor dance, Doornroosje/Merleyn. Ik hou ook van kroegjes en kleine initiatieven die georganiseerd worden. Of ik ook carnaval vier? Nee, niet in Nijmegen, dat heb ik nog niet ontdekt.”
Rens schiet als voormalig bestuurder van carnavalsvereniging de Duumkes meteen in de verdediging: “Het is in Nijmegen net als in dorpen. Er zijn tussen de vijf- en tienduizend mensen betrokken. Het is een vrij hechte kliek. Fanatiekelingen zijn het; liedjes maken in het Nimweegs. Eens per jaar vier dagen volledig uit de bol gaan op de Grote markt. Mijn vader moest er eerst ook niks van hebben. Door zijn vrienden is hij er als het ware in meegezogen. Je kent iedereen, en hoe klein het ook moge zijn, je moet er gewoon bij zijn. Nijmegen is dan een dorp in een stad. Na de Zomerfeesten is het bovendien het grootste evenement van Nijmegen. Het is echt het ‘pure’ Nijmegen. Mensen die zo totaal verknocht zijn aan de stad en die het ademen. Het tonen van je liefde voor de stad en al die liedjes. Net als de Dag van het Levenslied.”
Pim: “Ja, dat is de mooiste dag van het jaar. Alles en iedereen, van het caranavalswereldje tot de Kwakkenberg, komt erop af. Ook voor mensen die niet van smartlap houden.”
Rens: “Stiekem houden ze er wel van. Ze zeggen van niet maar dan blijken ze die nummers ineens toch allemaal te kennen.”
Pim: “Ieder jaar kom je er weer bekenden tegen. Mijn dochtertje van zeven heb ik er al voor gedrild.”
Rens, hoe lang heb je nodig gehad om tot de slogan ‘waarom ook nie’ te komen?
Rens: “Dat heb ik samen met mijn campagneteam bedacht. Wij zagen op televisie de reclame van Amstel. Daarin vraagt een werkgever aan een sollicitant waarom ze hem voor die functie zouden moeten kiezen. ‘Waarom niet?’ Ja, waarom ook niet? Het laadt de strekking goed. Het is allemaal geinig, niet heel serieus. Zo’n slogan sluit er goed bij aan. Het is leuk en waarom doen we het eigenlijk niet?”
Pim (lachend): “Zou ook wat zijn zeg. Stel je voor: begin je hieraan, vier jaar huilen.”
Op welke wijze voeren jullie campagne?
Angela: “Vorige week zondag heb ik pas besloten echt hieraan mee te doen. Volgens mij kan ik iets voor Nijmegen betekenen. We zijn met een team bij elkaar gaan zitten; waar gaan we beginnen, iets met nacht, iets met uilen. ‘Nuilen’ is echt Nijmeegs. En de slogan was er, posters gemaakt, netwerk gebeld. Volgende ochtend naar de grafisch ontwerper en fotoshoots. Als ik het doe, wil ik het goed doen.”
Pim: “Voor mij ging het ook heel snel, ik was er door verrast. Ik dacht: ik kan me beter focussen op de finale halen, dan tijd investeren in een filmpje. Ik dacht: ik moet die boot op. Ik heb mensen achter de broek aan gezeten om te stemmen. Ik moet nu ronselen, stemmen hebben!”
Is dat toegestaan, het ronselen van stemmen?
Pim: “Nou, naar mijn weten zijn daar geen regels voor. Wel werkte het systeem niet met unieke ip-adressen. Was ik met zeer veel moeite 1 procent gestegen, schoot de rest gigantisch omhoog. Ik dacht dat kan nooit, hier klopt iets niet.”
Ook het neefje van Rens aangesloten bij een Leids dispuut had dit foefje ontdekt: “Per ip-adres kon je zoveel mogelijk stemmen, als je de geschiedenis maar ververste. Na een half uurtje 1.500 stemmen erbij,” zegt Rens ginnegappend. “Wij hadden de meeste unieke ip-stemmen. De techneut was de laatste bewerking vergeten, dat moet niet kunnen. Gelukkig is het nu opgelost. Angela schoot ineens echt omhoog.”
Rens: “Wij hadden de finale sowieso dik gehaald.”
Angela: “Ik was wel echt aan het sprokkelen. Ik heb hele spannende dagen gehad. Reden des te meer om campagne te voeren! Ook goed om meer bekendheid te geven aan het nachtburgemeesterschap.”
Rens: “Afgelopen weken is het ambt zoveel bekender geworden in Nijmegen. Ik werk ook in het Cultuurcafe op de Radboud Universiteit en de studenten daar weten van het bestaan niets af.”
Had Doro dit anders aan moeten pakken?
Rens: “Ik denk wel dat Doro zich meer bij de studenten had kunnen vertegenwoordigen. Dat is een grote groep in Nijmegen en zij was daar niet bekend.”
Angela: “Doro was de eerste. Ze heeft erg haar best gedaan om het vorm te geven, voor de politiek en verschillende doelgroepen. Het is haar niet gelukt om alle doelgroepen te vertegenwoordigen.”
Pim: “Voor de één doe je het geweldig en voor de ander niet. Lof voor wat Doro heeft neergezet.”
Angela: “Voordeel voor ons is dat er al iets staat. Eén van mijn speerpunt is dat het heel breed in Nijmegen bekend wordt zodat je ook weet wat er in de rest van de stad gebeurt en je daar ook iets in kan betekenen.”
Rens: “Het is leuk als je gevraagd wordt als nachtburgemeester ergens bij aanwezig te zijn, dat zou ideaal zijn. Dat het vanuit de mensen zelf komt in plaats van jezelf te moeten opdringen. En dat het de avond opvrolijkt, daar is nog een grote slag in te slaan. En dat het jaren doorgaat zo van: o spannend, het is weer zover, wie zou de nieuwe nachtburgemeester worden over vier jaar?”
Worden er naast een nachtburgemeester ook nog wethouders benoemd?
Rens: “Het is de bedoeling dat je een eigen college van wethouders verzamelt. Je hebt wel een bestuur. We gaan nu niet alle pijlen op tafel leggen want we moeten ook nog wat bewaren voor zaterdagavond.”
Pim: “Dat werk ik pas uit als ik gekozen wordt. Het moet nu ook zo snel allemaal.”
Angela: “Ik wil graag nog met mensen praten. Momenteel bestaan de wethouders uit mensen vanuit de politiek, vastgoed, Rabobank, Kamer van Koophandel en uit de studentenwereld, de ‘nachtwacht’ van Doro.”
Zijn jullie voorstander van de ‘gekozen’ nachtburgemeester?
Pim: “Dit is een net een ratrace. Ik heb niet het idee dat ik ben gekozen.”
Rens: “Ik ben voor de gekozen nachtburgemeester maar er is nog te weinig bekendheid om het tot een goede stemming te krijgen.”
Angela: “Jules Deelder, dat is dé nachtburgemeester van Rotterdam. Hij komt er niet meer vanaf, tot hij gestorven is. Dit is niet te vergelijken. Hier betreft het een tijdelijke functie.”
Pim: “De hele poespas, het is allemaal veel politiek. Jezelf promoten ten koste van een ander. Het is een gewoon een afvalrace en daarbij hebben Angela en ik deels dezelfde achterban. Je ontkomt er niet aan.”
Angela: “Mezelf promoten, heel raar om dat over jezelf te zeggen.”
Pim: “Ik kan alles promoten, maar mezelf promoten is toch anders.”
Hebben jullie enige bestuurlijke ervaring?
Pim: “Mwah, ik heb veel regelwerk en creatieve, ondernemende dingen gedaan.”
Angela vult aan: “Je kan ook competenties hebben als bestuurder, bijvoorbeeld organisatietalent.”
Rens: “Ik heb dus mijn eigen carnavalsvereniging opgericht. Dit bestaat uit circa 200 leden. Dan leer je toch wel hoe je een vereniging, hoe summier ook, moet opzetten. Achter de broek aanzitten, contributie betalen, grote feestavonden van minuut tot minuut inplannen. Gelukkig kan je dat wel met vrienden samen doen. Er komt van alles bij kijken. Veel mensen onderschatten dit. Zo lang je het maar leuk genoeg houdt heb je gemotiveerde mensen. Dat is belangrijk.”
Angela: “Ik ben voorzitter van stichting Aroma, educatieve interdisciplinaire kunstprojecten. Ook heb ik ooit nog in de Veldhovense jeugdpanel gezeten, onderdeel van de gemeenteraad. Dat kennen jullie toch wel? Als ondernemer van o.a. Plees to be toilettheater heb ik ervaring met organiseren.”
Hebben jullie nog een laatste slotzin?
Angela: “Niet nuilen, stem Verkuijlen!”
Rens: “Die van mij ken je ook wel, of nie?”
Pim: “Ik ben dé hokjesverbinder die deze stad goed kan gebruiken.”