#vf14 Pro-Pain doet pijn

Hardcore/metalband na ruim twintig jaar nog steeds springlevend

Harold Broedelet ,

De kersverse bestuursvoorzitter van de Vierdaagsefeesten zei het bij de officiële opening: de feesten bieden voor elk wat wils. Daarom staat op het Valkhof Festival ook een genre als hardcore metal op het menu dat je vroeger niet zo snel zou aantreffen op een festival als dit. En gevoel voor nostalgie hebben ze ook. De ouwe rotten van het Amerikaanse Pro-Pain lieten de resten van de oude Valkhofburcht schudden op hun grondvesten.

CONCERT

Pro-Pain, Club Voerweg (Valkhof Festival/Vierdaagsefeesten), 12 juli 2014

DE ACT

Pro-Pain (nee, niet Propain en ook niet Pro Pain!) is een hardcore-/metalband die in 1991 is opgericht door zanger-bassist Gary Meskil. Ondanks vele bandwisselingen is de New Yorkse groep al veertien studioalbums ver en nog steeds springlevend. Meskil wordt op het podium bijgestaan door Marshall Stephens en Adam Phillips op gitaar en Jonas Sanders op drums. Achter één van de podiumversterkers staat een sidekick wiens rol in het begin onduidelijk is. Zo’n extra bandlid waarvan je eigenlijk niet weet wat zijn rol is, kwam vroeger ook al voor. Paul Rutherford van Frankie Goes to Hollywood was zo’n type die op het podium maar wat deed. Maar al snel blijkt wat de functie van de sidekick is: fans die het podium op zijn geklommen een beetje ‘helpen’ met stagediven.  

HET MOMENT

Tsja, één moment uit het optreden dat opvalt? Het concert in zijn geheel is hét moment op zich. Of het moet het moment zijn dat de sidekick een fan vermanend toespreekt dat hij de monitorspeaker niet moet verschuiven. 'Niet meer doen, hè.' Ja ja, metal anno 2014.

HET PUBLIEK

Dat krijgt waar het voor is gekomen, namelijk supersnelle, harde metal. Eén brok energie komt van het podium af en kaatst net zo makkelijk weer terug. In de pit wordt vet ‘gemoshed’ en het podium is natuurlijk weer de springplank voor een duik het publiek in. Niet iedereen maakt een geslaagde landing. Toch blijven ongelukken uit. De ziekenwagen die toevallig passeert kan gewoon doorrijden. 

HET OORDEEL

Bij een optreden als dit moet je eigenlijk gewoon meedoen. Maar wie de moeite neemt om goed naar de muziek te luisteren, komt al snel tot de conclusie dat Pro-Pain meer kan dan alleen maar hard en snel spelen. De band beheerst diverse substijlen binnen dit genre. Soms neigt het meer naar metal, dan naar hardcore en we horen zelfs een vleugje Ramones. Conclusie: een waardige vertegenwoordiger in dit genre die zich moeiteloos kan meten met andere bands.