#vf13: Sinkane zowel psychedelisch als funky

Nog te weinig materiaal voor een uur

Robin Oostrum ,

Vier jaar geleden zou Ahmed Callab eigenlijk al op het Valkhof staan, maar een maand voor het optreden van Caribou stapte hij uit de band. Na zijn eerste soloplaat onder alter ego Sinkane werd hij tourlid van de Amerikaanse psychedelische popformatie Yeasayer. Ook daar kan hij kennelijk niet al zijn creativiteit kwijt: vorig jaar verscheen het tweede Sinkane-album, en nu staat hij dan - eindelijk - op het Valkhof.

CONCERT
Sinkane, ARC, maandag 15 juli 2013

MUZIEK
Ahmed Callab werd geboren in Soedan, maar groeide op in Columbus. Toch is het niet die hardcore punkscene van de jaren 90 die we terughoren in Sinkane: Afrobeat is het sleutelwoord. De dansbare ritmes worden met synthesizers, gitaareffecten en bewerkte vocalen aangevuld tot een psychedelisch geheel, dat soms veel weg heeft van Yeasayer. Laten we het psychedelische funk noemen.

PLUS
Vooral nummers als Jeeper Creeper en Runnin' krijgen het publiek in beweging. Het niet al te hoge tempo van de afrobeatritmes valt goed bij het aanwezige publiek: enkele meedeiners raken al snel in een aangename trance. Wie zijn ogen openhoudt, heeft bovendien genoeg te zien op het podium waar de gitarist onder andere een Talk Box tevoorschijn heeft gehaald. 

MIN
Stond Sinkane niet een uur geprogrammeerd? Na drie kwartier houdt de band het voor gezien zonder dat duidelijk is waarom. De hele set leunt verder wel heel nadrukkelijk op hetzelfde tempo: saaiheid ligt regelmatig op de loer. 

CONCLUSIE
Sinkane maakt muziek waar iedereen van houdt. Je kunt ernaar kijken, proberen uit te vogelen waar welk effect vandaan komt, of gewoon je ogen dichtdoen en meegaan met de Afrikaanse vibe. Eigenlijk komt het optreden van vandaag iets te vroeg: er zijn nog niet genoeg goede nummers om een uur te vullen. Nog niet, maar dat kan snel veranderen. En dan zou Sinkane wel eens een erg welkome gast kunnen worden op de grotere Nederlandse festivals.

CIJFER
7+