Luxor Live verwelkomt programmeur Willemeen

Interview met Jorrit Hompe: “Beide podia behouden hun eigen gezicht.”

Shannon Van der Werff ,

Willemeen en Luxor Live onderscheiden zich in veel opzichten van elkaar. Toch delen ze sinds kort een gemeenschappelijk ding. Ze hebben dezelfde programmeur. Sinds september is Jorrit Hompe verantwoordelijk voor het programmeren van maar liefst twee popzalen in Arnhem. Naast zijn baan als programmeur bij Willemeen werkt Jorrit nu ook een dag in de week voor Luxor Live. Hij ondersteunt Bert Dondorff met zijn werkzaamheden. Daar willen we natuurlijk meer over weten, tijd voor wat vragen!

Waarom werk je nu ook bij Luxor?
“Het leek me heel leuk en daarnaast is het echt een uitdaging. Het is niet zo dat ik Willemeen nu inruil voor Luxor. Ik blijf nog gewoon bij Willemeen werken. Waar ik het uiteindelijk voor doe, is de muziek. Er ontstaan steeds meer samenwerkingen tussen poppodia in Arnhem. Een goed voorbeeld van zo’n samenwerking is bijvoorbeeld Krachtstroomfestival. Zowel Luxor als Willemeen werken daaraan mee. Dat is ook hoe ik bij Luxor terecht ben gekomen. Ik kende Luxor al omdat we nauw samenwerken op verschillende vlakken. Na het vertrek van voormalig programmeur Job Rebergen afgelopen zomer nodigde directeur Hans Eliëns me uit om een keer langs te komen om mijn visie met hem uit te wisselen. We bleken over veel dingen hetzelfde te denken. Hans heeft me toen gevraagd om een dag in de week bij Luxor te komen werken. En die uitdaging ben ik aan gegaan.”

Wat ga je daar inbrengen? Zijn er dingen die je anders gaat doen bijvoorbeeld bepaalde muziekstijlen meer onder de aandacht brengen?
“Ik ga het scherpe randje opzoeken en aanvullen. Zowel verbreding als verdieping. Het kan alle kanten op gaan, je kan het dus heel breed zien. Ik wil de muziekstijlen die goed gaan in Arnhem versterken en experimenteren met nieuwe stijlen. Kijken wat werkt en wat niet. Met de programmering wil ik vooral lokaal goed wortel schieten. Ik ben daarom ook erg benieuwd waar Arnhemmers voor warmlopen. Als je iets mist in de huidige programmering of als je wat neer wil zetten in de kleine zaal, mail dan naar jorrit@luxorlive.nl.”

Ga je naast programmeren ook nog andere dingen doen bij Luxor Live?
“Nee, ik werk 8 uur per week en daar ben ik tot nu toe erg tevreden over. Ik vind de combinatie zoals die nu is heel gaaf. Lekker afwisselend. Het gaat om de muziek. Samenwerking is een belangrijk onderdeel. Elkaar steunen. De verbinding zoeken met alles wat er gebeurt op muzikaal gebied in Arnhem. Het begint in de oefenruimtes van Jacobiberg. Van daar uit zijn er genoeg goede doorgroeimogelijkheid voor een muzikant. Naar Luxor bijvoorbeeld. Ik vind het belangrijk dat cultuurpodia maar ook bands in Arnhem zo veel mogelijk kans hebben om te groeien. Ik zou het heel erg tof vinden als bijvoorbeeld een keer in de zoveel weken een aantal lokale bands een avond organiseren in Luxor waarbij ze zelf een programma samenstellen en zo iets kunnen neerzetten.”

Gaat het elkaar niet in de weg zitten?
“Dat is inderdaad wel een ding dat me bezighoudt. Het grote verschil tussen Luxor en Willemeen is dat ze beide een andere insteek hebben. Bij Luxor zijn de activiteiten die je programmeert het doel. Terwijl het er bij Willemeen meer om draait hoe jongeren een activiteit neerzetten. Willemeen is tenslotte ook een jongerencentrum. Ze richt zich dus ook op deze specifieke doelgroep. Luxor richt zich op een veel bredere doelgroep en heeft een regionale uitstraling. Daarnaast is er nog verschil tussen de hoeveelheid mensen die in de grote zaal van Luxor passen en die in Willemeen passen. Ik denk dat mijn banen elkaar vanwege de grote verschillen in eerste instantie niet in de weg gaan zitten. Hier en daar zal er best wel overlap zijn, maar dat is gewoon een kwestie van in de gaten houden. Ik vind het belangrijk dat er een tof gevarieerd programma op alle niveaus beschikbaar is voor de Arnhemmers.”

Zijn er nog bepaalde dingen die je neer wilt zetten?
“Een tof, spannend programma dat opvalt in Nederland. Het is een kwestie van rustig opbouwen, kijken wat werkt en waar animo voor is. Gaandeweg is er ook ruimte om wat meer te experimenteren. Maar uiteindelijk draait het er natuurlijk ook om of mensen uit en rondom Arnhem bereid zijn om te komen. Daar probeer je in de programmering een balans in te vinden. De basis ligt in ieder geval in Arnhem en misschien is het mogelijk om dit in de toekomst te verbreden. Daarnaast heb ik nog een primeur, ik heb namelijk mijn eerste boeking rond! Op 23 november komt Funkdoobiest naar Luxor. Dit is een hele toffe hiphopact. Je kan het zien als het neefje van Cypress Hill. Natuurlijk hoop ik dat daar veel mensen op af komen.”

Hoe zie je de toekomst van Willemeen en Luxor Live?
“Arnhem heeft iets dat in toekomst belangrijk wordt. In Nederland zijn veel podia ontstaan in oude zalen, (kraak)panden of jongerencentra. Die panden begonnen langzamerhand uit elkaar te vallen. De afgelopen jaren zijn veel poppodia daardoor in grote ‘zwarte nieuwbouw dozen’ terecht gekomen. Je merkt dat er allerlei dingen verschuiven. Wat tof is aan Arnhem is dat dit hier niet het geval is, en dat het hier ook niet snel gaat gebeuren. Luxor heeft een prachtige zaal. Dat gecombineerd met een sterke programmering waarmee je jezelf goed in de kijker speelt, maakt Luxor een opvallende speler binnen de popcultuur. Wat ik verder nog verwacht in de toekomst voor Luxor en Willemeen is meer samenwerking op festivals en vooral doorgaan met elkaar ondersteunen. Dit kan door het bieden van doorstroom mogelijkheden. Een goed voorbeeld hiervan is Dagschotel. Een idee voor een dansavond dat ontstaan is in Willemeen en uiteindelijk een doorgroei heeft gemaakt naar de grote zaal van Luxor. Ik verwacht dat dit in de toekomst nog vaker gaat gebeuren. De doorstroom is goed te zien, maar beide podia behouden in dit verhaal wel hun eigen gezicht.”