Lisette Lowe mag de avond openen. De zestienjarige singer-songwriter heeft ambities. Dit jaar stond ze op Parel van de Betuwe, waar ze een plekje op Appelpop probeerde te veroveren. Onlangs stond ze in de voorrondes van de Park Open - Young Talent Stage. Vanavond wil ze het publiek in de Jubileumzaal overtuigen van haar talenten.
Ze staat als een wat verlegen, nerveus, lief meisje achter de microfoon. Zij neemt daarmee direct het publiek voor zich in. Vlekkeloos verloopt het optreden met haar zelfgeschreven, vaak autobiografische, folk/popsongs niet. Toch mag ze op ruime bijval rekenen. Haar stem slaat soms over. Haar gitaarspel, vaak te hard, is niet in balans met haar zang. Lisette Lowe heeft zeker talent, maar het is een talent dat eerst verder ontwikkeld moet worden.
Arnhemse talenten in Huis van de Heilige Muzen
Arnhems Talent wil elitair imago Musis Sacrum afbreken
Arnhems Talent is een maandelijks terugkerend evenement in Musis Sacrum. Op deze avonden worden talenten uit een variëteit aan disciplines gepresenteerd. Van singer-songwriters tot rock bands, vanuit de klassieke muziek tot hedendaagse jazz, van ballet tot muziektheater. Verheven kwaliteitseisen worden niet gesteld. In zijn programmering streeft programmeur Bart van Erp wel naar een zo gevarieerd mogelijk aanbod per avond. Een bijkomend doel voor Musis Sacrum is om het elitaire imago van ‘het huis van de heilige Muzen’ af te breken. Dit wil Musis bereiken door zijn Concert- en Jubileumzaal beschikbaar te stellen aan jonge talenten en gevestigde namen, die samen een nieuw en jong publiek aantrekken. Op de editie van 22 mei leek dat prima te lukken.
In de grote concertzaal hangt een enorm projectiescherm aan het plafond. Hierop zie je bij binnenkomst een collage van portretten uit de serie Different Faces, gemaakt door fotografe Debby Gosselink. Schuin voor het scherm staat de concertpiano klaar. Geen pianist, maar wel Afrikaanse klanken uit de luidsprekers. De pianokruk blijft leeg.
De tonen uit de muziekinstallatie passen goed bij de prachtige portretten van Gosselink. Zij heeft tijdens haar vele wereldreizen de lokale bevolking gefotografeerd. Debby Gosselink toont zich meester in het beheersen van licht en kleur en heeft het juiste oog voor situaties en mensen. Haar werk verdient het om groots aan de muren van een gerenommeerde kunstruimte geëxposeerd te worden. Liefst met de lege pianokruk uit het zicht.
Als het laatste portret plaatsmaakt voor een projectie van een collage van de mooiste foto’s uit Different Faces, mag Arnhemland starten. Al die tijd heeft het trio stilletjes in de hoek gezeten. De drie muzikanten brengen geïmproviseerde muziek op exotische instrumenten:
Met deze authentieke instrumenten nemen de drie muzikanten het publiek mee op een muzikale wereldreis. Sfeervol, soms meditatief, soms swingend, bouwen zich klanklandschappen op. Jammer dat Arnhemland al niet mocht starten bij de eerste dia. In samenhang vullen de muziek en de portretten elkaar prima aan.
Een geheel ander Arnhems Talent is Wolter Weulink. Weulink zit in de concertzaal achter de vleugel. Hij speelt en zingt een aantal liederen uit zijn nieuwe voorstelling Perfect. Met deze solovoorstelling studeert Weulink eind juni af aan ArtEZ, opleiding Muziektheater. Hij zingt ingetogen luisterliedjes, vaak met een melancholische ondertoon. Zijn voorstelling past prima op een avond waar het draait om talenten.
Floor Kraayvanger is vooral bekend als leadzangeres van de bluesrockband Superfloor. Zij behoort tot de beste rockvocalisten van Nederland. Vanavond staat zij samen met gitarist Ronald Bekking (The Memphis Experience) en singer-songwriter Odette Bruggenweert op het podium van de Jubileumzaal onder de noemer Floored.
Floored is ontstaan vanuit de behoefte van Kraayenvanger en Bekking om naast het stevige werk van hun beide bands ook de subtielere kant van hun muzikale spectrum op te zoeken. Dat zij daarin geslaagd zijn, laten ze vanavond horen. Floored brengt moeiteloos, naast een paar eigen nummers, vooral covers van o.a. Amos Lee en John Lennon.
Floor Kraayvanger kan met haar ietwat rauwe stem, dankzij haar enorme dynamiek en bereik, ook gevoelige slow tempo songs prima aan. Bekking toont zich een behendig gitarist (ekoestisch en elektrisch) die de zang van Floor vakkundig begeleidt. Bruggenweert ondersteunt dit alles subtiel op cajon en met backingvocals. Zonder dat het routinematig wordt laat Floored zien hoe je talent combineert met jarenlang opgebouwd vakmanschap. Na ruim twee decennia podiumervaring spat het spelplezier er nog steeds vanaf.
Slotact van deze aflevering van Arnhems Talent is Billy Hill. Deze formatie begon zeven maanden gelden als een project op de opleiding Pop & Jazz van ArtEZ. Pas twee maanden geleden hebben de vijf ArtEZ-studenten besloten om van dit studieproject een vaste band te maken en ook buiten de deur te gaan optreden. Een wijs besluit. Ondanks de pas korte bestaanstijd komt Billy Hill overtuigend over. De band speelt blues en rock met een country-twist en een jazzy feel. Wat opvalt is hoe strak de band speelt, met een enorme timing en elke noot raak.
Lisa Jansen is de leadzangeres van Billy Hill. Vorig jaar zat zij nog als singer-songwriter Dislissa achter de vleugel in de concertzaal van Musis. Nu zingt zij powerful elke rocksong. De ritmesectie, gevormd door het koppel Janik Hüsch op drums and Teun Creemers op bas, legt een solide, ritmisch fundament. De twee gitaristen, Dung Hoang and Philipp Ullrich, zetten gebroederlijk een krachtig muzieklandschap neer waarin zij afwisselen met subtiele solo’s en vlijmscherpe licks.
Op deze robuuste ondergrond sluit de gevoelige stem van Lisa Jansen goed aan. Probleemloos voegt haar stem zich naar de eisen van elke song, of het nu een meer bluesy lied is of een stevig rock nummer.
De ArtEZ pop- en jazz-achtergrond laat zich bespeuren doordat de bandleden elkaar af en toe de ruimte gunnen om in een solo te excelleren. Gelukkig ontaardt dit nergens in egotrips. Heeft Billy Hill ook niet nodig. Het samenspel, desnoods af en toe met de armen over elkaar, laat zien wat voor talenten hier samen aan de slag zijn.
Billy Hill heeft een flinke bijdrage geleverd aan het afbreken van het elitaire imago van het heilige Musis. Nog even wachten tot zij groot genoeg zijn om de Concertzaal te vullen om, samen met Floored en een achtergrondprojectie van foto’s van Debby Gosselink, Musis op zijn grondvesten te doen schudden.
Arnhem Talent op Facebook.