Terug- en vooruitblikken met Mark Kuijpers van TAPE

Creatief ondernemerschap met een voorliefde voor het experiment

Saskya Kamps ,

Eind 2012 kwam Mark Kuijpers met een nieuw label, om onbekendere bandjes een kans te geven om te gehoord te worden. Mark is echter al een stuk langer actief in de lokale muziekscene met TAPE, een hippe expressobar/café/exporuimte op de Hommelstraat in Arnhem, en Popmart. Hoe verhouden de laatstgenoemde twee initiatieven zich tot elkaar en wat gaat Mark doen, nu Popmart per 2013 geen subsidie meer krijgt van de gemeente Arnhem?

Mark Kuijpers is een echte ondernemer, wiens handen voortdurend jeuken om een nieuw cultureel gat te dichten. In een gesprek van ruim een uur passeren ontzettend veel initiatieven en plannen de revue. Mark heeft geen creatieve opleiding gedaan, maar HEAO Bedrijsfeconomie. Hij combineert zijn plannen dan ook vanzelfsprekend met een bedrijfsmatige opzet, zo blijkt als hij vertelt over het ontstaan van TAPE: “Nadat de Melksalon sloot, gebeurde er weinig in Arnhem. (De Melksalon was een podium voor beeldende kunst, theater, muziek, drank en dans in 2004 en 2005, waar menigeen met grote weemoed op terugkijkt - SK). TAPE is in 2008 opgericht als initiatief om jonge, talentvolle kunstenaars, schrijvers en ontwerpers een podium te bieden voor experiment en onderzoek. Muziek hoort daar ook bij. Popmart bestaat al langer en is ooit als Nijmeegse stichting vanuit PAN ontstaan.”

De ambitie was destijds om een nieuwe Melksalon op te zetten, waarbij horeca een sterkere poot zou worden: dat moest voor geld in het laatje zorgen. Mark ging op zoek naar een locatie en zat intussen niet stil. In verschillende leegstaande panden – vaak winkels – kon hij een tijdje met TAPE neerstrijken. Al die panden waren kaal, gruizig en ongepolijst. Datzelfde gold in feite voor de expo’s en optredens. Toen Hommelstraat 66 vrijkwam werd Mark getipt. Dit kon zijn nieuwe vaste stek worden. TAPE trok in het pand en de aanvraag voor een horecavergunning werd gestart. Er vonden alvast verschillende optredens en expo’s plaats in een nog kale, onverbouwde ruimte die heel anders aanvoelde dan het huidige café TAPE, dat in een soort retrostijl is ingericht.
 
TAPE is een breed concept, welke rol speelt muziek daarbinnen?
“Ik wil een podium voor beeldende kunstexposities en muziek. De horeca moet ervoor zorgen dat er elke dag mensen over de vloer komen. Anders krijg je een leuke, drukke opening met een optreden en zit je vervolgens nog een paar dagen duimen te draaien als suppoost.”
 
“Ik zoek naar het experimentele geluid, liefst met minimale middelen. Het moet schuren en wringen. Op zich krijg ik genoeg vragen van bandjes die willen optreden, maar ik zoek wel naar ongebruikelijkere acts. Singer-songwriters en indie/underground, maar liefst ook wel met performances. Wat ook belangrijk is: muziek met een knipoog. Ik wil kunnen gniffelen; kunstenaars nemen zichzelf soms zo serieus.”
 
Wat is het verschil met AMP, het Arnhems Muziek Platform?
“Bij AMP wordt ook wel experimentele muziek geprogrammeerd, maar het vertrekpunt is daar meer de geschoolde muziek. Virtuositeit speelt een belangrijkere rol dan bij de muziek die bij TAPE te horen is. Daarnaast is daar de connectie met het conservatorium aanwezig, terwijl ik meer put uit de popcultuur.”
 
“De consequentie van het wegvallen van de subsidie voor Popmart betekent wel dat ik niet meer de wat minder goedkope, interessante acts bij TAPE kan programmeren, terwijl ik dat eerder wel deed. Dan had ik een heel leuke band - zoals Bismuth afgelopen november - die ik graag aan publiek wil laten horen. Dat kan nu even niet meer.”
 
“Mijn opzet was om de komende twee jaar de subsidie van Popmart af te bouwen en via de horeca van TAPE budget te genereren voor de muziekprogrammering. Hoe het nu gaat lopen, weet ik nog niet. Maar ik vind het eigenlijk vooral jammer dat er nu nergens in Arnhem meer zo’n soort podium is voor experimentelere pop. Een podium als Extrapool zou in Arnhem ook heel goed kunnen draaien. Het is nu schraal.”
 
Mark wil elke vrijdagavond een dj over de vloer bij TAPE, het liefst met een eclectische smaak, die ook veel onbekend undergroundwerk draait. Eventuele gegadigden kunnen zich melden. Met de voormalige vage belwinkel naast TAPE heeft Mark ook plannen. Daar start komend voorjaar een zaak met “tweedehands meubels, nieuwe platen en toffe delicatessen”. Daarbij mogen we denken aan heel bijzondere chocola uit Madagascar, of vegetarische kroketten: “Van die dingen die ik interessant vind, maar die nog niet in Arnhem te koop zijn.” Dat lijkt precies de rode draad van het culturele ondernemerschap van Mark Kuijpers te zijn.