Muziek bij de Buren: 169 optredens in 59 huiskamers

“Dichter dan dit kom je bij geen enkele muzikant”

Tekst en foto's: Eric Veltink ,

Op 15 december stellen 59 gastvrije Arnhemmers hun woning open voor buren en muzikanten. Het blijft niet beperkt tot de achter-, boven-, naaste- of overburen; op deze dag kan elke Arnhemmer je buur zijn. Organisator Harold Oddens: “Muziek bij de Buren biedt een staalkaart van de Arnhemse muziekscene en laat zien hoe gastvrij onze stad kan zijn.”

Het idee van Muziek bij de Buren, hét huiskamerfestival van Arnhem, is deels geïnspireerd door de huismakerconcerten die artiesten steeds vaker geven. Regelmatig is dit een vorm van crowdfunding om bijvoorbeeld de opnames van een nieuwe plaat te kunnen bekostigen. Er bestaan al aardig wat tuin- en huiskamerfestivals, zoals die van Theater De Plaats in het Spijkerkwartier en de Geitenkamp. Hier voeren theater en beeldende kunst echter de boventoon. Oddens: "Wij willen juist met muziek de huiskamers in, mede omdat muziek langs alle smaken, rangen en standen gaat. Door het niet in één wijk te doen maar over de hele stad uit te spreiden kun je ook andere delen van Arnhem ontdekken. Je komt mensen van buiten je wijk en verschillende muzikanten tegen. Mensen die je anders niet zo snel zou ontmoeten."

Muziek bij de Buren; hoe gaat het in zijn werk?
Vol enthousiasme schetst Oddens het verloop van de dag: “De aftrap is om 12:15 in Dudok waar we openen met huiskamerspecialiste Lavalu. Vanaf 13:00 ga je met de programmakrant uit Dudok, inclusief blokkenschema en bandinfo, op pad. Om de afstanden niet te groot te maken en 'fietsbaar’ te houden hebben we met een passer ons werkgebied als vrij kleine cirkel op de kaart van Arnhem gezet. Tussen 13:00 en 18:00 kun je een mooie afspiegeling van de stad bezoeken, van Broek tot Lombok en van het Burgemeesterskwartier tot aan Malburgen.” De optredens vinden dus in de middag plaats en duren maximaal een half uur. Hierna volgt van zes tot tien het eindfeest in Luxor. “In Luxor vindt je drie verschillende 'huiskamers' waar gespeeld wordt door onder andere Otto Orgel en Lieve Bertha. Ook komen alle deelnemers, muzikanten, vrijwilligers en natuurlijk bezoekers hier bij elkaar.“
 
Wat de soms kleine huiskamers betreft:  vol = vol?
“Ja, die kans is er… Als je wilt voorkomen dat je voor een dichte deur komt te staan, moet je onze Twitteraccount @demuziekbuur volgen of het laatste nieuws volgen via #muziekbuur. Als je slim bent, heb je je van tevoren goed geïnformeerd via de website. Hier staan alle bands, locaties en natuurlijk het blokkenschema. Zoek je favoriete bands en locaties en maak een mooie route door de stad.”
 
Wat kan ik als bezoeker verwachten van het muzikale aanbod?
“Het aanbod varieert van klassiek tot jazz, wereldmuziek, Latijns Amerikaans, pop, rock, funk en soul. We hopen dat volgend jaar ook de hiphoppers, dj’s en levensliedmakers aansluiten want die missen we nu nog. Een andere doorsnee is die van beginnende muzikanten tot professionele bands. Ja, er is enorm veel te vinden en dichter dan dit kom je bij geen enkele muzikant.”
 
Hoe verliep de werving van huiskamers en muzikanten?
“Nou, dat verliep snel en met enorm enthousiasme. Facebook was aanvankelijk het belangrijkste medium maar daarna ging het al snel van mond tot mond. Uiteindelijk hebben we zelfs zo’n 20 huiskamers én muzikanten moeten teleurstellen. Zij krijgen volgend jaar zeker een nieuwe kans. Ook Westervoort wilde bijvoorbeeld graag meedoen en wellicht gaan zij in 2014 ook meedraaien. De mogelijkheden voor uitbreiding zijn in ieder geval groot. Bij deze editie is alles gebeurd in 4 à 5 weken en dat vind ik heel bijzonder.”
 
Wat maakt een huiskamer geschikt of juist ongeschikt?
“Een huiskamer is al heel gauw geschikt, aan ons is alleen de taak om een goede match te maken. Dat doen we door alle huiskamers vooraf te bezoeken. We kijken naar de grootte en de plek: is het een kleine flat met veel buren of een ruime vrijstaande villa met plek voor 200 man? Afhankelijk hiervan zijn de matches tussen kamer en muzikant gemaakt. Tja, en ongeschikt… dat zijn eigenlijk alleen huiskamers van bewoners die niet gastvrij zijn.”
 
Wat kun je zeggen over opvallende, bijzondere huiskamers?
“We hebben het begrip ‘huiskamer’ vrij breed getrokken. Naast echte huiskamers doen bijvoorbeeld ook ondernemers en andere organisaties mee, zoals een bakkerij en een fietsenwinkel. Andere deelnemers zijn de Siza-dorpsgroep, Hoeve Klein Mariëndaal en woonzorgcentrum Insula Dei. Deze laatste beschikt trouwens over een prachtige kapel met een hopelijk even mooie akoestiek!”
 
Zijn de huiskamers ook een staalkaart van Arnhem?
“Iedereen kon zich aanmelden en het aanbod is wat locaties betreft zeer divers. We gaan volgend jaar verder werken om ook qua gastvrouwen en -heren echt een bredere afspiegeling van de stad te bieden. Hiervoor hebben we in 2014 gelukkig ruim de tijd.”
 
Heb je zelf wel eens klachten van de buren gehad door te harde muziek?
“Nee. Daar moet ik bij vermelden dat ik het grootste deel van mijn leven gekraakt en erg groot heb gewoond, grotendeels in het buitengebied. Daar kon je Metallica zonder problemen live laten spelen."
 
Het Tweede Gebod luidt ‘heb uw naaste lief als uzelf’. Jij hebt hier iets mee, zeg je. Hoe zit dat?
“Eigenlijk heb ik daar heel veel mee en dat geldt voor iedereen die meedoet. Voor ons gaat het erom om iets te delen wat je bindt en wat je enorm mooi vindt. Het is veel liefdewerk oud papier dus je hebt wel iets nodig dat je drijft. Gastvrijheid, ontmoeting en muziek is mijn drie-eenheid qua drijfveren.”


Muziek bij de Buren, zondag 15 december van 12:15 – 22:00
Meer informatie op www.muziekbijdeburen.nl.

Busmaatschappij Breng vervoert je op deze middag van de ene bestemming naar de andere. De pasjes hiervoor vind je bij Dudok en bij de verschillende huiskamers. Blijf voortdurend op de hoogte van vrije plaatsen en volle kamers via @demuziekbuur en/of #muziekbuur.