Behind The Corner mooiste attractie van de Varsseveldse kermis

Achterhoeks talent op afsluiting eerste seizoen

Taggi Eenstroom ,

Het eerste seizoen van Behind the Corner is officieel afgerond met een gelijknamig festival. Op 17 augustus betraden 15 bands de bühne. Van twee tot twee uur konden de bezoekers genieten van de vele soorten muziek. Er werd een strak schema aangehouden om alle bands binnen die tijd te laten spelen. Het concept was als vanouds: jong en oud Achterhoeks muzikaal talent dat de bezoeker verblijdt met muzikaal plezier. En natuurlijk huisbank Hooked in XL-versie.

De Varsseveldse kermis is een fun park voor jong en oud. Verstopt tussen de attracties staat een groot tentencomplex. Een van de tenten biedt het onderkomen aan het Behind the Corner-festival. Net als bij de maandelijkse avonden is de ruimte hier ook opgedeeld in twee podia, overzichtelijk Hier (het grote podium) en Doar (een kleiner podium) genaamd.

De eerste vier bands spelen ieder een half uur. Liquid Snow, dat vanmiddag zijn allerlaatste optreden geeft, bijt het spits af op het kleine podium met zijn Britse punkrock. Pulse gaat daarna verder op het hoofdpodium. Deze band, voornamelijk beïnvloed door bands als Deep Purple en Rush, speelt eigen materiaal afgewisseld met covers. Op Doar staan de mannen van Hz Electric met hun punk rock n' roll. De band is ontstaan tijdens Orkaan van het Oosten 2012. Waarna op Hier de laatste van de vier kopstukken van zich laat horen. Kashmir, zij spelen zoals de naam al doet vermoeden Led Zeppelin-covers. Deze jongens zijn ook al oude bekenden van Behind the Corner: ze waren al eens eerder te bewonderen in een maandelijkse avond in de Radstake. En daarmee zijn ze niet de enigen: meerdere artiesten doen het vandaag nog even dunnetjes over. Van hier naar doar, we zijn nog lang niet kloar.

Voor het middagprogramma spelen nog vijf bands, zij staan ieder drie kwartier op de bühne. Zo gaat het van de stevige grungerock van Orange Maplewood naar de vlotte boogiewoogie-blues van Villa Zeno. Van de deels covers spelende bluesrockband Pebbles And The Bambams naar de met humor doorspekte dialectband The Bruurkes. De bezoekers komen steeds losser. Er wordt gedanst, en de planken onder de voeten veren gezellig mee. Dansen, dansen, dansen, eigenlijk is dat het hele motto van het feestje dat steeds meer op gang lijkt te komen. Een bijzondere nieuwe naam deze middag is het viertal van Raw Flowers. Met Lawrence en Clemens Mul (ex- Bloody Honkies), Paul Diersen (ex-Shaking Godspeed) en Ilja Vaags (ex-Deadbeat Conspiracy) vormen zij deze nieuwe rauwe rockband. Het geheel ‘oort’ al zeer goed. Niet alleen een ruige bloem, maar ook een roos in zijn knop. 

Er wordt een pauze van drie kwartier ingelast. Alle bezoekers verlaten de tenten, omdat het avondgedeelte de zeer schappelijke vergoeding van 15 euro kost. Op zich een prima concept, alleen wel jammer dat er om half negen een nieuwe start gemaakt moet worden voordat de tent goed vol staat met bezoekers. Het ska-punk-gezelschap van Spawn staat hierdoor voor weinig mensen te spelen. En dat is eigenlijk zonde, want hun muziek is goed voor de sfeer en lekker dansbaar. Op ditzelfde podium speelt verderop in de avond het psychedelische droomorkest van Thee Hammer een set vol prachtige riffs, en onderlinge improvisaties. Gegarandeerd dat je bij deze band nooit één keer hetzelfde hoort. In het publiek staan mensen met hun ogen dicht. Dit is de extase van stoned zijn zonder verdovende middelen. Afsluiter op het Doar podium is de bluesrock van Birth of Joy. Dit gezelschap heeft de laatste maanden de nodige tourervaringen opgedaan. Van Frankrijk tot Groot Brittannië en meer. Dat is ook hoorbaar in het samenspel van de band. Ondanks minder goed geluid weet de band toch sterk te overtuigen. De band klinkt strak en de leden zijn op elkaar ingespeeld.

Vanavond staat ook in het teken van de bombastische bands. Bands met veel muzikanten en een vol geluid. Toeters, bellen en profesionaliteit. Op Hier staan ze allemaal op een rijtje: Tenement Kids, Backcorner Boogieband en huisband Hooked XL. Er staan veel mensen te kijken bij de optredens, en er wordt zichtbaar genoten. Bij Hooked XL komen ook gastmuzikanten voorbij, onder wie Dick Kemper, blazers van The Backcorner Boogieband en Spawn en zanger Gijs Wilbrink van Tenement Kids. Ook gitarist Wout Kemkens (Shaking Godspeed) sluit aan tijdens de cover van Automatic Sams Keep on Shaking.  En Hendrik Jan Lovink beklimt de bühne ook nog even om Brommers Kieken te spelen. Dat het geheel met de wisselende muzikanten iets chaotisch heeft, maakt dan ook niet meer uit. 

Het Behind the Corner-festival was een mooie afsluiter van het seizoen. Er waren veel bezoekers, de sfeer was goed en de muziek om van te smullen. Tijdens het festival heeft de organisatie het nodige gefilmd. Houdt dus de site van Behind The Corner in de gaten: www.behindthecorner.nl.

3voor12 gelderland heeft in samenwerking met Behind the Corner ook nog enkele interviews gefilmd. Deze verschijnen binnenkort online.