Oddstream wil onderscheidend zijn

Festival zichtbaarder door verhuizing naar Valkhofpark

Komend weekend vindt in Nijmegen de tweede editie van multimediafestival Oddstream plaats. Vorig jaar bij de Vasim, dit jaar zal het Oddstream plaatsvinden rondom het Valkhofpark. Wij spraken Doeko Pinxt over het hoe en waarom. Wat mogen we verwachten op multimediaal gebied dit jaar?

Oddstream vind dit jaar plaats op en rond het Valkhofpark. Waarom deze verhuizing?
De verhuizing heeft te maken met mijn nadrukkelijke wens om een festival te zijn dat echt zichtbaar is in de stad. Daarom kiezen we voor een centralere locatie. Ik wil ook graag de toevallige passant bereiken en die bereik je wanneer je zo centraal in de stad zit met je festival. De opzet van het festival is daarom ook dit jaar anders. Vorig jaar moest je een kaartje hebben om het festival mee te maken, nu zijn er tevens gratis onderdelen. Het Valkhofpark heeft een open karakter en is ook vrij toegankelijk voor publiek. Iedereen kan gewoon naar het park komen, een aantal kunstwerken bekijken en iets drinken in het verwarmde Oddstreamcafé. Wanneer mensen meer willen zien dan moeten ze wel een expositiekaartje van zes euro kopen en dan hebben ze toegang tot de zeecontainers, Drohme en de Sint-Nicolaaskapel waar ook installaties te zien zijn.

Wat mag het publiek verwachten aankomend weekend op Oddstream
Oddstream presenteert een programma bestaande uit kunst, muziek, lezingen en multimediale performances. De hoofdexpositie van het festival omvat interactieve kunstinstallaties van kunstenaars uit heel Europa, en is te zien in het Valkhofpark. Het publiek mag veel interactieve kunstinstallaties verwachten waar hij in kan staan, liggen of rondlopen waardoor je als bezoeker onderdeel van de installatie wordt. Onze kunst is een beetje als vuur: fascinerend, spannend en indrukwekkend om naar te kijken. Als de avond valt en het donker wordt zal de Barbarossaruïne in het Valkhofpark gebruikt worden voor video-mapping. Dit houdt in dat er beelden geprojecteerd worden op objecten (in dit geval de ruïne) waardoor het object een andere gedaante krijgt. Deze manier van projecteren is adembenemend voor het publiek. Ook zal er een lichtkunstwerk te zien zijn op de toren van Belvédère waardoor iedereen die over de Waalbrug komt, ziet dat Oddstream plaatsvindt. Oddstream moet echt zichtbaar zijn in de stad. De kunst die wij vertonen is geschikt voor een heel breed en divers publiek. Door lichtkunst buiten te exposeren en door te video-mappen in het Valkhofpark ben je goed zichtbaar, maak je mensen nieuwsgierig en trek je geleidelijk aan steeds meer publiek.

Tegenover het Valkhofpark ligt de Lindenberg waar multimediale performances worden gehouden. In de Lindenberg vindt ook Club Oddstream plaats. Club Oddstream is het nachtprogramma van Oddstream met internationale dj’s en vj’s. Ook wordt in samenwerking met het Soeterbeeckprogramma van de Radboud Universiteit Nijmegen een serie lezingen over kunst en wetenschap georganiseerd.

Het muziekprogramma is duidelijk minder omvangrijk dan afgelopen jaar. Sterker nog, we zien nu alleen dance op het program staan. Waarom hebben jullie hiervoor gekozen?
Op de eerste editie waren we te enthousiast met de muziek, waardoor we niet voldoende onderscheidend waren ten opzichte van andere festivals en waardoor het multimediale karakter van Oddstream niet voldoende tot zijn recht kwam. Veel bands die ook op de succesvolle gratis festivals zoals de-Affaire en Oranjepop staan, stonden ook op Oddstream, alleen bij ons moest het publiek ervoor betalen en dat werkt niet. Ook stonden er te veel bands zonder aanleiding op Oddstream. Ik bedoel hiermee bands die op elk ander festival kunnen staan en geen directe link met multimedia hebben. Muziek komt in al haar verscheidenheid nog steeds veel voor op het festival, alleen niet in de vorm van bandjes op een podium. Bij bijna elke kunstinstallatie of performance is de gemaakte geluidscompositie en muziek essentieel. Zo ook straks bij de video-mappping show op de Barbarossaruïne in het park. Het gaat hier wel veel om elektronische muziek maar we hebben tevens live-cinema waar piano wordt gespeeld bij een film over het Berlijn in de jaren twintig. In de toekomst sluit ik ook niet uit dat er weer een muziekpodium komt waar we bijzondere samenwerkingsprojecten tussen muzikanten en kunstenaars vertonen. Dit kan bijvoorbeeld een videokunstenaar zijn die op een subtiele manier het visueel decor van een singer-songwriter maakt.

Waar kijk je zelf het meest naar uit van de programmering van Club Oddstream?
Bij Club Oddstream ben ik erg benieuwd naar de performance van Byetone, oprichter van het Berlijnse label Raster-Noton. Zijn shows staan bekend om de mooie visuals die perfect aansluiten bij de muziek. Ook ben ik benieuwd naar Cristian Vogel, hij is toch een halve legende die nog steeds actueel is en al lang niet meer in Nijmegen heeft gespeeld. Mijn geheime tip? Daar vraag je me wat. Ik wil zelf absoluut de kunstinstallatie murmur zien, een co-productie van Oddstream met Mariska de Groot en Yolanda Uriz in de Sint-Nikolaaskapel waar ook de Kapelsessies opgenomen worden. Het werk is een poëtische schouwspel tussen licht- en geluidsgolven die door menselijke interactie op en neer gaan in de kapel. Het werk wordt op dit moment afgerond dus ik ben erg benieuwd naar het resultaat. Ik laat me graag zelf verrassen op het festival. Dat is meteen wat mij aanspreekt aan heel Oddstream: onze kunstwerken zijn verrassingen, belevingen en zorgen ervoor dat je met mooie momenten naar huis gaat.