In tegenstelling tot een groot dansfeest wat je bij sommige wereldmuziekgenres kan verwachten, zorgt een van de eerste artiesten van de dag, de Kaapverdische zanger-gitarist Manuel Lopes Andrade oftewel Tcheka, met zijn kalmerende stem voor rust en sereniteit. Vol diepte passeren verschillende traditionele Kaapverdische stijlen als morna, coladeira, funaná en de batuque de revue. De talloze experimentele ritmes en harde uithalen van Tcheka leidden tot grote bewondering. Een verbluffend samenspel volgt wanneer de gastaccordeonspeler Régis Gizavo, een grootheid uit Madagaskar, zich bij Tcheka op het podium voegt.
Het Turkse Gevende blijkt niet alleen wereldmuziek te spelen, maar ook een stukje meegenomen te hebben vanuit elke plaats over de wereld waar ze zich hebben laten inspireren door het land, de cultuur, de mensen en de muziek. Dit zorgt voor een gigantische creatieve wirwar aan stijlen die zich het beste laat omschrijven als folkrock of psychedelische rock. Een bijzondere vermelding verdient het schitterende altvioolspel van Ömer Öztüyen, die zijn instrument op superieure wijze op laat leven. Saillant detail: De songteksten zijn een imaginaire taal. Ideaal voor het ontdekken van meerdere vermakelijke ‘mamma appelsap’-momentjes.
Eén van de workshopbands, die iets meer moeite blijkt te hebben met het strakke samenspel, is de Koby Israelite Workshopband. Hierbij hebben muzikanten van verschillende niveaus en steden onder leiding van multi-instrumentalistlegende Koby een korte tijd gerepeteerd om een stuk in elkaar te zetten. Helaas vinden ze op het moment suprême niet altijd de aansluiting bij elkaar waardoor het geheel wat rommelig overkomt. Het plezier blijft er gelukkig vanaf stralen. Ook coverband de Next Generation is een vrolijke bende. Hun jeugdige leeftijd geeft ze een ietwat koetschiekoetschie-gehalte, maar dit zullen ze de komende jaren ongetwijfeld van zich af schudden. Een leuk repertoire met daar bovenop een mooie zangstem van de frontzangeres, die een extra tintje charme meekrijgt vanwege haar potentie deze in de komende jaren nog verder te kunnen ontvouwen.
Lakecia Benjamin & Soul Squad is de eerste groep van de dag die het publiek op het hoofdpodium Apollo uit de stoelen overeind trekt. Ondanks een druk bezet podium blijft er voldoende ruimte over voor de uitmuntende kwaliteiten van de individuele spelers. Het is een feest met volop improvisatie, dans, vloeiende overgangen en getease. Uiteraard laten de saxofoonsolo’s van Lakecia Benjamin het publiek snakkend achter naar meer.
Mokoomba zorgt met zijn afrobeat en fusionklanken voor de grootste opschudding van de avond. Een onuitputtelijke groep, die moeiteloos zijn explosieve energiegehalte overbrengt op de toch al dansende menigte. Rare capriolen, veel humor, ingestudeerde dansacts, een stel blazers met eigen dirigent als special guests, en volop liefde voor hun thuisland Zimbabwe maakt dit het hoogtepunt van de allereerste dag van Music Meeting 2012.
Music Meeting 2012 Dag 1: De toon is gezet
Makoomba brengt explosief energiegehalte moeiteloos over op publiek
Eigenlijk valt Music Meeting niet beter te omschrijven dan wat we twee jaar geleden al zeiden: “Music Meeting in Park Brakkenstein heeft alles waar de festivalganger om vraagt: een geoliede organisatie, heerlijk weer en een puik programma. Een prachtlocatie, een kleurrijke markt, een gemêleerd publiek, een keur aan exotisch voedsel, wat wil een mens nog meer?” (3VOOR12/Arnhem-Nijmegen, mei 2010)