Deze avond mag de Nijmeegse formatie Essence of Insanity de spits afbijten. De band is ontstaan uit de as van onder andere Dei Mortis en schotelt ons een prettige, afwisselende mix van black en death metal voor. Het publiek is verrassend talrijk, maar loopt in de loop van de avond helaas wat terug. Vooral de vocalen van brulboei Theo maken indruk. Ook qua performance neemt hij de snarenplukkers op sleeptouw, die nog wat timide op het podium staan. Het is pas het tweede optreden, dus dit moet verder niet te zwaar wegen. Binnenkort komt het eerste studiowerk online, in de gaten houden dus!!
Gezellig metal onderonsje in Groesbeek
Myrkvar baalt van lage opkomst tijdens try-out
Op 12 mei 2012 stonden er een viertal Gelderse metalbands in het Groesbeekse O.J.C. Maddogs: Essence of Insanity, Asgrauw, Deem Index en Myrkvar. De heren en dame van Myrkvar gaven deze avond een try-out ter voorbereiding van hun albumrelease op 19 mei in Merleyn. De Groesbeekse driemansformatie Asgrauw presenteerden hun promo. Genoeg redenen om een kijkje te nemen in Maddogs.
Old school black metal begint schaars te worden. Black metal gaat tegenwoordig kruisbestuivingen aan met verschillende stijlen, variërend van death en thrash metal tot aan rock-’n-roll en jazz. Asgrauw staat hier volledig buiten en wijdt zich aan de oudere ‘pure’ vorm van black metal, zoals Dark Throne dat voor hen deed. De band, die vandaag hun promo presenteert, betreedt het podium gehuld in war paint. Aan de voorzijde van het podium staat een altaar, waar de zanger/gitarist bij opkomst een boek op legt. Over de opkomst is goed nagedacht, het is echter jammer dat er in de loop van het optreden niks meer met het altaar gebeurt.
Over de muziek zelf is weinig aan te merken: het is strak, simpel en schel. De screams van de leadzanger zijn erg hoog, en gaan zo nu en dan over in gegil. Niks mis mee, maar soms wel iets te overheersend. Het geheel komt beter uit de verf op het moment dat de leadzang wat omlaag wordt gedraaid en de bassist wat meer ondersteund met backing vocals. Deze bassist mag best wat vaker aan bod komen; met zijn lagere vocalen brengt hij dynamiek in de composities. Asgrauw doet het niet slecht als old school black metal band. Voor de puristen onder ons is dit zeker een aanrader.
Na Asgrauw is het de beurt aan Deem Index om het handjevol mensen in de Maddogs te vermaken. Deem Index gooit het over een heel andere boeg. Op de site van Maddogs staat te lezen dat de band een combinatie maakt van death en thrash, met sporen van de Göteborg-stijl (In Flames, Soilwork). Deze band staat duidelijk al langer op het podium, gezien hun energieke en overtuigende voorkomen. Het is jammer dat er weinig publiek in de zaal is, en het lukt de band niet om het resterende publiek mee te krijgen. Maar de band heeft lak aan de magere response en doet ontzettend hun best om een strakke show neer te zetten. Petje af daarvoor.
Hoewel de nummers van de band strak in elkaar zitten en ook voldoende afwisseling hebben, komt de set deze avond niet tot zijn recht. Dit heeft naar mijn idee te maken met een wat summiere ondergrond. De melodische lijnen zijn leuk en worden goed uitgevoerd, maar zonder een dikke, smerige basis overtuigd het niet genoeg. Om goede Göteborg-metal te maken, is veel volume en een dikke sound nodig. De twee kleine gitaarcombo’s die op het podium staan, trekken dit gewoonweg niet. Ik ben ervan overtuigd dat een tweetal Marshall 5150’s de band veel goed zal doen.
Myrkvar is een bekende naam in de Gelderse folk metal scene en is al sinds 2004 bezig om een combinatie te vinden tussen black en folk. Het is een tijd stil geweest rondom Myrkvar, maar op 19 mei presenteren ze hun nieuwe album As en Bloed in Merleyn.
Myrkvar staat in Germaanse klederdracht op het podium, de band is hierdoor makkelijk in het hokje van de folk/pagan metal te plaatsen. Het podium is bezaaid met vlaggen en attributen van hun nieuwe album. Al met al een overtuigend voorkomen. Helaas begint hun optreden slecht: er zijn wat technische problemen met de viool, waardoor deze niet uitversterkt wordt. De band besluit daarom zonder viool te beginnen. Het is duidelijk dat Myrkvar wat meer volk had verwacht in Groesbeek. De muziek weet niet echt te overtuigen en er worden zo nu en dan wat onderhuidse opmerkingen gemaakt richting het publiek.
Op de helft van de set mag de viool weer mee doen, maar helaas is het instrument nog steeds amper te horen. Het is erg jammer dat we de viool niet horen, aangezien dit het instrument is dat het verschil maakt bij de band. Juist de viool zorgt voor het speelse, dansbare element dat kenmerkend is voor folk. De bandleden hebben duidelijk hun dag niet en de zaal druipt langzaam leeg. Hopelijk verloopt de release in Merleyn beter.