Kirsten studeerde bij de opleiding Film- en Televisiewetenschappen af op The Sopranos. De maffiafilm is dan ook een van haar passies. Met Nijmeegse vakgenoten Pien Houthoff en Lisa ter Berg zette zij daarna Go Short op, wetende dat dit buiten Nederland al een succesvol concept was. Het festival biedt naast de Europese competitie voor recente korte films en veel filmspecials ook exposities, workshops, feestjes en erg interessante optredens. Hart van het festival is LUX.
Om met muziek te beginnen: wat is je favoriete band van het moment?
“Qua lokale acts ben ik ondersteboven van the netherlands. Ook The Black Atlantic vind ik te gek. Bon Iver bij Jools Holland was prachtig.”
Muziek is dit jaar het hoofdthema tijdens het festival. Hoe uit zich dat?
“Film en muziek zijn beiden heel groot in Nijmegen. We wilden al langer iets met dit grote thema, maar dit jaar waren we er pas echt klaar voor. We werken o.a. met drie filmblokken, om te beginnen 'Sounds Around'. Denk hierbij aan de film waarin zes drummers het appartement van een oud stel overnemen en alle percussiemogelijkheden in de verschillende ruimtes ontdekken. Een hoogtepunt is ook de documentaire ‘Binaural Swimming’ van Simon Ellis, over een geluidskunstenaar. De Engelse band Swimming uit deze docu speelt vrijdag aansluitend live op ons festivalpaviljoen. Bij 'Music Matters' zie je o.a. een animatiefilm met Sigur Rós en de documentaire ‘Heavy Metal Junior’. Tot slot het blok Musicals: niet zoetsappig, maar kort, perfect gedoseerd en verrassend.”
Muziek en film ontmoeten elkaar ook letterlijk rondom LUX?
“Absoluut! Dagelijks zijn er combinaties van filmmakers met lokale muzikanten. Zo ontmoet mediakunstenaar Max Hattler (o.a. Basement Jaxx) de lokale producers van Nieuwe Elektronische Waar (N.E.W) op het podium. Daarnaast maken lokale bands live soundtracks bij filmklassiekers en werken filmstudenten en sound designers uit heel Europa samen aan korte films. Er zijn ook veel filmmakers aanwezig om over hun werk te vertellen en bijvoorbeeld na afloop van de film met bezoekers in gesprek te gaan.”
Wat is volgens jou het bijzondere van de korte film?
“Het mooie vind ik de urgentie, de spanning en het jonge talent dat je ontdekt. Het zijn vaak heftige onderwerpen en er wordt echt iets aan de kaak gesteld.”
En wat maakt de korte film lastig?
“Het lastigste is vaak om het kort te houden. Veel korte films zijn toch nog te lang. De filmmaker moet echt keuzes maken. Daarnaast moet een korte film helemaal in balans zijn, je hebt geen marges om te kunnen corrigeren. Hij moet je pakken en wegblazen.”
Veel muziek op International Short Film Festival Nijmegen
“Vrijdag is de topdag voor muziekliefhebbers!”
3voor12 gelderland sprak met Kirsten Ruber, organisator van Go Short - International Short Film Festival Nijmegen. Muziek is een hoofdthema tijdens de vierde editie van het succesvolle festival. Film en muziek, een mooie combinatie waar de stad vol overgave op inzet. Muziekliefhebbers kunnen tussen 14 en 18 maart hun ogen uitkijken en tegelijkertijd hun oren een verrassend groot plezier doen.
Wat zijn veel terugkomende onderwerpen in het aanbod?
“Wat vaak terugkomt is het thema ‘coming of age’. De eigen ontwikkeling en het volwassen worden. Dit zijn vaak inspirerende en turbulente periodes in het leven. De crisis komt niet zo zeer terug in de inhoud, al kan het zo zijn dat er wat minder geproduceerd wordt. De thema’s oorlog en de ouder-kindrelatie zien we ook vrij vaak. Actuele thema’s zijn kindermisbruik en bijvoorbeeld geweld tegen ambulancepersoneel.”
Er zijn verschillende lezingen en workshops, wat kunnen we zoal aantreffen?
“Op vrijdag hebben we een aantal toffe lezingen en panelgesprekken rondom film en muziek, waaronder ‘Beyond the Music Video’. Deze gaat over muziekvideo’s die lopen als leidmotief hebben. Denk aan de clips van Massive Attack, The Verve en de openingsscène van ‘Saturday Night Fever’. Een selectie van twaalf muziekvideo’s laat zowel de continuïteit als de veranderingen in dit genre zien.”
Welke namen bieden een goede introductie in de korte film?
“Wat filmmakers betreft zou je kunnen kijken naar Simon Ellis, Jens Jonsson en onze gast Daniel Mulloy. Als het gaat om echt muziekgerelateerde video's is Spike Jonze een van de grootste namen. De film ‘Scenes of the Suburbs’ met Arcade Fire is te gek en hij heeft bijvoorbeeld ook de Beastie Boys korte film ‘Don't Play No Game That I Can’t Win’ gemaakt.”
Je hebt twee lp's meegenomen die centraal staan in het muziek- en filmprogramma van dit jaar, vertel eens.
“De eerste is Michael Jackson's ‘Thriller’, de bekendste en eerste grote muziekvideo en tegelijk korte film. Wij vertonen hem op het witte doek. Bekijk hem niet vooraf op YouTube en je zult verrast zijn en nieuwe dingen zien. De tweede plaat is ‘The Suburbs’ van Arcade Fire. Filmmaker Spike Jonze, onder andere bekend van ‘Sabotage’ van The Beastie Boys, liet zich hierdoor inspireren. Uit de samenwerking met Arcade Fire ontstond de korte film ‘Scenes of The Suburbs’. De film gaat over jongeren, opgesloten in een voorstad met grensposten. Het schetst een donker en onheilspellend toekomstbeeld waarin ‘coming of age’ een belangrijk thema is. Go Short vertoont hem voor het eerst in Nederland. Beide lp's vertegenwoordigen dus de korte muziekfilm van de start tot het allernieuwst.”
Wat is de absolute kijktip?
“Makkie: ‘Scenes of the Suburbs’! En ‘Thriller’ op het grote scherm...”
Je maakt je sterk voor de voorfilm en vindt dat deze terug moet. Overtuig ons.
“Korte films worden nog maar weinig op groot doek vertoond, eigenlijk zelden buiten het festivalcircuit. Go Short zoekt steeds naar manieren om de korte film voor een groter publiek toegankelijk te maken. De vaak verrassende voorfilm legt het helaas af tegen de reclame want dat levert natuurlijk geld op. Spreek de kaartverkoper van de bios hier op aan, stuur ze een mailtje en wordt zeker vrienden via Facebook”