Eerste namen Habana bekend!

Habana presenteert muziek, kunst theater en poëzie

Gaat Habana wel door? Gaat Habana niet door? Gelukkig gaat het wel door en maakt de organisatie vandaag de eerste namen bekend! Voor muziek, kunst, theater en poëzie kun je weer met de pont naar het Waalstrand tijdens de Vierdaagsefeesten.

Reggae is voor de hele wereld het geluid van de zomer, dat blijkt wel
op het strandpodium van Habana. Van de IJslandse roots-reggae van
Hjálmar tot de Mexicaanse cumbia-ska van Los Abajo, reggae met een
snik van Jah6, en ska-funk-pop van Will And The People. Maar Habana is
ook de ideale plek voor de bluegrass van Morgan O'Kane, de jazzy
avonturen van Kapok, en de vooroorlogse swing van Maison Du Malheur.

In de theatertent van Habana schitteren onder meer Ellen ten Damme,
Sven Ratzke
, en Piepschuim. Ellen ten Dame en Sven Ratzke staan dit
jaar samen op de parade als een van de hoofdacts. Op Habana staan zij
solo maar zingen tevens een duet tijdens de enige show van Ten Damme
op Habana op 19 juli. Ratzke is kind aan huis op Habana en staat
garant voor de nodige entertainment en zal op 19 en 20 juli een
show geven. Piepschuim staat bekend om zijn prikkelende, vlijmscherpe
teksten en goed gearrangeerde muziek. Met een onconventionele
bezetting en zichtbaar speelplezier veroveren zij tevens twee avonden
op Habana

Hjálmar
Er zijn weinig overeenkomsten tussen Jamaica en IJsland behalve dat het twee eilanden zijn. Hjálmar brengt hier verandering in want zij vormen de meest populaire reggaeband van IJsland. Ze maken oldschool reggae met IJslandse teksten. De warmste reggae van het noordelijk halfrond!

Jah6
Wat hebben reggae en smartlap met elkaar gemeen? Jah6! Neem de Jamaicaanse reggaeterm Jah voor het Opperwezen, en de Mokumse oppergod André Hazes, en Jah6 is geboren. Jah6 brengt het levenslied met een reggaebeat. Het zal niemand ontgaan dat deze getalenteerde mannen de wetten van de reggae en de smartlap respecteren en culturen samenbrengen.

Kapok
De nieuwste aanwinst van het jonge Utrechtse label Kytopia heet Kapok. Met een ongebruikelijke bezetting van hoorn, gitaar en drums gaat het drietal op zoek naar nieuwe klanken en ritmes. Hoornist-componist Morris Kliphuis is klassiek geschoold, maar door zijn drang om te improviseren besloot hij om de jazz in te gaan. Hij is een veelgevraagd muzikant, speelt onder andere bij The Kyteman Orchestra, en componeert geregeld voor klassieke orkesten en big bands. De veelzijdige gitarist Timon Koomen beweegt zich moeiteloos tussen jazz, funk, rock en noise en drummer Remco Menting is uiterst inventief op zijn kleine drumkit bestaand uit een cajon, snare drum, toms en percussie-instrumenten. Bij Kapok is er veel ruimte voor improvisatie, en kan een stuk op het podium een totaal andere invulling krijgen.

Los De Abajo
De Mexicaanse band Los De Abajo begon twintig jaar geleden als skakwartet, maar is inmiddels uitgegroeid tot een professioneel feestgezelschap van acht man en vrouw dat rock, salsa, reggae, ska en cumbia serveert. Het was Talking Heads-zanger David Byrne die de band eind jaren negentig een platencontract gaf. De punk-attitude van Los De Abajo sprak Byrne aan. Los De Abajo staat garant voor een spetterend optreden met een fikse dosis energie, tropische ritmes en spetterende blazers: zo heet als een jalapeño.

Maison Du Malheur
Jazz, ragtime, blues, swing en boogie zijn maar een paar van de vooroorlogse ingrediënten in de muziek van Maison Du Malheur. De liedjes gaan over allerlei duistere onderwerpen, uiteenlopend van verloren liefdes tot verlaten treinstations, van berooide goudzoekers tot laveloze kroeglopers. Compleet met contrabas, shuffledrum, fingerpickin’ guitar en barrelhouse piano is Maison Du Malheur een van de hartstochtelijkste en swingenste bands die Nederland rijk is.

Morgan O’Kane
Deze Amerikaan houdt de bluegrasstraditie springlevend. De banjovirtuoos verliet zijn huis in de Appalachen om bluegrass naar de straten van New York te brengen. Als straatmuzikant perfectioneerde hij zijn vak en tegenwoordig verdedigt hij het heilige bluegrassvuur met zijn vakkundige bandleden. Een absolute aanrader voor iedereen die ook maar iets heeft met bluegrass, country en rootsmuziek.

Will And The People
Sneller dan verwacht keert Will And The People terug naar Nijmegen want dit bonte Britse gezelschap stond dit voorjaar nog in Merleyn. Bob Marley is hun grote held en natuurlijk hebben de heren ook goed naar The Police geluisterd. De speelse combinatie van ska, funk en pop is ideaal voor een zomers feestje op het strand.

Ellen ten Damme, solo
Ellen ten Damme is misschien wel één van de beste Nederlandse zangeressen van dit moment, maar zij is veel meer dan dat. Actrice, muzikant, stout meisje, circusartieste, vamp, componiste, danseres, schrijfster en Pippi Langkous, en dat allemaal tegelijk. De ware magie is haar eerlijkheid. Hoewel haar verbluffende veelzijdigheid anders kan doen vermoeden, doet ze alleen maar waar ze werkelijk in gelooft. Ondanks haar duizelingwekkende maskerades, is ze altijd zichzelf. Ze is echt. Op uitnodiging van Sven Ratzke speelt ze deze avond solo. Helemaal alleen aan de vleugel, met songs van haar nieuwe album Het Regende Zon. Puur, breekbaar, rauw en wauw! En uiteraard een duet met Ratzke.

Sven Ratzke
Sven Ratzke is een fenomeen. Met zijn glamourcabaret speelt hij van New York tot Berlijn, van de Parade tot in het Muziekgebouw in Amsterdam. Zijn theatershows zijn legendarisch. Elke avond anders, vol van bizarre improvisaties en steengoede muziek. Ondersteund door zijn virtuoze jazzpianist Charly Zastrau, brengt hij prachtige chansons en opwindende shownummers. Bowie, Brel, Brecht of Tom Jones, Ratzke beheerst het allemaal en tovert iets nieuws. Zijn conferences zijn hilarische labyrinten. Op dit moment met Ellen ten Damme on tour kan de in Nijmegen opgegroeide entertainer het toch niet laten om twee avonden bij Habana langs te komen, want Habana en Ratzke zijn inmiddels met elkaar getrouwd. Dus ook dit jaar brengt hij een bijzondere show in de grote theatertent. Komt dat zien, komt zien want op Habana is the cabaret alive for one night!

Afhaalpoëzie
Uw afhaalpoëzie is de afhaalchinees voor de geest, de snackbar van de poëzie, waar bezoekers gedichten van Dichter Û kunnen afhalen. Op de kaart staan losse gedichten voor poëtische trek tussendoor, maar ook klassiekers, specialiteiten en een kindermenu. Meenemen of gelijk consumeren?

Oddstream
Kunstenaars Sarah Kuipers en Susanne van Dongen maken op verzoek van Oddstream de Dreamachine 2.0. een kunstinstallatie waar je als bezoeker helemaal in op gaat. De bezoeker loopt binnen in een grote donkere tent en treft daar kleine tentjes aan waar ze naar binnen gaat om relaxt op een matras te liggen en met een koptelefoon op de beelden geprojecteerd op de tent bekijkt. Een audiovisuele beleving die je zintuigen prikkelt. Suzanne van Dongen is een visuele kunstenares die graag experimenteert met een combinatie van beeld, geluid en omgeving om zo de kijker mee te nemen en te laten nadenken over zijn concept van de realiteit. Sarah Kuipers ziet het lichaam als een sterke tool waarmee we onszelf kunnen uitdrukken om op een expressieve manier de vele prikkels van het dagelijkse leven te relativeren.

Vrienden Van De Wetenschap
De Vrienden Van De Wetenschap doen onderzoek naar het jongleursbrein. Deze vrienden kun je beter wat op afstand houden. Hun pseudo-wetenschappelijke experimenten zijn vermaard om hun slechte afloop. Maar telkens weer vinden ze een nieuw slachtoffer om hun wrede doch zinloze experimenten mee uit te voeren. Een feest voor het oog voor bezoekers met een sterke maag. En geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Mirlen’s Vision
Ervaar Mirlen’s gouden boodschap en u zult, elke dag opnieuw, een wonder beleven! Ofwel: 7 wonderen per week, zeker 30 per maand, 365 per jaar, en meer dan 27000 in een gemiddeld mensenleven!! Voel dit geluk. Mis het niet! Magisch realisme, binnen een minuut. Treed binnen in zijn kasteel vol wijsheid en ga voor dit opluchtende visioen!

Theatertent De Fantast
Een gevarieerd programma aan theater, muziek en cabaret, elke dag weer anders. De Fantast blijft de bezoeker boeien. De afgelopen jaren bracht De Fantast onder meer de Tivolies.

De Kunstservice
De Kunstservice is een SRV-Wagen die is omgebouwd tot rijdende expositieruimte die door heel Nederland heeft gereden en in veertig straten heeft geëxposeerd heeft. De Kunstservice exposeerde werk uit de huizen van mensen en legde de persoonlijke verhalen achter de kunst bloot. Op Habana wordt een overzicht van de tour gepresenteerd via veertig korte filmpjes. En dit keer exposeert de Kunstservice werken van Habana bezoekers en medewerkers zelf die vooraf opgeroepen worden om een voorwerp die waardevol voor hen is en waar ze een verhaal bij hebben mee te nemen. De volgende dag kunnen ze het werk weer ophalen of een dagje langer later hangen. Elke dag vers, elke dag anders.

Waai
Waai is een collectief dat geen collectief mag heten. Het is een los-vaste club van schrijvers, tekenaars, fotografen en vormgevers en vaak vervult een Waailid meerdere van deze rollen. Waai maakt live op locatie een zelfgemaakt, zelfgepubliceerd en zelfgedistribueerd tijdschrift. De teksten en beelden worden gedurende de dag gefabriceerd en komen aan het eind van de dag in het zine. Bij de presentatie van het zine (dezelfde dag) worden teksten voorgedragen en eventueel beelden getoond. Op Habana krijgt Waai haar eigen werkruimte in een oude SRV-Wagen die omgebouwd is tot een Waailab. De vaste kern van Waai bestaat uit Dennis Gaens (dichter, schrijver, tekenaar), Sebastiaan Andeweg (schrijver en tekenaar), Vincent Zegveld (fotograaf), Johan Roos (dichter), Joeri van Putten (vormgever), Hanneke Hendrix (schrijfster) en Willem Claassen (schrijver).