CONCERT
Jesca Hoop, Boog, zondag 15 juli 2012
MUZIEK
De eigenzinnige Amerikaanse singer songwriter Jesca Hoop groeit op in een grote Mormonenfamilie, maar op zestienjarige leeftijd zoekt ze haar heil in Californië. Door haar werk als kindermeisje in huize Tom Waits, kan haar muziek al snel op veel aandacht rekenen. Vers van de pers is haar derde album The House That Jack Built. Wat opvalt is dat veel van haar nummers een soort kinderliedjes zijn en dat Jesca Hoop ze ook brengt alsof ze voor de klas staat.
PLUS
Door haar open houding krijgt Jesca Hoop van het publiek meteen alle aandacht die ze wil. De begeleiding is spaarzaam, zodat alle aandacht naar haar teksten, met subtiele twists en ironische humor, gaat. Mooi is de samenzang, waaruit blijkt dat beide dames perfect op elkaar zijn ingespeeld. Het verhaal over haar Mormoonse moeder, die ziek wordt en van het zwarte schaap van de familie (Jesca) een joint zou moeten roken tegen de pijn, maakt indruk.
MIN
Jesca vraagt veel van haar toehoorders. Sommigen nummers worden ingeleid door een minutenlange introductie en als je die niet hebt gevolgd of kan volgen, komt haar muziek soms vreemd over. Als ze dan ook nog eens een andere stem opzet, zie je een hoop gefronste wenkbrauwen in het publiek.
CONCLUSIE
Gedurfd om met z’n tweeën op het podium je intieme verhalen zo te delen met het publiek. De aandacht die haar teksten vragen, weet ze goed af te dwingen. De spaarzame begeleiding past wonderwel. Ideale muziek om bij weg te dromen op een best wel zonnige zondagmiddag.
CIJFER
7,5
Jesca Hoop geeft zich bloot
Kleine folkverhalen met onthullende details
Bijna schuchter stapt Jesca Hoop samen met haar achtergrondzangeres het podium op. Gewapend met enkel een gitaar en een dozijn sterk verhalende liedjes. Met haar charme maakt ze indruk op het publiek, maar afhakers zijn er ook. Daarvoor is haar muziek te eigenzinnig.