Zwarte Cross: Rikie Rikie, Rikie Rikie

De zaterdagse Grazersroute

Tekst: Paul Aerts, Taggi Eenstroom | Foto's: John Boerdam, Bernard Bodt ,

3voor12 gelderland was daar waar het gras ooit nog groen was. Daar keken en luisterden we naar Bertolf, The Asteroids Galaxy Tour, Di-rect, Memphis Maniacs en Kaiser Chiefs.

Bertolf draait stationair

Op het hoofdpodium begint de dag met Bertolf. De muzikant schiet niet op volle kracht uit de startblokken. Niet omdat de muziek niet goed in elkaar zou steken, of de bandleden niet op elkaar ingespeeld zouden zijn, allesbehalve zelfs. Maar de ex-gitarist van Ilse DeLange blinkt vandaag niet uit in interactie met het publiek en draait een beetje op een laag toerental. Er wordt pas overgeschakeld in de volgende versnelling bij Another Day, dat altijd wel een lekkere beginner van de dag is. Bertolf laat het publiek meezingen maar de slaap is nog niet helemaal uit de ogen. De goed geoliede motor van Bertolf en zijn band draait vandaag slechts stationair. We hebben wel eens een betere Bertolf gezien.
 

The Asteroids Galaxy Tour is een ronkende hitmachine

The Asteroids Galaxy Tour is de laatste tijd een graag geziene gast op de Nederlandse festivals en verdient na een paar jaar hard werken zeker een plekje op het hoofdpodium. De band met blikvanger Mette Lindberg opent met het nummer The Sun Ain’t Shining No More. Een mooie opwarmer voor de rest van de show, waarin vooral het warme trompetgeschal een welkome toevoeging is. De ster van The Asteroids Galaxy Tour is wellicht wel wat te snel gerezen, want de band lijkt al een beetje op de automatische piloot te spelen. Nieuwere hits als Heart Attack slaan nog wel aan, maar onbekendere nummers van hun nieuwe album maken nog niet zoveel indruk op het publiek. De Denen moeten uitkijken dat ze geen hitjesband worden, want daar zijn ze veel te goed en creatief voor. Het potentieel van deze band is te groot om een inwisselbare act te worden. Een paar jaar geleden overtuigde de band juist door hun onbevangen podiumkunsten. Die dreigen nu in aan de horizon van de commercie te verdwijnen.

Di-rect mist ‘peut’

Zoals bekend heeft Di-rect zijn stijl van tienerpunkrock ingeruild voor een met-de-stroom-mee-popmuziek. De Haagse band zegt zelf ‘gegroeid’ te zijn, maar het enige wat met een rotvaart groeit is het ego van de zichzelf overschattende bandleden. Eerlijk is eerlijk, Spike en zijn equipe spelen strak en maken weinig fouten. Echter, als je muziek is opgebouwd uit slappe akkoordjes en gitaartrucjes, dan mag je jezelf scharen bij het dozijn waar Within’ Temptation al het dertiende deel van is. Di-rect speelt hits, en dat is het dan. Dat weet het publiek stiekem ook, maar de drank smeert de kelen.
De sprong over het podium van William van den Putte is het enige dat tijdens dit uur een beetje "voorwaarts gas!" was. Snel door!

Memphis Maniacs geven vol gas in de Megatent

Memphis Maniacs staat niet voor niets in de Megatent vandaag. De mannen afkomstig uit ‘Memphis’ hebben hun sporen in de wereld van de rock-‘n-roll allang verdiend. Met klassiekers als Enter Dreams, ook wel Sweet Sandman genoemd, profileert de supergroep zich als een ware publiekstrekker. Memphis Maniacs is een excentrieke coverband uit Gelderland met een persoonlijkheidsstoornis. Ze spelen alsof ze de beste band ter wereld zijn op een manier waar The Hives nog een puntje aan kan zuigen. Voor de bomvolle tent zijn ze vanavond ook een uur en een kwartier de beste band. Als je deze mash-up machine niet leuk vindt, dan heb je niks te zoeken op de Zwarte Cross.
 

Zanger Kaiser Chiefs zorgt voor 'hoogtepunt'

Met meerdere hits op zak is het makkelijk scoren. Te denken valt aan bijvoorbeeld I Predict A Riot, Oh My God en Ruby (vandaag Rikie). Op het hoofdpodium is dit dan ook een prima afsluiter voor de avond. Er staat een hele stoet mensen te kijken naar de met sterke riffjes doordrenkte indierock. Zanger Ricky Wilson is een frontman die weet hoe hij het publiek moet bespelen. Vanaf het dranghek zingt hij de massa toe en weet daarmee al heel wat harten te stelen. De band moet nog even het gaspedaal vinden maar tijdens de bekende nummers komt er flink beweging in het publiek. Ook gaat de band dan dynamischer spelen. Het is mooi om te zien hoeveel energie de bandleden overdragen. Halverwege de set staat de Kaiser Chiefs' frontman opeens op het dak van het podium en springt de stuntman met zijn motor over de stoïcijns doorzingende Wilson heen. Dit veroorzaakt kippenvel bij het publiek en is voor de band letterlijk het ‘hoogtepunt’ van de avond. Tijdens de toegift weet een fan nog op het podium te belanden. Ze trekt haar jasje uit en zwaait er vrolijk mee in het rond. Na haar paar minutes of fame wordt ze backstage verwezen. Menigeen staat met een glimlach te kijken.