Zwarte Cross: Undercover met Erik van Haaren

Gelegenheidsformatie covert Black Sabbath op Zwarte Cross

tekst: Anne Berentsen ,

In de Undercover-tent op de Zwarte Cross spelen gelegenheidsformaties nummers van hun favoriete bands. Black Sabbath wordt geëerd door Erik van Haaren, Wout Kemkens (Shaking Godspeed), Raymond Grevink (The Bruurkes), Bob Hogenelst (Birth Of Joy). 3voor12gelderland sprak met Erik van Haaren.

Waarom Black Sabbath?
De band is dé grootvader van de metal, zo is het hele stonermetal-genre direct op Black Sabbath terug te voeren. Ze hebben alle vette riffs bedacht, alle bands daarna doen slechts een poging een nieuwe Sabbath-riff te bedenken. Ook qua thema’s waren ze natuurlijk een vernieuwende en shockerende band. Veel van hun teksten hangen een beetje tussen hippiegezever en occultisme in en dat is een best leuke combinatie. Het zou zelfs eerder een schande zijn als deze band géén plek zou krijgen!

Wat was je eerste kennismaking met Black Sabbath?
Ik kreeg als kind Sabbath als ontbijt. En ik weet dat de vader van Wout ook de nodige Sabbathness in zich heeft dus komt het allemaal niet uit de lucht vallen. We zijn alle vier behoorlijk bezeten kun je wel zeggen.

Wat is je favoriete of meest geniale zinnetje uit een nummer van ze?
Lastige vraag, maar dit stukje is toch wel het leukst: "He said son you’ve gone too far, cause smoking and trippin’ is all that you do YEEEEEAAAAAH!" Vooral omdat je kunt horen dat die 'yeah' op het einde er alleen maar in zit omdat er geen andere tekst voor dat stuk bedacht was en Ozzy toch echt íets moest zingen.

Wat is de beste cover ooit gemaakt?
Goed nadenken want iedereen roept toch iets wat Mr Cash ooit gedaan heeft. Ehm… Live With Me door the Twilight Singers geloof ik (het kan ook the Gutter Twins zijn) [zowel Twilight Singers als Gutter Twins hebben dit nummer gecoverd, red.]. Het nummer is van Massica Attack maar zoals Mark Lanegan het zingt is het nóg mooier.”