Zwarte Cross: de Grazersroute dag 1

Met z'n allen de weide kaalgrazen

Tekst: Paul Aerts, Taggi Eenstroom, Anne Berentsen | Foto: Martijn Koolmees ,

3voor12 gelderland was daar waar het gras ooit nog groen was.

Normaal doet wat het normaal doet
De traditionele opener van de podia op de Zwarte Cross is Normaal in de Megatent. Het optreden verloopt zonder verrassingen. Deze (in elk geval wat karakter betreft) nuchtere mannen spelen de tent in een handomdraai plat. De kop is eraf, tijd voor de rest van het programma.

Will and the People is een beetje mensenschuw
Bij aankomst op het festivalterrein zagen we Will and the People al rijden met hun artistieke camper. Het vehikel zoals is een plezier om te zien, met op de achterkant een zelfportret van zanger Will. Het oog wil wat, maar het oor ook. Spijtig genoeg blijkt al vrij snel dat de muziek minder sprankelend is dan het voorkomen. De band maakt popliedjes met een hoog reggaegehalte. De muzikanten zijn goed op elkaar ingespeeld, maar de band speelt de nummers zonder contact te maken met het publiek. Hierdoor ontstaat er geen wisselwerking en is het lastig om de aandacht bij de muziek te houden.

De Nozems crossen (voorwaarts gas) door de popgeschiedenis
Na Will and the People belanden we bij De Nozems. De Nozems mogen dan een coverband zijn, ze verdienen zeker een eervolle vermelding in dit artikel. Deze doerakken spelen in de Megatent als een ware stadionrockband, met energieke covers die geen moment vervelen. Een mooi tussendoortje op deze prachtige dag.

Beuken op Balkanbeats: Russkaja
Als de hemel achter een aantal wolkjes oranje en blauw kleurt is er eigenlijk geen reden voor de festivalganger om de droge Megatent in te vluchten. Ondanks dat het buiten redelijk afkoelt is de tent slechts voor driekwart vol om los te gaan op Russkaja. De Balkanbeats in combinatie met een dikke veeg Volbeat geeft net dat beetje 'oeh' dat de drinkeboer nodig heeft en tovert de tent om in een gevarenzone voor blauwe plekken.