8Bahn Area Festival dag 2

Succesvolle eerste editie van dit 3 daagse festival

Tessa-Norah Feenstra ,

Tomeloze energie was nodig om een non-stop party vol te houden. Dit was ook te zien op de tweede dag van het 8Bahn Area Festival. Op zeven podia lieten veel artiesten de beste house, techno, dubstep, acid, electro en uk bass horen. Het hoogtepunt, waar de meeste festivalgangers voor kwamen, was de Duitse deephouse master Âme.

Anders dan de eerste dag zijn er nu zeven podia opengesteld voor het publiek. Bunker 24H en Cassette zijn nieuw in de reeks. Rond 10 uur in de avond wordt de IFM loods omgetoverd in het New Dutch School podia. Een leeg plafond vervangt de ruimteschepen van de dag ervoor en graffitispuiters laten de naam van het podium verschijnen op een van de muren. Duidelijk welke artiesten hier gaan draaien. Wel jammer dat in de loods de sterke geur van graffiti blijft hangen. Voor de festivalgangers is dit echter geen blokkade, zij gaan lekker door.

Het hoogtepunt voor velen is het optreden van deephouse dj Âme. Hij staat aan de top als het gaat om dit genre muziek. De Duitser laat zijn publiek in de 8Bahn loods zweven op de door hem geproduceerde beats. En ja, hij is geweldig en maakt de verwachtingen van het publiek waar. Handen gaan de lucht in en gejoel stijgt op, op het moment dat Âme het podium betreedt. De mensen staan zelfs tot ver buiten de loods te luisteren en in groepen te dansen. Tijdens zijn optreden draait hij nummers van zijn allereerste plaat en van een nog te verschijnen plaat.

Na zijn optreden moest Âme eerst even bijkomen, maar hij was daarna bereid een exclusief interview te geven.

Waarom heb je gekozen voor de naam Âme?
Âme is Frans voor soul. Er moet voor mij altijd soul in muziek zitten. Muziek moet een ziel hebben, anders heeft het zijn waarde verloren.

Er zijn zo veel festivals. Waarom koos je voor 8Bahn?
Gevraagd. Mijn agency zei in eerste instantie nee. Zij raadden het mij af, omdat ik niet alles kan `handelen’. Ik ben namelijk heel druk met optredens overal en nergens. Ik moet keuzes maken. Dit festival sluit goed aan bij mijn stijl.

Tijdens dit optreden liet je de nummers van jouw eerste album in acht jaar laten horen. Waarom heb je er na acht jaar voor gekozen een album te maken?
Het is moeilijk om echt goede houseplaten te maken. We hebben genoeg muziek gemaakt in de afgelopen jaren. De highlights wilden we in één album stoppen. Dat is hopelijk gelukt. Zo willen we zorgen dat meer mensen naar onze muziek gaan luisteren en ervan genieten.

Waar haal je de inspiratie voor je muziek vandaan? Of heb je geen inspiratiebron?
Natuurlijk heb ik die wel. Verschillende zelfs. Philip Glass, Joe Zawinul en Conny Plank. Dit zijn de artiesten die ik zo even kan verzinnen. Van elk van hen zit een onderdeel in de muziek die ik maak. 

Hoe voel jij je na een optreden?
Chill. De grote hoeveelheid energie dat het publiek door mijn muziek krijgt, slaat over op mij. "It messes up a lot. And after my performance, I sweat like hell.." 

En ervoor?
Ik drink eerst een biertje. Ik kijk hoe het publiek is, wat voor mensen het zijn. Hun mood wil ik de mijne maken. Ik denk aan wat het publiek zou willen. Ik heb altijd een of twee tracks, die vast staan, om te beginnen. Daarna ik doe wat ik wil. Het is interessant om zo maar iets te doen en dan zien wat er gebeurd en de reactie van het publiek af te wachten.

Er wordt gezegd dat je de beste dj bent die tijdens dit festival draait. Hoe voelt dat?
Jij noemt jezelf toch ook niet de beste interviewer die er is? Ik wil het niet over mezelf zeggen. Maar het is leuk om te horen. De andere artiesten zijn ook goed. Ik kan veel van iedereen leren. 

Na het interview vertrekt Âme om zich met zijn vrienden in het feestgedruis te storten. Een feest dat nog de hele nacht doorgaat.

Voor mensen die niet kunnen slapen, maar ook niet meer op hun benen kunnen staan, gaat de ‘Nachtkerk’ zaterdag- en zondagochtend open. Rondom de koepel, de Bacardi Bol genaamd, laten zaterdag in de vroege uurtjes verschillende singer-songwriters hun dromerige songs over het zandstrandje zweven. Zondagochtend is dit podium een platform voor cabaret en andere podiumkunsten. Dit zorgt voor een tegenovergestelde dimensie dan de dreunende beats die de dj’s uit de boxen laten knallen.

Het non-stop feesten gaat het hele weekend door. Vermoeide mensen trekken naar hun tenten op de camping voor een korte nachtrust. De echte diehard party people vertrekken na het optreden van Roman Lindau (zaterdagochtend) naar Bunker 24H die om 6 uur open gaat.

De stroom mensen neemt alsmaar toe naarmate de zaterdag verstrijkt. Dit is niet alleen te zien aan de drukte bij de eettentjes maar ook aan de hoeveelheid plastic bekertjes die over het gras van het festivalterrein verspreid liggen. Zonde, maar daarnaast, het hoort bij een festival en doet niets af aan de kwaliteit van de muziek.

Op zondag gaat het feest door met een 'secret line-up'. Helaas verpest de regen de warmte van de zaterdag. De redelijk nuchtere festivalgangers verlaten daarom het festival terrein. Terug naar hun warme huizen.