Wat is een Songwriters Circle precies? En wat heeft jullie ertoe geïnspireerd om dit op te richten?
“Songwriters Circle is in feite een concert, waarbij singer-songwriters, al dan niet unplugged, in een (halve)cirkel zitten en voor elkaar om de beurt hun liedjes spelen en daarover vertellen. Het is een soort muzikaal treffen. In een ongedwongen, informele sfeer maakt je als liedjesschrijver kennis met collega’s, vertel je over je eigen liedjes (vaak gepaard met anekdotes of ervaringen die je inspireren) en luister je naar de verhalen van anderen. Uiteraard met publiek erbij. Als de akkoordenschema’s van een liedje relatief makkelijk te volgen zijn, of als er niet al te moeilijke zanglijnen in een nummer aanwezig zijn, mag er meegespeeld/meegezongen worden. Dit is op uitnodiging van de songschrijver wiens liedje gespeeld wordt. Maar het is zeker geen jamsessie avant la lettre. Het gaat om het liedje, dat staat steeds centraal. Als je via YouTube op ‘Songwriters Circle’ zoekt, kom je bijvoorbeeld David Gray, KT Tunstall en Ray LaMontagne tegen. Zij hebben niet zo lang geleden in een dergelijke setting opgetreden. Het filmpje geeft de opzet van zo’n concert goed weer.
Het fenomeen van de Songwriters Circle wordt ook het spelen ‘in the round’ genoemd. Het is vooral een traditie in de Engelstalige landen (met VS en Canada voorop), waar bekende en minder bekende songwriters op festivals en in theaters of kleine zaaltjes met elkaar spelen en soms zelfs samen ‘on tour’ gaan in het buitenland. In 2003 deden een viertal Amerikaanse en Canadese artiesten Nederland aan met zo’n tour. Het leverde ontroerende maar ook hilarische momenten op, waarbij het publiek zich geen minuut hoefde te vervelen. Het besef dat iets dergelijks ook met Nederlandse songwriters zou kunnen werken, is toen geboren.
Voor de organisatie is het belangrijk dat de optredende artiesten niet te ver uit elkaar liggen qua genre. Je hebt dan meer kans op een onderlinge muzikale klik op de bühne. Meestal gaat het om een éénmalig optreden in zo’n bezetting. Mocht het een succes worden, dan willen we steeds andere songwriters uit Nijmegen en omstreken benaderen voor de vervolgedities. Er zit op dat gebied veel talent in de regio.”
Jullie plan is om het ook echt als reeks luisterconcerten op te zetten en de 'praters' zo veel mogelijk te weren. Hoe belangrijk gaat setting en locatie worden bij toekomstige edities?
“Als soloartiest ben je extra kwetsbaar voor rumoer. De muziek komt alleen over, als er absolute aandacht is voor de optredende muzikant. Helaas is dat niet bij alle singer-songwriterpodia het geval. We willen ervoor waken, dat deze muzikale ontmoetingen verstoord worden door mensen die liever zichzelf horen praten. Cafe Trianon heeft een aparte zaal, waar de muziekliefhebbers ongestoord kunnen luisteren naar een intiem optreden. Mensen die vooral voor de gezelligheid komen, kunnen vooraan in de kroeg prima bijpraten. Zo ben je elkaar niet tot last en is iedereen tevreden.
De volgende edities worden wederom hier gehouden. Qua frequentie willen we het niet te vaak doen – eens in de twee maanden. Maar we staan natuurlijk open voor voorstellen. Als iemand bijvoorbeeld zijn huiskamer beschikbaar stelt om artiesten van de eerste editie nog eens bij elkaar te brengen voor een optreden, dan is dat natuurlijk welkom. Trianon blijft wel ons ‘thuishonk’.”
Wat kunnen bezoekers precies verwachten 29 januari in Trianon?
“Twee sets van elk ongeveer 45 minuten. Alle artiesten komen aan bod, solo dan wel met elkaar samenspelend. Dat is in ieder geval de opzet. Het zijn muzikanten die al een cd hebben uitgebracht of druk ermee bezig zijn. Ze hebben de nodige kilometers gemaakt en genoeg ervaring om te delen – met elkaar en met de luisteraars. Blue Mickey en Leander speelden eerder op De Affaire en Hoogte80. Ze trekken steeds meer publiek en hebben een flink repertoire opgebouwd. Marcel Verbeek en Hilde Vos brachten allebei in 2010 een cd uit. Ze hebben inmiddels een behoorlijke staat van dienst (optredens met o.a. Harry Sacksioni, Dick van Altena). Het belooft een mooie, boeiende middag te worden.“
De Songwriters Circle lijkt opgericht te zijn met een aantal lange termijnsdoelen in het vizier. Wat kunnen we in de nabije toekomst verwachten en wat zijn jullie verdere ambities?
“Als singer-songwriter heb je het niet makkelijk. Het aantal podia met live-muziek loopt terug. Podia met absolute aandacht voor de muziek zijn al helemaal schaars. Met dit initiatief willen we talent uit de regio bij elkaar brengen en meer in de schijnwerpers zetten. Het is ons opgevallen dat sommige songwriters niet eens van elkaars bestaan weten, terwijl ze uit dezelfde stad komen. Netwerken blijft cruciaal voor de artiesten om verder te komen met hun carrière. Extra contacten met nieuwe collega’s kunnen altijd van pas komen. Daarnaast leer je meer en sneller over het componeren en dichten, als je ziet hoe anderen ermee bezig zijn.
Het publiek krijgt veel voor weinig. Een afwisselende middag waarbij diverse artiesten optreden in een unieke samenstelling en sfeervol ambiance. Iedere editie krijgt een compleet nieuwe line-up, zoals gezegd, er wonen veel talentvolle artiesten in de regio. Onze ambitie is een serie luisterconcerten van hoog kwaliteit, met vaste frequentie, vriendelijke uitstraling en goede programmering. Alleen dan heb je meer kans op vast publiek dat graag komt, al kennen de bezoekers niet altijd alle optredende artiesten. Op langere termijn zouden we songwriters van buiten de regio kunnen uitnodigen om te komen spelen bij de Circle, maar dat is voorlopig nog toekomstmuziek. Al kan ik verklappen, dat zelfs daarvoor al animo is uit verschillende hoeken des lands.”
Liedje en luisterervaring centraal bij Songwriters Circle
Aftrap nieuw concept op 29 januari in Trianon
Op zondag 29 januari start in Trianon een nieuw initiatief: de Songwriters Circle. Met Marcel Verbeek, Blue Mickey, Leander en Hilde Vos is al een mooi programma samengesteld, maar er zit meer achter dit concept dan enkel een reeks optredens. We spraken met initiatiefnemer Alex Akela over wat een Songwriters Circle nu precies is en waarom deze is opgericht.