Pieter Holkenborg, zanger van Automatic Sam, ziet de Gesel XL wel zitten. Een lokaal festival waar alle stijlen uit de regio aan bod komen in een streek waarin muzikanten elkaar veel gunnen. Gesel XL representeert volgens hem dus prima hoe de muziek van Gelderland in elkaar steekt.
Ga je iets nieuws/speciaals/anders doen op Gesel XL?
We gaan een live-plaat opnemen, wat voor ons natuurlijk nieuw is. Niet veel bands doen dat nog. Het is een beetje ouderwets, maar daarom juist weer nieuw. Er komt een nieuw nummer langs en we spelen niet alle nummers van het album, omdat niet alles voor elke gelegenheid geschikt is. Dat past dan niet echt in de setlist. We doen ook nummers van voor Texino en nummers die op de volgende komen te staan. We zijn nog een beetje aan het schuiven. Sommige nummers spelen we gewoon niet zo vaak; eentje hebben we zelfs nog nooit live gedaan. Het wordt dus anders dan normaal.
Naar welke bands ga je kijken op Gesel XL en waarom?
Op vrijdag spelen we zelf in Leeuwarden, dus dan kunnen we helaas niet, maar als ik zou gaan, dan zou ik naar Shaking Godspeed gaan. Ik ben daarnaast benieuwd wat De Staat doet. Ik ga zelf later op zaterdagavond naar de release van de Dead Neanderthals. We kunnen pas het meeste meepakken na ons optreden, omdat we vooral aan het oefenen zijn en dergelijke.
Wie zou je volgend jaar op Gesel XL willen zien?
Thee Hammer omdat het heel goed is. Alle bandleden hebben het druk met andere dingen, maar ik zou het wel leuk vinden als ze wat meer in de lift komen en meer gaan spelen. Sugartoosh vind ik ook erg vet, komt ook uit de Achterhoek, en The Gospel, omdat dat zo’n beetje de leukste live band is, altijd vrolijk en lekker los uit de pols. Daar kunnen bands nog wat van leren. Het is een relaxte, gecontroleerde chaos, wat de sfeer erg ten goede komt. Sister Johnson omdat ik heel erg Jon Spencer fan ben. Ik denk dat ze het niveau makkelijk kunnen evenaren en ik zou het tof vinden als dat soort bands überhaupt meer spelen. Je ziet dit soort bands vooral uit het buitenland komen, terwijl er in Nederland ook wel van dat soort bands zijn die meer aandacht verdienen.
Wat vind je van het muziekaanbod van Gelderland?
Van mijn part boek je volgende keer 8000 bands in plaats van 83 en doe je een week lang Gesel XL, want ik vind dat er in Gelderland een heel divers aanbod is qua stijlen en ik vind het ook cool aan deze streek dat mensen het elkaar echt gunnen. Je merkt geen competitie in deze regio. Programmeer de volgende keer maar alle acts van Gelderland. Ik zie het echt als een soort Popronde waar je je vrienden mee naartoe neemt, want de verschillende zalen zitten allemaal dicht bij elkaar. Een leuke avond is volgens mij wel gegarandeerd en het kost echt niks, want vijftien euro voor zo’n weekend met 83 acts is niks. Voor De Staat zelf betaal je al twintig euro ongeveer en die zie je nu dus voor minder dan acht euro en dan heb je er nog superveel toffe acts bij. Zuip, rook en eet desnoods maar net even wat minder die avond; je betaalt echt maar twintig cent per band ongeveer.
Vind je dat er vaker een festival zou moeten zijn waar het lokale talent de volle aandacht geniet?
Het is een beetje dubbel, want het is een mooie speelplek, maar je kan ook beroemd zijn binnen twee kilometer en daar dan moeilijk uitkomen. Ik denk dat Gelderland gezegend is met de hoeveelheid kwalitatieve acts en dat zo’n Gesel XL zich dan prima leent om dat als aanbod te tonen. De manier waarop het georganiseerd is sluit het ook naadloos aan op de muziekcultuur en als je dat eens per jaar hebt, heb je ook iets om naar uit te kijken. Zo blijft het bijzonder. De meeste bands doen dit keer ook nog iets speciaals.
Geert Wilders heeft sinds kort een meldpunt voor Oost-Europeanen. Waarvoor vind jij dat er een meldpunt moet komen?
Ten eerste vind ik dat hele meldpuntgedoe totaal waardeloos. Om dan toch iets te verzinnen wat een grote irritatie voor mij is: een meldpunt voor draaiorgels, want ik vind dat draaiorgels zo snel mogelijk uit onze maatschappij verbannen mogen worden. Ze klinken altijd vals, het repertoire is afschuwelijk, die gemaakte jaren vijftig Hollandse gezelligheid waar niemand op zit te wachten met zo’n lambak met een bakje ervoor. Ik denk dat toeristen ons echt uitlachen.
Automatic Sam neemt speciaal album op bij Gesel XL
“Van mijn part boek je volgende keer achtduizend bands en doe je een week lang Gesel XL”
Pieter Holkenborg, zanger van Automatic Sam, ziet de Gesel XL wel zitten. Een lokaal festival waar alle stijlen uit de regio aan bod komen in een streek waarin muzikanten elkaar veel gunnen. Gesel XL representeert volgens hem dus prima hoe de muziek van Gelderland in elkaar steekt.