Hömpfdingå, Zweedse ballen en een klingelende banaan

Electrotrio onderwerpt Arnhem aan Nintendo-beats en meer

Phebe Kloos ,

Hömpfdingå is een newwave-electroband uit Zweden die in Scandinavië grote populariteit kent vanwege zijn energieke en unieke live-optredens. Onder leiding van producer Dånish Spæ creëert Hömpfdingå aanstekelijke Nintendo-electro. Live wordt Spæ versterkt door drummer Bjöns Bløkland en synth-nerd Hønrick Någel en creëren ze samen uiterst dansbare muziek. Deze studenten uitvoerende kunsten wonnen afgelopen januari de talentenverkiezing ‘Urørt of the year’ en zijn sindsdien uitgegroeid tot een van de grote beloftes in de scene. Na Zweden te hebben veroverd, ligt hun complete focus op Arnhem en omstreken. Dit wakkert uiteraard de nieuwgierigheid aan: hoog tijd om de heren over hun plannen uit te horen.

Ik word binnengelaten in een typisch studentenhuis. De gang is behangen met posters, het aanrecht staat vol aangekoekte afwas, Viktør de kat loopt door een drumstel heen en schoenen zijn noodzakelijk bij een toiletbezoek. In een sfeervolle kamer met elandkoppen aan de muur, kaarsjes in wijnflessen en een Pipi Langkous-bed, spreek ik met electrohelden Spæ, Bløkland en Någel.

Alhoewel van ‘spreken’ is niet echt sprake... hun Engels is bar slecht en dus zijn we aangewezen op het doorgeven van een iPad waarop Google Translate de dienst uitmaakt. Helaas belemmert dit de mogelijkheid op doorvragen en bovendien dacht ik de helft van de tijd dat ze het over mij hadden.

Scandinavië ligt aan jullie voeten, wat doen jullie in Arnhem?
Någel: “Een jaar geleden heeft Bløkland voor onze studie een podium ontworpen voor het succesvolle festival “Brøng Zwødën når Ärnhem Zæd”. Hij werd direct verliefd op Arnhem (en een meisje). Bovendien zag hij dat elektronische muziek in opkomst was, maar dat er te weinig muzikanten achter de draai panelen staan. Hij zag een gat in de markt en overtuigde ons. We houden van uitdagingen en gaan graag de strijd aan om na Scandinavië Arnhem en omstreken te veroveren.”

Terwijl Bløkland mompelt en grimmig “No true love” uitbrengt en een köttbullar (Zweeds gehaktballetje) in zijn mond stopt, tikt Spæ verder: “Vanaf Arnhem ligt bovendien vliegveld Weeze zeer gunstig, wat onze trips door Europa en naar de thuishaven gemakkelijk maakt. Zo reizen we volgende maand voor een kleine tour naar Londen en Stockholm.”

Jullie vertellen dat er weinig muzikanten achter de tafel staan. Vertel!
Spæ “Alle muziek die we maken, is elektronisch, maar we spelen geen set, zoals de meeste. We spelen live en analoog. We gebruiken basisbeats uit Nintendo DS, werken met synthesizers en pads. Alle geluidseffecten maken we live. Van gitaar tot koebel. Hiermee creeëren we dansbare en aanstekelijke electro.” Als ik vraag naar hun inspiratiebron zet Bløkland direct de naald op een lp van Rangleklods. In kleermakerszit zitten ze voor me op de grond met de beat mee te bouncen. Het zal vast heel groot zijn in Zweden knik ik, maar ik heb er nooit van gehoord. Op hun beurt kennen zij ook geen een Nederlandse dj, laat staan Arnhemse helden die graag gezien worden in de Popupklup en op feesten van ondermeer 8Bahn, New Dutch School, Nachtkerk en Dagschotel.

Arnhem veroveren dus, oké. Hoe precies?
Någel begint enthousiast te tikken: “We zijn ervan overtuigd dat we binnen een half jaar net zo’n trouwe fanbase opbouwen als thuis.” Spæ: “Laatst stond Bjöns al even met Slagsmålsklubben op het podium van Luxor Live, maar als formatie was de volgende show afgelopen woensdag 19 december in Musis Sacrum tijdens Arnhems Talenten. We creëren de muziek voor de improvisatie dansvoorstelling Work in Progress, Finding a Language van WE3, waarmee we waarschijnlijk door Europa gaan touren. Verder klingelen we onze bananen op Dagschotel XL en worden we veel gevraagd voor andere feesten, maar dat houden we nog even geheim.” Ik veronderstel dat het hier om een Google Translate failure gaat, maar voor de zekerheid vraag ik het nog even.

“Klingelen we onze bananen”?
Bløkland: “Bananen en courgettes ja. Aan deze bananen bevestigen we sensoren waar we zware synthesizers op programmeren. In onze ervaring klinken bananen namelijk veel beter dan bloemkolen, dit komt door de progressieve linkse kromming van de banaan.” Wandelden deze vrienden op hun twaalfde nog langs de fjorden en jaagden ze op elanden: ze maken nu samen muziek. Met hun uiterst vriendelijke en sympathieke houding, sexy scheve lokken, gebreide truien, buitengewoon dansbare muziek en klingelende bananen ben ik ervan overtuigd dat Arnhem binnen een mum van tijd aan hun voeten ligt. Førtsått.