AMP Snacks: vette muziek en onbeperkte snacks

In gesprek over vet als smeermiddel van cultuur

Saskya Kamps ,

Sinds februari 2011 organiseert Tijs van Trigt samen met Tim Coehoorn regelmatig AMP Snacks in de voormalige snackbar De Roos aan de Hommelseweg in Arnhem. Een gesprek met Tijs over vet als smeermiddel van cultuur.

Tijs, een vormgever van midden dertig, is al een tijdje vrijwilliger bij Arnhems Muziek Platform (AMP), het platform voor experimentele muziek in Arnhem, als hij op het idee komt voor de variant ‘AMP Snacks’. Hij beheert dan al een tijdje voor een woningcorporatie een leegstaande snackbar in een rijtje krotwoningen om de hoek van zijn huis. Het wordt tijd om eens serieus iets met die snackbar te gaan doen.  Die staat daar maar vooral leeg te zijn en de buurt heeft er niets meer aan.

“Snackbar De Roos is een heel inspirerende plek, met vijf lagen tegels op de muur en allerlei sporen van het snackverleden – het is zelfs de oudste snackbar van heel Arnhem geweest. Dus wat kun je daarin beter doen dan iets met vet?” Tijs vraagt zijn AMP-collega’s om muzikaal inhoud aan het concept te geven en gaat zelf experimenteren met seizoensfrituur. “Want je kunt in feite alles frituren, van ijs en Snickers tot asperges. En vet, dat is het smeermiddel voor cultuur. Lekker snacken spreekt iedereen aan.”

Die eerste avond wordt gevuld met verschillende optredens van aan AMP verbonden mensen. Violiste Tessa Zoutendijk improviseert met een oude kennis – een gitarist die ze lang uit het oog verloren was.  En er is een hilarisch optreden van Tjerk van der Ham als Rob Bos, soundscape-ontwerper. Tim Coehoorn treedt op met zijn band Pirate Bay. Intussen gooit Tijs de ene hand Rosevalaardappelpartjes na de andere auberginetempura in de frituur. Voor vijf euro kan het publiek onbeperkt snacken en luisteren. En zo is het nog steeds.

Tim en Tijs hebben een onderlinge rolverdeling. Tim verzorgt de muziek en Tijs de culinaire kant van AMP Snacks. Ik vraag Tijs of er een wisselwerking in de programmering zit. Zoekt Tijs geschikte etenswaren bij de optredens of andersom? Maar zo precies gaat het niet. Het is eigenlijk vooral spontaan.

“Er zijn nu tien AMP Snacks geweest, en ze waren allemaal verschillend, ook in de opzet. Er zijn zowel lokale als internationale gasten. Soms hangt het dus af van artiesten van ver, die in het land zijn. AMP Snacks is ook niet precies om de zes of acht weken, dat is fijn. Dan kun je je richten op goeie combinaties en zit je niet bij voorbaat vast.”

“Er treden elke keer zo’n twee of drie gasten op. Van bands tot een dichter of live-animatiefilmer, niet alleen musici. We zoeken naar gasten die niet te veel op elkaar lijken, en vragen ook wel of ze iets samen willen gaan doen. Zo zijn voor een optreden stemkunstenaar (en buurman van om de hoek) Jaap Blonk en Machinefabriek samengebracht, wat later nog tot opname van een cd heeft geleid.

Maar het gaat ook wel eens heel anders dan gepland. Een keer kwam bijvoorbeeld de band niet opdagen. Gelukkig neemt het publiek van AMP Snacks zelf ook altijd wel instrumenten mee. En daar kwam het concept Summer Jam dan weer uit voort.”

AMP Snacks is van de drie AMP-locaties het meest underground, vindt Tijs. In dit seizoen zijn er afwisselend AMP-optredens in de Waalse kerk, de bovenzaal van Luxor en bij De Roos. Elk met een eigen programmatuur.

“In de Waalse kerk kan alleen akoestisch worden geprogrammeerd. In de snackbar passen maar hooguit zo’n dertig man. Elke ruimte heeft zijn beperkingen, maar alles zou in principe in elke ruimte geprogrammeerd moeten worden.”

“Er zal komende tijd weer meer contact met het conservatorium worden gezocht. De nieuwe generatie experimentele musici zal een podium worden geboden. Ook is het goed dat bij AMP verschillende stijlen op een avond worden geprogammeerd. Zo ontmoeten verschillende publieksgroepen elkaar ook meer.”

Ontmoeten is belangrijk, bij AMP? “Ja, kijk maar naar de afgelopen zondag, toen er huiskamerconcerten vanuit AMP werden georganiseerd hier in de buurt. Het begin- en eindpunt was bij de snackbar. Er liepen drie groepjes naar drie huiskameroptredens, met niet alleen muziek maar ook muziektheater. En dat gewoon bij mensen thuis. Dat was heel leuk.”

Bij AMP Snacks-optredens is het publiek vaak ook zelf muzikant. Na de geprogrammeerde optredens barst het jammen los, en dat gaat nog wel eens tot in de vroege uurtjes door. Dat kan heel goed, want er zijn geen lastige buren. Het rijtje vroeg-twintigste-eeuwse huizen heeft jarenlang in afwachting van sloop gefungeerd als atelierwoningen en sommige ruimtes zijn gekraakt. Nou is net bekend geworden dat deze huizen over afzienbare tijd ook als kluswoning zullen worden verkocht, net zoals een deel van de huizen verderop in de straat. Gaat Tijs dan op een andere locatie door met AMP Snacks?

“Nou… ik denk eigenlijk na over een vernieuwd concept: Snacks on Tour. Dat is dan buiten AMP om, wel met de combinatie cultuur en frituur. Maar dan met theatermensen, bij het festival Phonq. Eerste weekend van februari.”

“Daarna is er trouwens weer een echte AMP Snacks. Binnenkort wordt bekend gemaakt wie daar optreden. En wat er dan bij te snacken valt.”