Stoom afblazen in Wageningen bij Club 3voor12 gelderland

Patrick Balkhoven ,

Afgelopen maandag stonden twee Gelderse bands in het Wageningse Café De Overkant, voor een nieuwe editie van Club 3voor12 gelderland. Popcultuur Wageningen richtte zich hiermee op de kersverse eerstejaars studenten die het programma van hun introductieweek volgden. Tussen al het studentikoze vertier in de stad was dit een zeer welkom concertavondje, met twee prima bandjes uit eigen provincie.

Op deze warme zomeravond lijkt het publiek in eerste instantie De Overkant niet te kunnen vinden. Villa Zeno trapt rond half elf af en moet dit helaas voor een vrij lege zaal doen. Maar al snel spoeden de mensen van buiten naar binnen en loopt de zaal zowaar halfvol. Dat belooft wat!

De band begint een goede bekende te worden bij 3voor12, met succesvolle optredens op Paaspop, Huntenpop en de-Affaire dit jaar. Hun 'rock 'n soul'-muziek, doorspekt met bluesrock en catchy pop-refreinen, ligt prima in het gehoor. De band geeft blijk van hun podium-ervaring door een uitermate strakke en gecontroleerde set weg te geven.

Villa Zeno is momenteel bezig in de studio voor opnames van hun debuutalbum en lijkt hiervan op het podium wat stoom af te willen blazen. Ze vuren in hoog tempo hun nummers af en hebben zo te zien best wel zin in een feestje. Er wordt gedanst en het applaus wordt gedurende het optreden steeds harder. Een laatste nummer waarbij de mondharmonica de boventoon voert, is het klapstuk: hier staat een band die het niet zozeer van hun originele liedjes, maar wél van een ijzersterke presentatie moet hebben.

El Jando, ook afkomstig uit de Achterhoek en winnaar van de recente editie van de Orkaan van het Oosten, stookt het feestje nog even op. Het optreden begint vrij abrupt en knalt in één lijn door naar het einde. Eigen werk wordt afgewisseld met covers, wat allemaal op eenzelfde tempo aan elkaar lijkt te worden geplakt. Het optreden oogt zo wat rommelig en heeft meer weg van een Top-40 op hoge snelheid. Spannend is het wel, maar iets meer variatie of momenten van rust zijn zeker gewenst.

Niet dat het deert, want het publiek lijkt het prima vol te houden. El Jando heeft goed geluisterd hoe hun idolen, met name die uit de techno- en dj-wereld, het doen. De set is gevaarlijk catchy en extreem dansbaar. Daarmee is de band een perfecte festival-act in spe, maar mag er zo her en der nog flink wat aan worden gesleuteld. Laten we hopen dat ze die tijd ervoor nemen, want dan kunnen we in de toekomst nog meer van deze jonge heren verwachten!