Robots gezocht!

Opnamen van videoclip van Visitors in hartje Nijmegen

Erik Nijsten ,

Soms krijg je wel eens een uitnodiging waarvan je denkt, wat moet ik ermee? Soms prikkelt een uitnodiging echter je nieuwsgierigheid. Zoals de robotworkshopmiddag en ROBOWALK door het centrum van Nijmegen voor de opnamen van een videoclip. Hier moeten wij als 3voor12 gelderland uiteraard het fijne van weten. Tijd om organisator Bertin van Vliet een paar vragen voor te leggen.

Om te beginnen met de meest voor de hand liggende vraag: wat heb je met sciencefiction?
Sci-fi is een heel inspirerend genre. Het is het meest fantasierijke genre. Het heeft ons robots, tijdreizen én buitenaardse wezens gegeven. Daarnaast zegt het ook telkens iets over de tijd waaruit het komt. Qua mode, techniek en filosofie. Zo was een robot vroeger een mechanische man (L'uomo meccanico, 1921) en virtual reality een soort drug waaraan je verslaafd kon raken (Wild Palms, 1993). Ook in de muziek is sci-fi inspirerend. Denk maar aan de toekomstmuziek van Kraftwerk, Bruce Haack of Gary Numan. Synthesizers en vocoders, daar draait het allemaal om.

Waarom onder de naam Visitors en niet onder je eigen naam Bertin?
Ik heb onder mijn eigen naam al heel veel gemaakt. Van lo-fi casio-pop tot singer-songwriter. Het is heel verfrissend om met een schone lei te beginnen. En om het minder aards te maken heb ik de naam Visitors gekozen. Niet persé bezoekers van een andere planeet of dimensie hoor. Het kan breder geïnterpreteerd worden. Deze naam nodigt namelijk ook uit om met meerdere mensen samen te werken aan dit project. Dus tijdelijke samenwerkingsverbanden onder één en dezelfde naam. Aardig detail is dat deze naam natuurlijk al heel veel gebruikt is. Ik houd wat dat betreft wel van recycling. Check de Italiaanse spacerock band Visitors (1981) maar eens uit (ze heten overigens nu anders). Door de naam opnieuw te gebruiken lijkt het in de verte een beetje op tijdreizen.

Een robotworkshop en een ROBOWALK. Wat kunnen we verwachten?
Ik ben bezig met een nieuw muziekproject. Onder de naam Visitors maak ik elektronische popnummers die worden verteld vanuit het standpunt van een robot of buitenaards wezen. Met een knipoog naar de sciencefiction uit de twintigste eeuw. Voor de videoclip van het nummer We Are Robots heb ik mensen uitgenodigd om robotpakken te komen maken en een robowalk door de stad te gaan lopen. Dit ga ik filmen voor mijn clip. Het wordt vooral een leuke middag. Ik zorg voor karton en samen maken we een leger van robots die de stad onveilig gaan maken.

Het standpunt van een robot of buitenaards wezen? Ben je ooit ontvoerd of hoe zit het?
Nee, jij? Het is leuk om vanuit het standpunt van een buitenaards wezen teksten te schrijven. Het is natuurlijk allemaal met een knipoog naar oude sciencefiction. Maar het is ook fijn om te filosoferen over hoe het moet zijn voor een ‘alien’ om hier op aarde te leven en dan de afwas te moeten doen en de vuilnis buiten te zetten.

Welk sciencefictionboek, -film of -muziek raad je ons aan?
Het meest houd ik van jaren zeventig futurisme. Logans Run, Buck Rogers of THX 1138. Maar ik raad aan om bij het begin te beginnen: Le Voyage Dans La Lune, de eerste sci-fi film uit 1902, gebaseerd op een boek van Jules Verne. Let vooral op de creatieve decors en de speciale montage-effecten. Bedenk daarbij dat dit één van de eerste speelfilms was. Een hele slimme tijdreisfilm is de lowbudgetproductie Primer uit 2004. Deze moet je wel drie keer kijken voordat je ‘m helemaal door hebt. Het geeft een superrealistisch beeld van tijdreizen. Ik raad overigens alle tijdreisfilms aan om te kijken: van Back To The Future tot Mr. Nobody of The Time Travelers Wife.

En voor de robots en buitenaardse wezens onder ons: welk aards boek, film of muziek raad je hen aan?
Moeilijke vraag. Zouden ze Breaking Bad al gezien hebben? Of natuurlijk Life In A Day. Dat is wel typisch iets voor buitenaardse wezens. Het is een soort DIY ‘Koyaanisqatsi’ uit 2011 dat ze kunnen streamen van YouTube. Het is een dag in het leven van de mensheid, gefilmd door mensen over de hele wereld met hun mobieltje. Dziga Vertov heeft hier alleen maar van kunnen dromen. Soms lijkt het alsof we al in de toekomst leven.

Wat kunnen de deelnemers zondag 26 augustus verwachten?
Iedereen mag meedoen met het maken van zijn of haar eigen robotpak, jong en oud! Deelname is gratis. Er is drank en muziek voor de gezelligheid. Karton en aluminiumfolie is er ook, maar meer knutselmaterialen zijn natuurlijk welkom. Huisrobots mogen natuurlijk ook meelopen met de ROBOWALK.

Kunnen de deelnemers nog iets meenemen?
Naast robots ben ik ook op zoek naar mensen die willen filmen, figureren en helpen met de robotkostuums. Mijn verlanglijstje van materialen: karton, wc-papierkokers, elektronica (printplaten, knopjes, lampjes), flexibele isolatiebuizen, helmen, plakband, handschoenen, laarzen, stofzuigerslangen etc.

Waar en hoe laat moeten de robots zich verzamelen?
Dit alles vindt plaats op zondag 26 augustus in de Etalage Derde Wal, Derde Walstraat 111, Nijmegen. Robotworkshop: van 13.00 tot 16.00 uur. ROBOWALK en opnames videoclip van 16.00 tot 17.00 uur.