Het Krachtstroom-festival heeft als doel de openluchtfestivals in Arnhem nieuw leven in te blazen. Het is het resultaat van de samenwerking tussen een aantal bekende en minder bekende organisaties op het gebied van uitgaan, cultuur en muziek. Denk aan jongerencentrum Willemeen en TK07, organisator van alternatieve dance-feestjes. Ook Luxor Live en Popcentrum Jacobiberg behoorden tot de organisatie.
Natte eerste editie van Krachtstroom
Nieuw festival is krachtige belofte voor de toekomst
Afgelopen zondag vond voor de eerste maal het festival Krachtstroom plaats. Het aanwezige publiek zocht regelmatig een schuilplaats onder de kantoren en flats aan de Arnhemse Rijnkade. Desondanks was het nieuwe festival een krachtige belofte voor de toekomst.
Wat meteen opvalt is het brede aanbod op het gebied van muziek en andersoortig vertier. Voor de kinderen en aanhang is er bijvoorbeeld een programma. Begeleid door slidegitaar kunnen kinderen hun kunsten vertonen en zich opwarmen met warme chocolademelk. Er zijn diverse podia en de liefhebbers van allerlei soorten muziek komen aan hun gading. Opvallend is de grootte van het terrein, dat niet volledig gevuld wordt met kraampjes en podia. Daardoor ontstaat helaas een indruk van verschillende kleinschalige festivals naast elkaar.
Het publiek, dat deze dag in Gelderland uit verschillende festivals kan kiezen, bestaat uit gezinnen, nieuwsgierige buurtbewoners en bekenden van de deelnemende organisaties. Het publiek lijkt niet massaal toegestroomd te zijn, maar zich wel uitermate goed te vermaken bij de verschillende podia en activiteiten. Dit is in de loop van de middag ondermeer zichtbaar bij het publiek van vintage-bluesrockband Shaking Godspeed (heupwiegende vaders) en bij het podium van TK07 (springende twintigers).
Allereerste band van de dag is Gutless, dat voor het eerst sinds lange tijd weer optreedt. De band speelt punkrock die ergens te plaatsen valt in het spectrum tussen pop enerzijds en een meer underground hardcore-punkgeluid anderzijds. De variatie uit zich in het uiterlijk van de bandleden en in de nummers die soms sterk van elkaar verschillen. Elk nummer op zich staat wel en de zanger/gitarist weet met zijn stem een melodieuze ondertoon aan elk nummer mee te geven. Een prettige opening van het festival met een voor velen toegankelijke band.
Op het gebied van acts en bands had het festival zijn zaken goed voor elkaar. Met name Shaking Godspeed, dat die dag ook een afspraak in Nijmegen had staan, weet het publiek in beweging te krijgen. De toetsenist kan ook nauwelijks op zijn krukje blijven zitten. De muziek refereert veel aan muziek uit de tijd van Woodstock en het uiterlijk van de bandleden sluit aan bij die sfeer. Door de variatie in de nummers is er geen sprake van een band die steeds hetzelfde kunstje herhaalt.
De Bodybags weten met hun afscheidsoptreden voor de laatste maal de aandacht van het publiek vast te houden. Mannen met door haarlak en föhn bewerkte kapsels stromen toe. Zelfs de regen kan hun afscheid niet verpesten en hun pakkende psychobilly is over de gehele Rijnkade te horen.
Dankzij de landelijk bekende formatie Lefties Soul Connection wordt er volop gedanst in de Nieuwstraat. De zangeres is met haar stemgeluid en persoonlijkheid een opvallende verschijning op Krachtstroom. Met zijn moderne variant op de soul van de jaren zeventig is de band olp dit festival wellicht een vreemde eend in de bijt. Het publiek geniet echter zichtbaar en de band is op dreef, zoals blijkt uit de wijze waarop de muzikanten op elkaars improvisaties inspelen.
Om zijn belofte waar te maken, zou het Krachtstroom-festival de komende jaren beter gebruik kunnen maken van het beschikbare terrein. Het helpt natuurlijk als de weergoden ook meewerken. Overleg met organisatoren van andere Gelderse festivals op dezelfde datum lijkt wenselijk. De organisatie van Krachtstroom zette echter wel degelijk een gevarieerd aanbod neer dat aantrekkingskracht uitoefent op een breed publiek. Daarmee hebben de verschillende organiserende instanties een prachtig visitekaartje afgegeven voor het komende seizoen.