Het Popronde-aanbod is dit jaar enorm gegroeid in de Gelderse hoofdstad: meer dan veertig acts op vijfentwintig podia. Volgens de twee organisatoren van de Arnhemse editie, Maarten Bongers en Frank Roelofs, is dit mede een gevolg van een nieuwe vibe: “Ik denk dat er momenteel in Arnhem een andere wind waait dan een aantal jaar terug. Kijk in het weekend maar eens rond in de stad; er is altijd wel ergens iets te doen. Het is weer leuk, ondernemers en organisaties zoeken elkaar op om juist samen iets moois op te zetten. Deze vibe spoorde Frank en mij aan om een mooi en volledig programma aan te bieden, ook op alternatievere plekken.” Locaties als de Cycloon, een fietskoeriersbedrijf vlakbij station Velperpoort dat dit jaar meedoet, maar ook Kinki Kappers zijn verrassende plekken voor livemuziek. “Frank en ik willen volgend jaar op zoek gaan naar meer nieuwe locaties, want muziek is voor iedereen en kan overal. Op deze manier kunnen we iedereen in contact brengen met muziek.”
Ambitieus
“Maarten en ik hebben dit jaar voor het eerst leiding over de programmering van Popronde in Arnhem”, zegt Frank, “en beide zijn we behoorlijk ambitieus en out of the box gaan denken. Hierdoor hebben we locaties er bij betrokken die normaal niet bij een festival betrokken worden, zoals boekwinkel Selexyz. Het idee dat Popronde op deze manier is opgezet gaf ons veel ideeën over locaties die we konden benaderen. Er is nu een enorme groei geweest ,maar er zijn nog voldoende groeimogelijkheden voor komende jaren. Het ultieme zou zijn als er een Popronde-optreden in de Eusebiuskerk plaats zou vinden.”
Persoonlijke wisselwerking
Beide mannen volgen de studie Cultureel Maatschappelijke Vorming. Naast deze overeenkomstigheid bracht hun gezamenlijke passie voor popmuziek en bredere interesse voor culturele activiteiten ze samen tot de doelstelling om Arnhem een dik pak Popronde te bieden in 2011. Maarten, die als freelancer voor Popcentrum Jacobiberg bij de Popronde betrokken is geraakt, sloeg de handen ineen met voormalig Popronde-stagiair Frank. Zo kwam het duo erachter dat hun beider drijfveer vanuit een verschillend persoonlijk perspectief kon leiden tot een verrassend groot aanbod aan bands in de Arnhemse binnenstad.
Frank licht de wisselwerking toe: “We staan allebei anders binnen het project en kunnen elkaar daardoor goed aanvullen. Maarten weet op een zakelijke manier enthousiasme over te brengen op potentiële deelnemers, ikzelf ben veelal bezig met hetgeen het beste binnen een kroeg geprogrammeerd kan worden. Dit zorgde voor een goede chemie in de gesprekken met de podiumeigenaars.” Maarten: “Frank is voor mij een echte motivator omdat hij altijd erg fanatiek en creatief is. Ikzelf ben dat ook wel, maar ben stukken zakelijker ingesteld. Naarmate wij gingen werven werden de reacties steeds positiever en wij zelfverzekerder. Er ontstond een leuke Goodcop/Badcop-tactiek waardoor wij steeds meer ondernemers meekregen.” Frank vult aan: “Het aanvankelijke minimum aantal locaties moesten we uiteindelijk aanpassen tot een maximum om binnen de geplande tijdschema’s te blijven.”
Positieve instelling
Frank is positief over de benaderde ondernemers: “We hebben weinig locaties gehad waar men direct ‘nee’ verkocht. De meeste locaties staan heel positief tegenover livemuziek. Voor veel ondernemers is het kans om hun publiek een afwisselende avond te bezorgen. Ook krijgen ze publiek in de zaak dat er doorgaans niet komt. Neem bijvoorbeeld Paradigm, een tattooshop in de Steenstraat. Mensen vinden het spannend om daar binnen te lopen.”
Maarten: “De houding van ondernemers was heel verschillend, de een had zelf al bands uitgezocht en - gelukkig nog net niet gebeld- , de ander liet zich aanbevelen door ons, want we maakten voor elke locatie een lijstje met passende acts. Je wil wel dat de band past bij de doelgroep en de sfeer van de kroeg.”
Arnhemse popcultuur
De popcultuur in Arnhem staat er volgens Maarten goed voor: “Het gaat goed met de Popcultuur in Arnhem, je merkt en ziet dat er voor iedereen wel een muziekgenre vertegenwoordigd wordt. Wat mij ook opvalt is dat veel locaties oor hebben voor livemuziek, ook buiten de Popronde. Ik denk dat dit een goede ontwikkeling is voor de muziekscene en vooral voor de beginnende muzikanten. Het is nog altijd lastig om als beginnend bandje podiumervaring op te doen.
Volgens Frank is vooral de zichtbaarheid van de pop groter: “Jarenlang heeft Arnhem het moeten stellen zonder groot poppodium. Er gebeurde natuurlijk genoeg, maar het was niet altijd even zichtbaar voor iedereen. Luxor Live is wat dat betreft een goede verbetering geweest. De Popronde draagt ook bij aan de popcultuur binnen Arnhem. Het is laagdrempelig, mede doordat het gratis is. Ook helpt het Arnhemse bands om buiten de stad te spelen. Bands kansen bieden buiten de eigen regio en mensen op een laagdrempelige manier in aanraking laten komen met popmuziek. Daar gaat het om.”
Programma
Popronde staat voor diverse muziekstijlen op verrassende plaatsen. Frank heeft wel enkele aanraders: “Natuurlijk staat de programmering garant voor goede muziek in veel verschillende genres. Aanraders zijn Mensenkinderen in Selexyz, Staatseinde in Kinki Kappers, Kill 'em Mister in Luxor Live en Far I in Florian. Omdat luisteren meer zegt dan beschrijven kan je op popronde.nl van alle artiesten een nummer luisteren.”
Vrijdagmiddag zijn er preview-optredens bij Kroese (15u en 17u) en in de bibliotheek (16u). Vrijdagavond begint het festijn om 21u en eindigt het met de afterparty in Luxor Live die om 00:30 uur losbarst. Check hier het laatste geüpdatete programma en de locatieplattegrond.
Popronde overspoelt Arnhems centrum komende vrijdag
“Voor veel Arnhemse ondernemers is het dé kans om hun publiek een afwisselende avond te bezorgen”
Komende vrijdag wordt Arnhem overspoeld door meer dan veertig veelbelovende acts uit de Poprondepoel. De organisatoren hebben een indrukwekkend programma samengesteld waarbij breed gekeken is naar nieuwe doelgroepen en ongewone locaties. De geestelijk vaders aan het woord.