Op muzikale reis met Beequeen, The Use of Ashes en The Legendary Pink Dots

Drie Nijmeegse oudgedienden brengen een avond vol dromen en nachtmerries

Tekst: Erik Nijsten / Foto's: Hans Cras ,

Onder de noemer LUX in Wonderland lieten Beequeen, The Use of Ashes en The Legendary Pink Dots, drie oudgedienden uit Nijmegen, zich van hun beste kant zien afgelopen woensdag. Het werd een avond vol spannende en avontuurlijke muziek.

Drie Nijmeegse oudgedienden brengen een avond vol dromen en nachtmerries

Onder de noemer LUX in Wonderland lieten Beequeen, The Use of Ashes en The Legendary Pink Dots, drie oudgedienden uit Nijmegen, zich van hun beste kant zien afgelopen woensdag. Het werd een avond vol spannende en avontuurlijke muziek.

De avond wordt geopend door het trio Beequeen. Het trio brengt op een ontspannen manier heerlijk dromerige muziek. Uit de laptop klinken geluidsopnames van vogels, krakende platen, pratende mensen en af en toe een licht up tempo beat. Rustig aangeslagen gitaarakkoorden, die soms herinneren aan Low of Velvet Underground, dienen als mooie melodieën en structuren over de warme geluidsdeken heen. De zuivere stem van de zangeres maakt het geheel af. Wie een spectaculair optreden met chaotische taferelen verwacht, komt er bekaaid van af. Als je lekker wilt wegdromen, dan neemt Beequeen je graag mee op hun mooie, toegankelijke reis door dromenland. 

Nadat de rookmachine is aangezet, het geluid van bubbelend water en het “kraa-kraa-kraa” van kraaien door de zaal zingt, begint het optreden van The Use Of Ashes. De muziek die de drie heren uit hun hoeden toveren is een combinatie van vrolijk kabbelende gitaardeuntjes, instrumentale geluidscollages vol met onderhuidse spanning en ouderwets rockende Krautrock, die doet denken aan Neu! Het publiek wordt dan ook heen en weer geslingerd tussen een droom en een nachtmerrie. Zacht versus hard; melodieën versus soundscapes; instrumentaal versus breekbare zang. Het is op en top Use Of Ashes. Na een klein uurtje zit het optreden erop en krijgt The Use Of Ashes een verdiend applaus.    

Het optreden van The Legendary Pink Dots kan het best omschreven worden als een spoken word  performance gedragen door geïmproviseerde soundscapes. Vol expressie en overtuigingskracht wordt onder andere een verhaal over “een wezen dat op een zondag geluid heeft geproefd” voorgedragen. Golven van gitaartonen die via het “wah wah”-pedaal uit versterkers worden geworpen, kerkklokken en andere geluiden kleden het verhaal verder aan. Hoewel er het eerste half uur geen enkele melodie aan te pas komt, weten The Legendary Pink Dots de aandacht van het publiek vast te houden. Pas in de laatste twintig minuten wordt het publiek getrakteerd op een melodielijn uit een van de synthesizers. Het deuntje blijft rondzingen, wordt bijna door andere tonen verdrongen, komt vervolgens op subtiele wijze weer naar voren en dooft vervolgens langzaam uit. Een prachtig einde van een heel bijzondere avond.

De drie bands hebben vanavond aangetoond dat ze na al die jaren muziek maken nog steeds zeer boeiend, bijzonder en elk op hun eigen manier vernieuwend of verrassend zijn. Dat de muziek niet voor iedereen is weggelegd, werd onderstreept door het kleine aantal mensen dat LUX vroegtijdig verliet. Voor het publiek dat bleef was LUX in Wonderland een geslaagde gebeurtenis.