Stukje metalhistorie op FortaRock

"Dit jaar is de concurrentie met andere festivals moordend."

Tekst: Redactie ,

Zaterdag verandert Park Brakkenstein in een verzamelplaats voor metalliefhebbers uit binnen- en buitenland. De derde editie van FortaRock heeft een veelbelovende line-up, aldus de organisatie. Met genrebepalende bands Triptykon, Sacred Reich en Immortal neemt het metalfestival de bezoeker mee door de geschiedenis van de metal. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen spreekt organisator Freek Koster.

"Dit jaar is de concurrentie met andere festivals moordend."

Zaterdag verandert het monumentale Park Brakkenstein in een verzamelplaats voor metalliefhebbers uit binnen- en buitenland. De derde editie van FortaRock heeft een veelbelovende line-up, aldus de organisatie. Met genrebepalende bands Triptykon, Sacred Reich en Immortal neemt het metalfestival de bezoeker mee door de geschiedenis van de metal. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen spreekt organisator Freek Koster.

Er staan dit jaar geen lokale acts op FortaRock Festival. Is dit een bewuste keuze en zien jullie FortaRock niet als een plek om lokaal talent een podium te bieden?
Een echt bewuste keuze is het niet. Het eerste jaar stond Heidevolk uit Arnhem bijvoorbeeld op het podium, maar afgelopen jaar stond er geen echte local. Met veertien beschikbare spots moeten we enigszins selectief zijn in onze keuze. Ons streven is om het festival nationaal, maar op termijn ook internationaal, op de kaart te zetten zonder dat we een megalomaan project worden. We hebben daarom in het begin al afgesproken elk jaar minstens één Nederlandse act van naam op het podium te hebben staan. Dit jaar is dat God Dethroned, mede omdat zij er na twintig jaar het bijltje erbij neergooien aan het einde van dit jaar. FortaRock zal de laatste mogelijkheid zijn de band in openlucht te aanschouwen. FortaRock bestaat niet alleen uit het festival. We doen ook op reguliere basis clubshows in Doornroosje en hosten ieder jaar een podium op festival De-Affaire. Lokaal talent krijgt daar kans zich te profileren, iets wat we ondersteunen en toejuichen.

Wat is voor jullie de meest monumentale boeking(en) van dit jaar?
We hebben dit jaar onder andere Triptykon, hét nieuwe project van Tom G. Warrior, ook wel bekend van Celtic Frost. Daarnaast verheugen we ons erg op de de komst van Sacred Reich en Immortal. Beide acts komen voor een exclusieve show naar Nijmegen. Niet geheel toevallig zitten deze drie bands in een compleet ander hoek qua metal. Respectievelijk black, thrash- en speedmetal en doommetal. Niet geheel onbelangrijk, alledrie de namen zijn genrebepalend geweest. Een stukje metalhistorie dus!

Zijn er dit jaar bands ‘door jullie vingers geglipt’?
Net als afgelopen jaar werken zijn we begonnen met een 'wishlist'. Van die lijst vallen vele namen af. We waren zelfs in ver gevorderd stadium met een aantal bands die op het allerlaatste moment toch niet doorgingen. De concurrentie is dit jaar moordend met op dezelfde dag als FortaRock The Big 4 in Duitsland met Metallica, Slayer en Megadeth en Sonisphere in Finland met acts als In Flames, Slipknot, Opeth en Mastodon. Jammer, maar het hoort bij deze business. Je moet er bijna vanuit gaan dat iets vaker niet lukt dan wel. Dan kan het uiteindelijke resultaat alleen maar meevallen.

FortaRock is toe aan de derde jaargang. Welke ontwikkelingen neem je waar?
Dat je nog zulke goede ideeën en plannen kunt hebben, maar het tegelijkertijd steeds moeilijker wordt om het te realiseren. Continu bijschakelen en aanpassen zijn een vereiste. Productietechnisch gaat het allemaal goed, maar een gezonde line-up bij elkaar zoeken vergt een enorme dosis energie en doorzettingskracht. Dat gaat ons redelijk goed af, maar we leren ook nog ieder jaar bij. Dit is pas de derde editie, dat vergeten mensen weleens. Veel festivals doen er vele jaren over om iets op poten te zetten en naam te maken. Ik denk dat we als FortaRock zijnde in ieder geval op de goede weg zijn. De plannen voor volgend jaar liggen er al, sterker nog; we zijn al druk bezig met de editie 2012. Het zou zomaar eens kunnen dat we mensen positief gaan verrassen.

De aangekondigde bezuinigingen zijn geëffectueerd. Dit jaar hebben jullie bewust gekozen voor behoud van ticketprijzen. Wat betekenen de cultuurbezuinigingen voor jullie op lange termijn?
Die vraag is ons vaker gesteld. Natuurlijk hakt die 19% heffing op de entree tickets erin en is het verdomde zuur voor ons dat het festival plaats vindt een dag nadat deze regeling is ingevoerd, maar FortaRock zit nog niet aan haar plafond qua bezoekers aantallen. Het kon wel eens een verkeerd signaal zijn naar het publiek toe om de tickets klakkeloos te verhogen om deze kosten terug te krijgen. Onze redenatie is eerder andersom, laten we proberen de prijs gelijk te houden om zo mogelijk meer bezoekers te trekken. Het entreekaartje is niet het enige dat betaald moet worden op een festivaldag. Bezoekers moeten ook nog eten en drinken, niet geheel onbelangrijk. Het geld kan immers maar 1x worden uitgegeven. Ons streven is dan ook om volgend jaar de prijs van een ticket gelijk te houden aan die van dit jaar. De kans is wel aanwezig dat de dagkaarten iets duurder zullen worden ten opzichte van de voorverkoop. Dat is nu niet het geval.