Eerste editie Block Rock succesvol voor alle betrokken partijen

Breed opgezet bandinitiatief in de Arnhemse wijken voor herhaling vatbaar

Tekst en foto: Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ,

Block Rock, een samenwerkingsverband tussen Willemeen, popcentrum de Jacobiberg en de gemeente Arnhem, was een succes. Het initiatief wil jonge popbands dichter naar de popcultuur brengen door middel van het opdoen van ervaring op ongewone plaatsen in Arnhem. Een reactie van de organisatie.

Breed opgezet bandinitiatief in de Arnhemse wijken voor herhaling vatbaar

Block Rock, een samenwerkingsverband tussen Willemeen, popcentrum de Jacobiberg en de gemeente Arnhem, is uitgedraaid op een succes. Het initiatief heeft tot doel jonge popbands dichter naar de popcultuur te brengen door middel van het opdoen van ervaring op ongewone plaatsen binnen de stadsgrenzen. We vragen de organisatie om een reactie.

Oscar Budding, jongerenwerker van Stichting Rijnstad – Jongerencentrum Willemeen en medeorganisator over de oorsprong, het verloop en het resultaat van Block Rock.

Hoe is dit initiatief tot stand gekomen, wie is erbij betrokken geweest en wat was het kerndoel?
“Block Rock is een initiatief van Willemeen, popcentrum Jacobiberg en de Gemeente Arnhem om jonge bands en artiesten eens een keer in de wijken van Arnhem te laten spelen; daar waar de popcultuur niet of nauwelijks vertegenwoordigd is. Op deze manier kunnen bands ervaring opdoen met het opzetten van een concert; krijgen de jonge muzikanten een extra duw in de ontwikkeling door zich te profileren op het podium en wordt in de wijken popmuziek gepromoot. In Malburgen, de Laar West, Klarendal en Presikhaaf speelden elke maand vier bands in jeugdcentra, buurthuizen en culturele centra.

Block Rock is in feite een rondreizend podium dat wordt ondersteund en uitgevoerd door verschillende vrijwilligers en stagiaires van Willemeen en Jacobiberg.”

Hoe reageerden de mensen in de wijken op deze voor hen ongewone optredens?
“Block Rock stond vooral op ongewone locaties, plekken waar eigenlijk nooit concerten worden gehouden. De buurtbewoners en mensen die werkzaam zijn op de locaties waren aangenaam verrast, bijvoorbeeld hoe snel we van een kille ruimte een warme popplek creëerden. Mensen in de buurt waren ook verbaasd dat de popscene van Arnhem behoorlijke potentie heeft. Ook het aantal bezoekers was voor hen, en voor ons eigenlijk ook, verrassend hoog. Met een gemiddelde van tachtig bezoekers per avond zit een kleine ruimte toch al snel vol. De artiesten deden vooral podiumervaring op en er waren korte lijnen naar de bands voor en na het optreden, zodat alles helder en soepel verliep.”

Wat was het algemene gevoel na de afsluitende avond in Willemeen?
“Het mooiste is dat de bands tevreden waren. Die hebben alles gegeven. Over de hele avond waren er toch ruim honderd bezoekers, dan wil een band wel op z'n toppen spelen. Het is natuurlijk ook fantastisch om een keer te spelen met een grote geluidsinstallatie en wel drie technici die voor jou alles in orde maken. Het moest een feest worden en dat was het ook.”

Willemeen, de gemeente en de Jacobiberg kunnen dus tevreden zijn over de eerste editie, kunnen we meer verwachten?
“We zitten nu in een beginfase om een kweekvijvertraject te beginnen om jongeren op te leiden tot volwaardig podiummedewerker. Zij kunnen zowel intern als extern ingezet worden. Het wordt een coachingstraject voor belangstellenden voor functies als backstagemedewerker, licht- en geluidsman en podiumbouwer. En jazeker, Block Rock komt begin volgend jaar terug!”