Shaking Godspeed wordt ‘to the point’

"Ons doel is altijd om gewoon een verdomd goede plaat te schrijven."

Tekst: Tim Arets / Foto's: Anne Berentsen ,

Shaking Godspeed is alweer druk bezig met hun derde langspeler. In 2009 kwam de band met zijn zelfgetitelde ep en in 2010 scheen het licht voor het album 'AWE'. Hierop volgden veel concerten, onder andere festivals Sziget en de-Affaire en shows in binnenland en buitenland. In Duitsland deden ze zelfs een voorprogramma voor Deep Purple.

"Ons doel is altijd om gewoon een verdomd goede plaat te schrijven."

Shaking Godspeed is alweer druk bezig met hun tweede langspeler. In 2009 kwam de band met zijn zelfgetitelde ep en in 2010 scheen het licht voor het album AWE. Hierop volgden veel concerten, onder andere festivals Sziget en de-Affaire en shows in binnenland en buitenland. In Duitsland deden ze zelfs een voorprogramma voor Deep Purple. AWE was daarnaast goed voor een nominatie voor 3VOOR12 Album van het Jaar. Begin 2012 wordt de opvolger uitgebracht, waar op dit moment druk aan gewerkt wordt.

Nummers

“Onze nieuwe plaat bevat kortere nummers en onze muziek is dus ook meer to the point. Het langste nummer is ongeveer vier en een halve minuut, wat een stuk korter is dan op AWE, waar dat ongeveer zeven minuten was. We hebben nu ongeveer elf nummers rond de drie minuten, waarvan zelfs een akoestische. De insteek is nu om nummers zo krachtig en kort mogelijk te maken, maar de kracht en het psychedelische van onze band hoor je nog wel terug,” aldus Wout Kempkens. “Alle bands die ik te gek vind hebben ook een album tussen de 35 en 40 minuten. Het komt meer aan als een mokerslag.”

Het creatieproces van de nummers kan Wout glashelder uitleggen: “We beginnen in het repetitiehok, waar ik wat dingen uitprobeer. Zodra ik de basis van een nummer uit heb gewerkt, ga ik met Maarten (drummer) aan de slag. We gaan dan verschillende beats uitproberen en daarna met zijn drieën repeteren. Het nummer begint bij mij en wordt dan aangevuld door de rest van de band.”

Alle nummers van de band beginnen akoestisch, waarvan er een ook daadwerkelijk het hele nummer akoestisch is gebleven. Daarna knalt op een gegeven moment de band erin. “Dit nummer was eerst akoestisch en toen we het met de band ingestudeerd hadden, werd het een rocktrack. Uiteindelijk hebben we hem toch akoestisch opgenomen en we merkten dat dit beter was, ook tekstueel.”

Voortgaande reis

De insteek van dit album is net als alle andere, namelijk om verdomd goede nummers te maken en ervoor zorgen dat de nummers steeds beter worden. “Het is een voortgaande reis die je als band aflegt, aangezien we nu deze plaat af hebben en dan weer aan de volgende aan de gang gaan. We willen meer in Duitsland gaan toeren, nu we een Duits label en boekingskantoor hebben. Frankrijk is nu ook al een paar keer goed gegaan, dus we gaan daar voorjaar of begin zomer ook weer heen. Grote festivals jaagt een band altijd na. Sziget was bijvoorbeeld echt te gek, maar ik vind vooral de afwisseling leuk. Op Appelpop stonden we voor een groot veld, dat is hartstikke gaaf, maar het is ook heel leuk om daarna weer in een afgeragde kelder te spelen. We hebben veel geleerd van het toeren en de eerste twee platen. We spelen nu nog beter samen.”

Gastmuzikanten is niet aan Shaking Godspeed besteed. “Wij willen onze eigen band op de plaat horen, want zo zijn wij ook live. We vinden het heel leuk om met anderen te spelen en ik speel ook heel graag ook buiten Shaking Godspeed in andere bandjes, maar op plaat wil ik wel echt dat wij het zijn. Ik doe nu bijvoorbeeld sessies in Deventer met allemaal andere muzikanten.”

Teksten

Ook de tekst is duidelijker geworden op de derde plaat. Waar de tekst nu vooral kracht geeft aan de muziek, zal deze op de derde plaat prominenter aanwezig zijn. “We winden er geen doekjes meer om. De teksten zijn meer to the point en minder zweverig. De teksten van de nummers zijn vaak heel persoonlijk en gaan over wat er in mijn leven gebeurt. Soms ook met de band, maar je hoort vooral mijn visie op dingen. Het gaat vooral over menselijke relaties,” vertelt Wout. “Ook op dit album zul je dat terughoren.”

Studio
De plaat is opgenomen door Rutger Drenth, voormalig gitarist van Krach en onder andere verantwoordelijk voor Tommy Ebben & The Small Town Villains' nieuwe album A Whisper To Arms. De zang werd opgenomen in Rutgers studio Das Boot en verder werd alles opgenomen in Roy’s Kitchen te Kotten, vlak bij de Duitse grens. “We mochten daar 24 uur per dag lawaai maken en omdat  Rutger nogal last heeft van ADHD konden we mooi dagen van 18 uur maken,” grapt Wout. “We zaten midden in een bos, dus als je even op jezelf wilde zijn, kon je gewoon de natuur ingaan. Daarnaast is het ook goed voor het groepsgevoel om precies een week met elkaar opgesloten zit in zo’n studio en daar ook te slapen. Het was de perfecte omgeving.”

Op 16 december speelt Shaking Godspeed zijn laatste show van het jaar in Doornroosje, samen met Automatic Sam en Traumahelikopter. Shaking Godspeed zal dan ook nieuwe nummers van de derde plaat gaan spelen als voorproefje voor het volgende jaar.