Eerste paal nieuw Doornroosje geslagen

“Dit is letterlijk een nieuwe mijlpaal voor Nijmegen”

Tekst: Jasper Konijnenbelt / Foto's: Roomen Fotografie en Ilse Lambert ,

Dinsdag is de eerste paal van het nieuwe Doornroosje geslagen op het bouwterrein naast het Centraal Station in Nijmegen. Na een jarenlange aanloop vol gesneuvelde plannen en problemen van allerlei aard is de nieuwbouw definitief van start. Het nieuwe pand dient in 2013 te worden opgeleverd. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen deed verslag van de feestelijke bijeenkomst voor het slaan van de eerste paal en sprak met de betrokken partijen.

“Dit is letterlijk een nieuwe mijlpaal voor Nijmegen”

De eerste paal van het nieuwe Doornroosje is geslagen op het bouwterrein pal naast het Centraal Station in Nijmegen. Concrete plannen waren er tien jaar geleden al. Wat volgde, was een slepende affaire die het midden hield tussen een Griekse tragedie en een Oudhollandse klucht. Lang gesteggel over de juiste locatie, een kredietcrisis waardoor geld uit de markt verdween en er opnieuw gefinancierd moest worden, en het afkeuren van een sluitend bouwplan door het Ministerie van Defensie, omdat de hoogte van het gebouw de radar zou storen: niets bleef Doornroosje gespaard. Nu is het dan eindelijk zo ver: in afgeslankte vorm wordt er een nieuw onderkomen voor poppodium Doornroosje gebouwd dat in 2013 af moet zijn. Twee zalen voor 1100 en 400 bezoekers, 350 studentenwoningen van SSHN en een gratis fietsenstalling voor ruim 4000 fietsen, ontworpen door architect Jan Decker en gerealiseerd door bouwcombinatie KlokBouw/Züblin.

Een feestelijke bijeenkomst luidt het slaan van deze mijlpaal in. John van de Klok opent de feestelijkheden namens bouwer Klok, met een korte uiteenzetting over het komende bouwproces. De Wethouder van Stedelijke Ontwikkeling, Hannie Kunst, spreekt vervolgens haar lof uit voor alle betrokken partijen en de goede samenwerking tussen gemeente, SSHN en Doornroosje. “Dit gebouw moet – samen met alle andere bouwactiviteiten in Nijmegen – mensen het idee geven dat ze hier willen wonen, werken en uitgaan.” Ook de wethouder Cultuur, Henk Beerten, is verheugd. "Dit is een mijlpaal voor de stad en Doornroosje. Het totaalplaatje van deze nieuwbouw, met cultuur, parkeerruimte en woningen onder één dak, is iets om trots op te zijn." Verder wil Beerten zich inzetten om Nijmegen aangesloten te krijgen op het Nachtnetwerk van de NS, zodat de bereikbaarheid van de poptempel verder verbetert.
 
Dan is het de beurt aan de trotse podiumbaas Toine Tax: "Er was in de aanloop van de nieuwbouw altijd sprake van 'wat als'. Ik heb steeds gezegd, als die eerste steen gelegd is, is er geen weg meer terug. Ik ben nu blij zonder verdere reserves," aldus de opgetogen Doornroosje-directeur. Dat de weg naar nieuwbouw vaak het meeste weg had van een bizarre soap, beaamt Tax: "Het is als een rollercoaster geweest: steeds weer vanuit een duik vol beren op de weg omhoog en op de top kunnen overzien wat je allemaal bereikt hebt. We staan nu weer bovenaan, klaar voor een nieuwe duik, in volle vaart naar beneden en weer naar boven." Na een gedicht van stadsdichter Dennis Gaens en een muzikaal intermezzo vertrekken alle aanwezigen met een ballon in de hand richting de bouwput een paar honderd meter verderop. Dan is het moment dan eindelijk daar. Een forse kraanwagen draait de eerste paal van de fundering van het nieuwe Doornroosje de grond in. De ballonnen gaan de lucht in: blije gezichten en veel opluchting bij de beleidsmakers.

Wethouder Hannie Kunst: "Ik ben bijzonder blij met dit moment. Ik ben als wethouder Cultuur natuurlijk al enige tijd betrokken, maar als verantwoordelijke voor de bouw heb ik zeker afgelopen zomer even met de handen in het haar gezeten. Wanneer je eerste bouwplan door de kredietcrisis onhaalbaar blijkt [particulier geld trok zich terug, waarna de gemeente voor 18 miljoen investeerde] en je tweede plan door defensie wordt geboycot, zie je het even niet zitten. Daarnaast lag er een provinciale subsidie te wachten, waarvan de deadline dreigde te verstrijken. Gelukkig gaf de provincie ons een jaar respijt. Verder zijn een aantal zienswijzen van burgers door de Raad van State ongegrond verklaard.” De gedwongen aanpassing van het bouwplan op last van het ministerie van Defensie lijkt gunstig te hebben uitgepakt, voor het uiteindelijke bouwplan en de kosten. Ieder nadeel heeft zijn voordeel? "Achteraf gezien wel ja. We hebben door de crisis goedkoper kunnen aanbesteden, de hoogte van het gebouw past beter in het Nijmeegse stadsbeeld en er ontstaat nu  een compactere en goedkopere hybride van stalling, woningen en een poppodium, op een uitstekende en zeer goed bereikbare locatie.”

Wethouder Beerten vult aan: “Een blessing in disguise inderdaad. Pro-rail en de Stadsregio hebben uiteindelijk meebetaald aan het hele project vanwege de hernieuwde functie.” Over de eventuele aansluiting van Nijmegen op het nachtnet: “De evaluatie van het nachtnet in Brabant komt er aan, die valt waarschijnlijk positief uit. Dan kan er gekeken worden of er vanuit Nijmegen aansluiting kan zijn richting Brabant, en vanuit daar naar de rest van het land.” Eventuele weerstand vanuit de gemeenteraad over de financiering van Doornroosje ziet hij niet als bedreiging: “De besluitvorming rondom de bouw is afgerond en goedgekeurd door de raad. Als ‘pandhouder’ zal ik wel verantwoordelijkheid moeten afleggen voor de verdere exploitatiekosten. Daarvoor zal Toine Tax een plan neerleggen komend jaar.”

Ook Tax kijkt vooral naar de toekomst: "Over komende moeilijkheden speculeren heeft geen zin. Stel - zoals bij Luxor - de bouwer gaat failliet. Dat geeft hooguit vertraging, financieel is de bouw gewoon rond. Politiek voorzie ik eveneens geen problemen. We moeten nog naar de gemeenteraad rapporteren dat we binnen budget gebleven zijn na een geslaagde Europese subsidieaanvraag. Goed nieuws dus.” Over de toekomst van Doornroosje als popzaal zijn de beleidsmakers eensgezind.

Kunst: "Met een zulke goede bereikbaarheid en historie als popstad denk ik dat Doornroosje kan groeien naar de top 3 van Nederland.

Beerten: “Ik hoop dat Doornroosje nog meer naam krijgt. Ik hoop dat de topbands dan ook hun weg naar Nijmegen weten te vinden. Waar ik heel blij mee ben, is dat een pand met dergelijke capaciteit nog meer een uitdaging is voor jonge mensen om er te kunnen spelen.” Bang dat het Arnhemse Luxor en een groter Doornroosje elkaar gaan bijten, is hij niet: “Beide podia komen voort uit een andere traditie. Doornroosje heeft een geschiedenis van veertig jaar popmuziek en deze schaalvergroting was nodig, dat zegt genoeg.”

Tax: “Een podium is altijd de afspiegeling van de stad. Wij zullen het marktsegment van een zaal van 1100 en 400 bezoekers optimaal moeten uitnutten, binnen de gehele popketen van Nijmegen. Bands moeten kunnen doorgroeien van Merleyn naar Doornroosje, en een keer in de zoveel tijd dient er ook een nog grotere act geboekt te kunnen worden in de Vereeniging. Er zal gezien de nieuwe capaciteit wat meer mainstream geboekt moeten worden, maar ik heb mijn twee programmeurs Robert Meijerink (pop) en Darko Esser (dance) een lijst laten opstellen van honderd acts die ze met deze capaciteit zouden willen boeken. Dat zit nog steeds grotendeels in de ‘underground’. Maar je kunt nu ook bands boeken waar de gemiddelde student een cd’tje van in de kast heeft staan. Die acts gaan nu aan Nijmegen voorbij. Die positie hebben we in de jaren tachtig verloren door de verschuiving van bandinkomsten van plaatverkoop naar optredens. Met deze capaciteit gaan we dat weer terugpakken. Geen top 40-artiesten, maar de grotere krenten uit de pap, waarvoor je normaal naar Amsterdam moet.”