Bij Monomania gaat de band altijd voor

"Een strakke show, goeie vibes en een dik vet feest!"

Tekst: Ilona Staal / foto’s: archief ,

Komende clubavond staat Monomania op de planken van Merleyn. Deze in 2009 opgerichte Tilburgse band heeft een indrukwekkende staat van dienst. Monomania heeft in 2011 Kaf en Koren gewonnen en heeft het podium gedeeld met onder andere Blood Red Shoes en De Staat. Voor ze op 18 augustus onze oren komen strelen op de 3VOOR12 clubavond, voelen we de band aan de tand.

"Een strakke show, goeie vibes en een dik vet feest!"

Komende clubavond staat Monomania op de planken van Merleyn. Deze in 2009 opgerichte Tilburgse band heeft een indrukwekkende staat van dienst. Monomania heeft in 2011 Kaf en Koren gewonnen en heeft het podium gedeeld met onder andere Blood Red Shoes en De Staat. Voor ze op 18 augustus onze oren komen strelen op de 3VOOR12 clubavond, voelen we de band aan de tand.

In 2010 hebben jullie een zeer goed ontvangen plaat, ‘Stories of Monomania’, uitgebracht. Zijn er al plannen voor een nieuw album?
“Zeker! Sterker nog, op dit moment zijn we bezig met het opnemen van een nieuwe ep. Deze komt waarschijnlijk in het najaar uit. Net als vorige keer nemen we het zelf op. Omdat we geen studio huren, ervaren we geen tijdsdruk en kunnen we ons alle tijd veroorloven. Op deze manier hebben we tijdens het opnameproces nog ruimte om daar waar nodig te herschrijven. We zijn heel enthousiast over de nieuwe nummers en we zijn superbenieuwd wat er gaat gebeuren als we de ep releasen. We gaan ook een single uitbrengen met bijbehorende clip, die gaan we over een paar weken schieten.”

Jullie touren door Engeland en Frankrijk. Hoe worden jullie daar ontvangen?
“Touren in het buitenland is echt heel gaaf. Het is een onwijs avontuur, met je drie beste vrienden in je bandbusje rondcruisen naar plaatsen waar je nog nooit bent geweest en vervolgens ook nog lekker muziek mag maken. De reacties zijn over het algemeen heel positief. We zijn al op verschillende locaties teruggevraagd, zodat het uiteindelijk steeds makkelijker wordt om opnieuw te gaan touren.”

Zijn er duidelijke verschillen met het Nederlandse publiek?

“Het publiek verschilt niet heel erg met het Nederlandse publiek, maar er zijn wel andere verschillen. Zo wordt er in Engeland altijd entree gevraagd en zijn er deurdeals. Dat houdt in dat je wordt betaald naar aanleiding van het aantal verkochte kaartjes. Dat is soms spannend omdat bijna niemand ons daar kent en het dus maar hopen is dat mensen de moeite nemen om een kaartje te kopen. De laatste keer tourden we met een Britse band. Eerst een paar shows in Nederland en België en vervolgens naar Engeland. Dat is supergoed bevallen. We speelden voor de eerste keer in een uitverkochte zaal!”

Is touren rock-‘n-roll?
“Ja! Er wordt hard gerockt en hard gefeest. Je ontmoet de meest uiteenlopende mensen, gaat naar de vreemdste feestjes en wordt dronken met mensen die je niet kent, maar waar je onwijs goede tijden mee beleeft. Soms is het eten lekker, soms eet je de vieze Engelse meuk op, omdat laten staan onbeleefd is. Er zijn dagen met katers, subtropische zwemparadijzen en dagen dat je verdwaalt in de middle of nowhere. Het is vooral een groot avontuur en je groeit als band, doordat er iedere dag wordt gespeeld.”

Hoe zit het met jullie ambities? Het lijkt erop dat iedereen ervan overtuigd is dat jullie het zouden kunnen gaan maken.
“We zijn heel erg ambitieus maar ook realistisch. We zouden het misschien kunnen gaan maken, maar daar moeten we keihard voor werken en blijven werken. We zijn erg benieuwd naar de ontvangst van de nieuwe nummers. Hoe gaan ze in een live setting uit de verf komen? De neuzen staan in ieder geval allemaal dezelfde kant op en dat is een groot voordeel. We willen er allemaal voor gaan en zo ver mogelijk zien te komen. We hebben geen projecten buiten Monomania, omdat onze band altijd voorgaat.”

Wat vinden jullie zelf van alle aandacht?
“Aandacht is superleuk, het is fijn erkenning te krijgen voor iets waar je hard voor werkt. Negatieve aandacht is er af en toe ook maar dat is niet erg. Als er maar over je wordt gepraat.”

Monomanie is een verzamelnaam voor geestesziekten die te maken hebben met dwangmatige obsessie. Wikipedia kent vijf soorten van monomanie, namelijk:
• Kleptomanie: de onbedwingbare neiging om te stelen.
• Paranoia: Achtervolgingswaanzin.
• Idee-fixe: dwangvoorstellingen, het dwangmatig denken van een bepaald idee.
• Pyromanie: de dwangmatige impuls om brand te stichten.
• Het syndroom van De Clérambault: het waanidee dat iemand verliefd op je is.


Welke vorm van monomanie past het beste bij jullie en waarom?

“Haha, geen van allen, gelukkig. Als we dan toch moeten kiezen: achtervolgingswaanzin. Omdat we proberen onze dromen na te jagen.”

Jullie hebben op de-Affaire gestaan dit jaar.  De 3VOOR12-recensent was niet al te lovend over het optreden. Wat vonden jullie er zelf van?
“We kwamen die dag terug uit Noord-Engeland en hadden de avond ervoor nog een show gespeeld in Hull. Daarna zijn we non-stop doorgereden naar Nijmegen om op tijd te komen. We hadden niet geslapen en waren aan de late kant. Dat werd ons niet erg in dank afgenomen en daardoor was de toon direct gezet. Dat was jammer. We waren moe, speelden niet bepaald onze beste show en dat is de recensent helaas niet ontgaan. Een slechte recensie doet ons verder niet zoveel, die hebben we wel vaker gehad. Maar ook goede, gelukkig. Wat we wel hebben onthouden is dat de locatie bijna niet te overtreffen is. Het Valkhof is echt een supergaaf park voor een festival!”

De afsluitende vraag: wat mogen we verwachten van het optreden in Merleyn?

"Een strakke show, goeie vibes en een dik vet feest!"