Deaf Metal: metal voor doven, slechthorenden én horenden

Een evenement dat je beleeft met al je zintuigen

3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ,

Eerder gedaan met verschillende dansgenres, maar nog nooit met metal: een muziekevenement speciaal voor doven en slechthorenden. Op vrijdag 19 november vindt de eerste editie van Deaf Metal plaats in Willemeen in Arnhem. Een interview met de organisatie.

Een evenement dat je beleeft met al je zintuigen

Eerder gedaan met verschillende dansgenres, maar nog nooit met metal: een muziekevenement speciaal voor doven en slechthorenden. Op vrijdag 19 november vindt de eerste editie van Deaf Metal plaats in Willemeen in Arnhem. Een interview met de organisatie.

Een concert organiseren voor doven en slechthorenden, hoe kom je daarbij?
Momenteel vinden er al verschillende evenementen plaats voor dove, slechthorende en horende mensen. Wij richten ons op de meer alternatieve muziekstromingen en met dit concert op metal muziek. De andere evenementen zijn meer mainstream gericht. Voor mijzelf (Hanneke de Raaff) is het zo dat ik ongeveer vijf jaar geleden ben begonnen met de opleiding voor Tolk Nederlandse Gebarentaal, wat in de volksmond doventolk wordt genoemd. Daarnaast heb ik een passie voor muziek. In dit evenement komen deze twee interesses mooi samen. Ik ben samen met Harry Holzhauer (muziekman), tot dit concept gekomen. Al snel werd ons team aangevuld met Marlène Huis in ’t Veld, ons organisatietalent, die tevens haar bijdrage wilde leveren aan dit speciale evenement.
 
De keuze voor het muziekgenre metal is niet willekeurig. Dit genre wordt gekenmerkt door wisselende ritmes en zware bastonen. Een interessante ervaring wanneer je op het voelen van ritmes en tonen moet afgaan. Daar bovenop wordt het op deze avond ook in beeld en trilling neergezet en worden de teksten vertaald naar de Nederlandse Gebarentaal. Onderwerpen voor teksten zijn onder andere maatschappelijke problemen, persoonlijke worstelingen en soms religieuze en fictionele onderwerpen.

Hoe ga je de doelgroep binnen krijgen, moet je hier ook niet voor de hand liggende kanalen voor gebruiken?  
Internet is de een mediavorm waarbij je snel en makkelijk je evenement kan promoten. Dat geldt voor horenden en zeker ook voor dove mensen. Daarnaast veel flyeren, langs andere evenementen gaan, via dovenclubs, het magazine voor plotsdoven e.d. Ook horende mensen behoren tot de doelgroep, dus deze promotie gaat langs de geijkte weg.
 
Wat kan men verwachten tijdens dit festival?  
Een avond vol zintuigelijke prikkeling. Verschillende metalbands zullen gaan optreden: Cultura Tres, KYU en IZAH. De bands worden ondersteund door Visuele Muziek Tolken. Deze Visuele Muziek Tolken vertalen de tekst naar de gebarentaal en laten de muziek en sfeer zien door dans en beweging. Het (dove) vj team Dr. Blu zal de avond voorzien van visuele beelden en daarnaast zijn de trillingen van de muziek voelbaar door een trilpodium. We hebben ook dj Donny Malo weten te strikken die van metal tot teringherrie gaat draaien en dj Kidgoesting en kunstenaar Arno Coenen die samen wat bijzonders gaan neerzetten. Je zintuigen zullen dus volop worden geprikkeld!

Het evenement is dus ook voor mensen met een goed werkend gehoor te bezoeken?
Ja! Ze zullen de muziek extra intens gaan beleven. Bovendien zijn horende mensen het ook gewend om tijdens een concert steeds vaker visueel geprikkeld te worden. Denk maar aan grote lichtshows en visuele effecten. Een tolk gebarentaal op het podium zal even wennen zijn, maar vaak wordt het ervaren als een mooie toevoeging en dus een extra beleving. Daarnaast willen wij graag de bewustwording bij horende mensen vergroten op het gebied van slechthorend of doof zijn en willen wij de gebarentaal zichtbaar maken. Het is een prachtige taal!