Ondergeschoven reggae en ska hebben podium op Moonstomp

Wilfred Bresser over het succes van het maandelijks terugkerende feest

Tekst: Richard Mensink ,

Inmiddels kunnen we niet meer om de Moonstomp avonden heen. Een avond, waar elke derde zaterdag van de maand reggae en ska liefhebbers zich kunnen verlossen van hun opgekropte neiging tot dansen. 3VOOR12/ Arnhem-Nijmegen sprak met organisator Wilfred Bresser over de muziek, het aanbod, en meer.

Wilfred Bresser over het succes van het maandelijks terugkerende feest

Inmiddels kunnen we niet meer om de Moonstomp avonden heen. Een avond, waar elke derde zaterdag van de maand een grote groep reggae en ska liefhebbers zich kunnen verlossen van hun opgekropte neiging tot dansen. 3VOOR12/ Arnhem-Nijmegen sprak met organisator Wilfred Bresser over de muziek, het aanbod, en meer.

Hoe gaat het op dit moment met Moonstomp?
“Het gaat helemaal geweldig, echt fantastisch. Ik krijg alléén maar goede reacties. Al hebben we in april een slechte avond gehad met Strez. Tja, two tone-ska blijft toch een kleinere markt als het ware. Maar bij Out of Many kwam wel een hoop publiek. Uiteindelijk hangt er zo’n love en peace-sfeer met goede vibes. Zoals bij de laatste keer, met Star David en One World band. Je kon de vibe gewoon letterlijk voelen. Daar krijg je echt  kippenvel van, iedereen was superpositief. Leuke band, echt een rootsband. Ik denk dat Moonstomp toch wel heel bekend is in de stad op dit moment.”

Hoe lang bestaat Moonstomp inmiddels?
“Sinds oktober vorig jaar. We organiseren het één keer per maand en we hebben er nog ééntje tussendoor gedaan met oud en nieuw. Er is gewoon een scene , een wereldje dat toch van ska en reggae houdt hier in Arnhem en Nijmegen.  Maar langzaam maar zeker is het een beetje aan het doodbloeden wat betreft beschikbare podia. Als  er in Doornroosje ska en reggae geprogrammeerd wordt, dan zijn het toch de grotere namen. Dat is voor de bezoeker en liefhebber met een kleinere beurs bijna niet te doen. En dan is dit dus een prima alternatief op een prachtige plek om de mensen die net buiten de hoogste kwaliteit vallen een podium te geven.”

Eigenlijk krijgt reggae dus niet de aandacht dat het verdient?
“Nou, als je het afzet tegen rock, dan is het zeker wel een ondergeschoven kindje. De programmeurs die ik ken hebben er zelf geen interesse in. Dan vind ik het ook niet onlogisch om ze te niet te boeken, maar ik vind het natuurlijk wel jammer. Uiteindelijk blijft er wel vraag naar. Dat zie je ook terug bij onze Moonstompavond. Zo hebben we  een Grieks en Italiaans groepje dat elke keer steevast terugkomt, dat is echt leuk.  En zoals eigenlijk in de rest van Europa, en misschien ook wel de wereld, geldt dat ska en reggae daar een veel populairdere stroming is dan in Nederland.”

Hoe komt het dat ska en reggae in het buitenland populairder zijn?
“Ik heb erover gesproken met verschillende collega’s en we weten het niet precies. Misschien dat een deel van de grote media er niet genoeg aandacht aan besteedt. Een groot deel valt of staat bij promotie denk ik. Ik was bij de Music Meeting, en daar hoorde ik ook veel mensen zeggen dat er meer reggae moet komen in Nijmegen. Kennelijk kenden zij Moonstomp nog niet. Daar ligt voor ons dus de taak om het nog meer onder de aandacht te brengen. Nu regel ik samen met een viertal anderen een hoop. Daarnaast hebben we nog een heel markante man, Reggae Richard. Die ging ooit een keer naar Jamaica voor drie weken, maar het beviel zo goed dat hij er drie maanden is gebleven. Hij promoot ook veel.  Dat zijn de fanatieke mensen waar je iets aan hebt. Je probeert samen gewoon in het gat te springen en het op te vullen. Vooral in een gebied als Arnhem/Nijmegen hoor je toch eigenlijk wel een breed spectrum aan te bieden.”

Is het niet begrijpelijk dat reggae minder geprogrammeerd wordt, aangezien het toch een klein beetje beschouwd wordt als seizoensmuziek?
 “Ja, dat denk ik wel. Stel je hebt bijvoorbeeld een openluchtconcert, en het regent. Dan blijft de gemiddelde reggaeliefhebber wel thuis op de bank zitten, en komt niet. Maar toch blijft het dan juist de uitdaging om het te proberen. Het is zeker niet onmogelijk. Al is het wellicht wel wat moeilijker dan bij andere, meer gangbare muziek. Onderling zie ik wel eens dat two tone-ska niets moet hebben van echte rootsreggae en andersom. Dat is wel jammer en moeilijk, want eigenlijk liggen die stromingen toch vrij dicht bij elkaar. Nijmegen zit wel het meest te wachten op echte rootsreggae. Daar wordt volop op gedanst als de band het een beetje goed aanpakt.”

Zijn er ook nog ander plaatsen in de omgeving behalve de coffeeshop waar je naar reggae kan luisteren?
“Jazeker die zijn er wel. Kijk, je hoeft niet te blowen om van reggae te houden, al denkt iedereen dat wel. Het gaat natuurlijk om de muziek. Er zijn genoeg goede bands om naar reggae en ska te kunnen luisteren en langzaam maar zeker zie je zoveel goede ontwikkelingen. Gisteren is er bijvoorbeeld nog een nieuwe band in Wijchen geboren: God is a Rude Boy. Dan heb je nog Twilight Dub Circus, het fenomenale AdLib, en ik heb een jonge protegé van King Shiloh boven mij wonen, supertoevallig. Die jonge jongen is gewoon opgenomen door de oude garde om het te leren. Ik heb hem hier al eens laten draaien en dat was echt fantastisch.”

Hou jij je ook bezig met reggae-activiteiten buiten Moonstomp om?
“Jazeker, bij Waalhalla hebben we bijvoorbeeld onlangs een Jamaican sound clash gehouden. Daar hebben we alleen maar lokale dj’s aan het werk gezet. Dat smaakt naar meer. Daar zag je groepen van wel 200 mensen op de muziek af komen. Doornroosje is te riskant om zelf af te huren, zelfs de kleine zaal. Daarvoor ben ik nog op zoek naar andere mensen die willen meehelpen. Hoe dan ook, ik ben nog lang niet klaar. Er zijn nog zoveel bands die wellicht niet de kwaliteit van Doornroosje of Luxor Live kunnen halen, maar die je wel een hele leuke avond kunnen bezorgen. Daar gaat het uiteindelijk toch om? Ska en reggae zijn gewoon twee van de meest multiculturele muzieksoorten die er zijn."