De boulevard van Harderwijk is vandaag omgetoverd tot een heus festivalterrein voor het Nachtbrakers Festival. Dit evenement vloeirt voort uit een ander jaarlijks Harderwijks festival: Kulting, een festival met veel kunstdisciplines. Stichting Underground, opgericht omdat de Hardewijkse jongeren vonden dat er te weinig voor hen werd georganiseerd, is de stille kracht achter het Nachtbrakers Festival.
Het hele festival speelt zich af op de boulevard in een dorp gemaakt van grote containers. Er staan bijvoorbeeld een container waar je dj-les kunt krijgen, een tekencontainer en een container waar live het Nachtbrakers Magazine in elkaar wordt gezet.
Aan de lokale talenten van de Harderwijkse Popschool de eer om af te trappen. Dit doen ze aardig met covers als Smoke On The Water, Radar Love en Thunderstruck. Ook wordt Michael Buble’s Haven’t Met You Yet gespeeld. Het popschooloptreden is meer een showcase waarin de Harderwijkse leerlingen laten zien wat ze kunnen.
Erna is het de beurt aan Brainteaser, een popband met - naar eigen zeggen - funk- en metalinvloeden. Welke popband heeft dat niet tegenwoordig, zou je zeggen. Maar dit ligt anders volgens de band: "De nummers worden akoestisch geschreven, en voor een festival als dit spelen we altijd alles net wat harder dan normaal." Een logische stap aangezien het weinige publiek dat er is, de muziek moeilijk trekt. De stuntelende geluidstechniek helpt hier zeker niet aan mee. Erg jammer, want de band schrijft mooie nummers en is live ontzettend enthousiast.
Hans Karssen speelt lange composities op de didgeridoo en kan het publiek niet vasthouden. Jammer dat deze act relatief laat geprogrammeerd is. Een halfuur later worden de hiphoppers van Radical Hip-Hop aan, die de show behoorlijk stelen. Radical Hip-Hop is een collectief van rappers en dj’s. Individueel hebben de leden behoorlijk wat ervaring. Zo heeft een van hen al in de Melkweg gestaan, en is de ander succesvol in Zuid-Afrika. Al snel in de set wordt er door de MC geroepen: "Er mag geklapt worden", en de reactie hierop illustreert goed het probleem van het hele dagprogramma. Er is weinig publiek, en het publiek dat er is lijkt de verschillende disciplines niet te waarderen. Zonde, als er zoveel talent op het podium staat. "Harderwijk: drink meer bier, wordt stoned en ga los", geeft de zanger mee aan het babbelende publiek.
Ondertussen is de dance-tent geopend door Taladega, en dat merk je. Niet alleen overstemt het geluid uit die tent de optredens van alle containerdorp-artiesten, ook trekt het grootste deel van de bezoekers naar de dance-tent. Dit is niet zo gek, aangezien er veel fout gaat bij het geluid, waardoor bands erg uitlopen. Tot overmaat van ramp begint het ook nog te regenen en zoeken de bezoekers massaal de dance-tent op.
Dit leidt tot verrassend grote groepen bezoekers voor Homework en Steenbergen, die hier goed op inspelen. De tent staat nog niet helemaal vol, maar er wordt gezellig gedanst. Jamie Fanatic en Guerilla Speakerz vinden, allebei in hun eigen stijl, een manier om de koude regen te compenseren: dansen. En dat wordt gedaan. Opmerkelijk is wel dat de dubstep beats van de Guerilla Speakerz niet aanslaan bij het publiek.
Virgin Monkey’s bestaat uit twee zangeressen die met het gebruik van samples zuivere pop ten gehore brengen. Toch is het niet een optreden dat makkelijk blijft hangen. Voor een festival als dit kan er beter voor een live-band gekozen worden, in plaats van een sampler en een drumcomputer, want deze komt niet zo goed uit de verf. De nummers van de Virgin Monkey’s zijn prima: catchy popnummers met een randje soul.
Gelukkig is daar het Amsterdamse Funk Connection, de terechte afsluiter van het festival. Waar een paar foute noten in de blazers aan het begin nog roet in het eten gooien, blijft het geheel ontzettend swingend. Dit is een band met muzikanten, die het leuk vinden om met elkaar te spelen. Ontzettend leuke band en het -voornamelijk natgeregende publiek- blijft dansen. Ook het enthiousiasme van deze band is noemenswaardig, zelfs voor een handjevol publiek blijven ze swingen. Wat mij betreft de band van de dag.
Ondertussen gaat het in de dance-tent gewoon door. De - uit eigen stad afkomstige - Sick Boy gooit al zijn kwaliteiten in de strijd. Na deze lokale held is het tijd voor headliner Felix Kartal. De striemende beatmaker, uit Vancouver, mixt vooral mash-ups en samples van hits van anderen door zijn eigen electro. Het publiek trekt dit echter erg goed, en in mum van tijd staat de tent tot de nok gevuld. Een goede lichtshow en een rijtje Nachtbrakersdansers (van kinky politieagentes tot duivelse kabouter) achter de dj maken het feestje compleet.
Het is duidelijk dat Harderwijk met Nachtbrakers Festival een goed concept heeft. Jammer voor de bandjes in de middag dat het weer hen tegenzit. Overigens trekken de Harderwijkers het dance-gedeelte beter dan de bands, wat niet alleen met het weer te maken heeft.
Lokaal Harderwijks Nachtbrakers Festival goed concept
Vooral dance-tent trekt bezoekers
Het Harderwijks Nachtbrakers Festival viel voor de bandjes in het water, maar in de overdekte dance-tent zorgden de dj's ervoor dat het publiek zich weer warm kon dansen.