FortaRock laatste der Mohikanen na wegebben grote festivals?

"We gaan ons best doen de metalhead te overtuigen!"

Tekst: Edwin Niemantsverdriet ,

Met het wegvallen van Wâldrock en Sonisphere lijken de laatste grootschalige metalfestivals in Nederland ter ziele. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen sprak met Freek Koster van Nijmeegs metalplatvorm FortaRock over het heengaan van weer een groot metalfestival en de plaats die het eigen FortaRock festival zal hebben in het metalen landschap van de toekomst.

"We gaan ons best doen de metalhead te overtuigen!"

Vorige week werd bekend dat Wâldrock dit jaar niet door zal gaan. Daarbij liet Mojo onlangs weten dat Sonisphere dit jaar de tenten niet op slaat in het Nijmeegse Goffertpark. Het rondreizende rockfestival slaat Nederland in 2010 helemaal over.
Nederland en grote heavy rock-/metalfestivals; het is niet bepaald een succesvolle combinatie. Fields Of Rock beleefde in 2007 de laatste editie en Arrow Rock Festival kwam na 2008 ook niet meer van de grond. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen sprak met Freek Koster van FortaRock over het heengaan van weer een metalfestival en de toekomst van het FortaRock festival.

In de Volkskrant werd onlangs gemeld dat met het verdwijnen van Wâldrock het laatste Nederlandse metalfestival ter ziele is, wat vind je van deze stelling?
Freek Koster: “Wâldrock heeft 25 jaar historie, diverse gevestigde namen zijn er de revue gepasseerd. Voormalig grote metal-festivals als Dynamo, Wacken en Graspop kennen eenzelfde historie. FortaRock behoort nog niet tot deze illustere gevestigde namen en heeft ook nog niet dezelfde grootte. Dat Wâldrock dit jaar niet doorgaat heeft waarschijnlijk te maken met teruglopende bezoekersaantallen zoals ook al aangegeven in het Volkskrantartikel, maar wellicht ook met ticketprijs en de locatie. Als dergelijke tekorten de spaarpot zodanig aanboren dat deze leeg dreigt te geraken dient de volgende vraag zich aan: wie wil het financiële risico dragen voor de komende editie? Grotere namen betekenen ook meer risico; het is een wisselwerking tussen verschillende partijen.”

Hoe zien jullie de toekomst van de metalfestivals in Nederland? Zien jullie jezelf als laatste der Mohikanen in metalfestival land?  
“Ik weet het niet, we zijn wellicht wel het enige festival dat zich ook bepaalde doelen heeft gesteld en daar een termijn aan verbonden heeft, maar tegelijkertijd zijn er ook genoeg andere kleinere initiatieven als Elsrock, Stonehenge en Nirwana Tuinfeest.

Door de terugloop van de cdverkoop gaan bands meer touren om daar het geld te verdienen. Daar is op zich niets mis mee, maar het gevaar ontstaat - zeker voor festivals - dat de markt overvoerd wordt. Er is daarom ook ruimte ontstaan voor festivals die niet alleen ingericht zijn op het presenteren van grote bekende namen, maar zich ook richten op sfeerbeleving. In eerste instantie zal FortaRock zich moeten presenteren tussen al het geweld, daar zijn we nu mee bezig. Laten zien dat we er zijn en dat het festival behoort tot één van de tofste in zijn soort. De eerste editie was in dat opzicht uitermate geslaagd! Grotere namen horen er altijd bij, maar op termijn is de beleving van de bezoeker net zo belangrijk. Wellicht kan het zelfs zo zijn dat de muziek in de toekomst de grote kapstok is waar allerlei andere zaken aan opgehangen kunnen worden, zoals industrieel spektakel, maar ook workshops, etcetera. Dit is nu nog toekomstmuziek, de muziek staat nog voorop, maar er wordt zeker over nagedacht. De Zwarte Cross heeft bijvoorbeeld ook zo'n kapstok. Dat is in hun geval de cross, waar ze een metal/rock georienteerde programmering omheen bouwen. Dat doen ze goed.”

Zie je kansen om uit te breiden in Nijmegen?
”De vorige editie van FortaRock telde 3500 bezoekers. Goed voor een eerste keer, maar voor een tweede editie zijn toch meer mensen nodig. Ons streven is om op termijn tussen de zeven- en tienduizend mensen te trekken. Zo behoudt het festival de gezellige intieme sfeer, zijn we niet direct afhankelijk van de grote headliners en komen we toch uit de kosten. Bij voorkeur blijven we in Park Brakkenstein, een prachtig park dat zich perfect leent voor deze aantallen. Een park als De Goffert is misschien beter uitgerust qua logistiek en productie, maar is voor FortaRock nog net een maatje te groot.

Het is ook niet de insteek van FortaRock een megafestival te worden met tienduizenden bezoekers. Die festivals krijgen het op termijn moeilijk, zoals is gebleken. Ook Graspop heeft dit jaar moeite met het vinden van geschikte headliners van formaat. In die buitencategorie is er tevens weinig aanwas. Het aantal 'metal' headliners is op één hand te tellen: Metallica, Rammstein en Iron Maiden zijn daarbij de echt grote jongens. Daarachter een grote groep minder grote, ook vaak oudere namen als Slayer, Motörhead, Slipknot, Machine Head en Megadeth. De grote festivals zoeken nu hun uitweg in bands die net zo goed op Classic Arrow Rock hadden kunnen staan, zoals Kiss, AC/DC en The Scorpions. Puur om maar niet dezelfde namen te hoeven presenteren als het jaar ervoor. De brede opzet qua programmering van het FortaRock festival is een direct voortvloeisel van de vele FortaRock clubavonden in Doornroosje. Van death tot black, van emo tot industrial, van hardcore tot punk.”
 
Zie je het overblijven van een lokaal initiatief als Fortarock als een falen van de grote Mojo-magnaten?
“Ik denk het niet. Fields Of Rock is namelijk niet van het toneel verdwenen, maar zal alleen plaatsvinden mits een geschikte headliner wordt gevonden. Dat grotere festivals het niet lijken te redden heeft ook zeker te maken met de grote concurrentie uit het buitenland als Graspop en Wacken, maar ook met continuïteit. Dynamo heeft meerdere malen van locatie moeten wisselen, van Fields Of Rock is het ieder jaar maar weer de vraag of het doorgaat. Dat wekt geen vertrouwen en zo ontstaat er ook geen band met de bezoeker. Wat dat betreft deed Wâldrock het een stuk beter. FortaRock is niet afhankelijk van een bedrijf als Mojo als financiële partij. We nemen alleen bands af van Mojo. De verstandhouding is goed, maar we laten ook andere onafhankelijke metalboekers als TMR en Loudnoise aan bod komen. Al deze mensen juichen het toe dat er weer initiatief wordt genomen in metalland. Het is dan ook te hopen dat het niet in de kiem gesmoord wordt en dat de potentiële bezoeker het festival ook op waarde kan schatten, want voordat je het weet staat Nederland inderdaad met lege handen als het gaat om middelgrote festivals.

Je hoort vaak dat er weinig te doen is op metalgebied in Nederland, wat is jouw mening hierover?
Ons kikkerlandje kent misschien wel de grootste metalconcertdichtheid ter wereld, want bijna ieder zichzelf respecterend podium doet aan metal, en dat zijn er nogal wat. Veel mensen klagen steen en been dat er in eigen land relatief weinig gebeurt op festivalgebied. Dat is dus in zijn geheel niet waar. Er zijn meerdere kleinere festivals, maar als deze zelfde bezoeker net zo gemakkelijk de auto naar het buitenland neemt omdat daar het bier goedkoper is en omdat daar twintig bands meer spelen, dan houdt het op een gegeven moment op. Ik denk dat het nog niet zover is gekomen, we gaan in ieder geval ons best doen de metalhead te overtuigen!”


FortaRock strijkt voor de tweede editie op zaterdag 3 juli weer neer in Park Brakkenstein en ontvangt onder meer Suicidal Tendencies, Bullet For My Valentine + Killswitch Engage + Kreator +  Fear Factory + Behemoth + Deicide + Ensiferum + Decapitated. De kaartverkoop is inmiddels gestart!