Oh kom maar eens kijken. Zesde editie van Club Oostpool

Heerlijk avondje in uitverkocht Huis Oostpool

Tekst: Amy van Son / Foto's: Amy van Son en Tjimke Kootstra ,

De zesde editie van Club Oostpool onder de noemer ‘Wie zoet is krijgt lekkers’ werd helemaal waargemaakt. Een avond vol kunst en cultuur helemaal in de traditie van de Goedheiligman. Oftewel alles gekregen van de Sint.

Heerlijk avondje in uitverkocht Huis Oostpool

Het zal niemand ontgaan zijn op deze decemberavond. Het sneeuwt alsof het een lieve lust is en ondanks de witte sneeuwdeken is Club Oostpool helemaal uitverkocht. Club Oostpool is dan ook een prima alternatief voor het publiek dat op deze avond niet kiest voor de familietraditie bij de schoonfamilie, maar toch wat van de sfeer wil meepikken. En de sfeer zit er goed in. Bij binnenkomst delen Pieterbazen chocoladelolly’s uit. Als alternatief voor een stoel worden er lege bierkratjes uitgereikt en de ruimte is versierd met veelkleurige linten van plafond tot aan de vloer. Oftewel een lintenfestijn, zoals de Goedheiligman het later op de avond zal noemen. Hoewel de linten zeer sfeervol te noemen zijn, ontneemt het soms wel het zicht. In de ruimte zijn een aantal verschillende podia opgezet en daarnaast hangen diverse tv- schermen. Rondom hangen foto’s uit de Amsterdamse gayscene van Paul Buys uit de serie ‘Deleyla’. Een ‘nymfohaantje’ zoals hij het zelf noemt. 

De start van dit heerlijk avondje is een opsomming van het programma in dichtvorm, door Timothy de Gilde. Helemaal in de traditie van deze tijd van het jaar. Er wordt een keur aan artiesten en kunstenaars uit de buurt beloofd. De hele ambiance doet denken aan een gezellige tent op Oerol. Op het hoofdpodium verschijnen Koen Brouwer en Rens Polman. Ze brengen een Nederlandstalig protestlied ten gehore uit de serie ‘This is not a lovesong’. Dit deden zij al eerder tijdens de ‘Schreeuw om Cultuur’ op 20 november 2010 in Musis Sacrum. Prachtig en het geluid is prima!
 
En dan schuift het publiek weer een kwartslag naar links op het bierkratje om Arnhems trots Lavalu te aanschouwen. Hoewel ze de laatste tijd veel met haar band heeft gespeeld, zit Lavalu nu alleen achter de toetsen en brengt ze drie prachtige nummers ten gehore. Het publiek is muisstil en de sfeer intiem. Lavalu vertelt dat ze wel eens met de gedachte rondloopt om een nieuwe song te performen tijdens een optreden, maar dat ze daar vaak van afziet. Ze vindt de sfeer en het publiek echter zo geweldig, dat ze deze keer wel besluit twee nieuwe liedjes ten gehore te brengen. Lavalu op haar kwetsbaarst. Lavalu heeft een zweem van Moloko en Björk en iets van Lavalu zelf. Hulde. Het optreden van Lavalu blijkt later één van de rustpunten te zijn in het volle programma van Club Oostpool. 

En weer draait het publiek een kwartslag om te luisteren naar Isil Vos. Ze wordt begeleid door een pianist van theatergroep TG 42. Isil Vos predikt de boodschap dat het tijd voor is oorlog, een oorlog tegen de angst. Zij roept ons op om vooral de website www.dontpanic.eu in de gaten te houden. En dan ineens vanuit het niets, een flashmob van het Arnhemse homomannenkoor het Herenakkoord. Onder het zingen van ‘Oh when the gays, go marching in’ verzamelen zij zich op het grote podium. A capella en in canon brengen zij drie hilarische nummers ten gehore. Een verfrissend komisch optreden. Terwijl de glitch-beelden van OK Parking zich als een rode draad door de optredens vlecht volgt het optreden van Hybrid Packaging. Geluid- en kartonkunstenaars, die met vervreemdende geluiden en een schaduwspel met karton, een hele andere realiteit neer zetten. 

En dan schuiven de billen van het publiek wederom een kwartslag over de bierkratjes voor een adembenemende danssolo van de Rezgui Company. Het programma zit ontzettend goed in elkaar en alles sluit mooi op elkaar aan als een vloeiende beweging. Voordat we het weten is het tijd voor Sinterklaaspoetry van Tobias Nierop. Hij laat ons in dichtvorm al onze, vaak genante, sinterklaasavonden herbeleven. Daarnaast heeft hij een meesterlijke variatie op het gedicht ‘Jazz’ van Jules Deelder. 

Het is met de toeschouwers van Club Oostpool net als met een kind dat niet meer kan opnoemen wat hij allemaal heeft gekregen van de Sint. Er is zoveel te zien en te beleven, dat het bijna niet te reproduceren is. Zo is er ook nog de medewerking van Analogic Sound Project, de video van Sido Lanters, de chocolade letters van Niels Berk, Staatseinde en de afterparty in Club Oostpool. En als allerlaatste lekkernij een after-after-afterpary in Luxorlive, gehost door 8bahn. Op naar de volgende Club Oostpool op 26 maart 2011. Wat mogen Arnhem en haar nieuw talent zich gelukkig prijzen met Huis Oostpool.