Nieuw Nijmeegs festival Oddstream is niet het zoveelste muziekfestival, het heeft een veel bredere scope. Dit moet een samenwerking worden tussen allerlei uitingsvormen van kunst. Tussen 1 en 5 juni, met 10.000 bezoekers verspreid over vier dagen, drie podia en verschillende installaties op het terrein van en ín de Vasim.
Met een breed en uitgebalanceerd aanbod dat de bezoeker stimuleert om mee te doen. Internationale samenwerking met bijvoorbeeld kunstenaars is voor de initiatiefnemers erg belangrijk, maar ook op muzikaal gebied probeert Oddstream grenzen te verleggen. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen had een gesprek met muziekprogrammeur Ferdinand Maks en initiatiefnemer Doeko Pinxt.
Wat voor soort festival is Oddstream? Is dit een muziekfestival met een beetje extra of is het wat anders?
Doeko: “Dit is géén muziekfestival en het is géén mediakunstfestival, maar een mix van interactieve kunst, dans, film en muziek, die bovendien laagdrempelig moet zijn. Dus niet alleen vreemde muziekstijlen waar niemand iets mee kan, of alleen maar hoogstaande kunst. Het is een uitgebalanceerd festival met een eigen identiteit en in deze omgeving ook vernieuwend te noemen. En je zou kunnen zeggen dat het een participatiefestival is.”
Je noemt het een participatiefestival, wat bedoel je daarmee?
Doeko: “Op het festival zelf kan je meedoen met workshops of zien hoe een kunstwerk gemaakt wordt, en misschien gaan we ook wel jamsessies organiseren. Maar ook in de aanloop naar het festival doet de bezoeker al mee. Zo exposeren we werken vanuit een internationale vormgevingscompetitie en stimuleren we ook andere competities. Hiermee initieer je ook kunst.
Daarnaast bezoeken we ook scholen, waar klassen met een professioneel kunstenaar aan de slag gaan met het thema van dit jaar: Love and Conflict. De dingen die hieruit komen kunnen heel verschillend zijn, maar zullen ook te zien zijn op het festival.
Voor ons is bezoekersparticipatie heel belangrijk. We hebben ons daar in eerdere projecten ook al mee bezig gehouden, dus het is voor ons heel natuurlijk om hiermee in de festivalvorm door te gaan. Je ziet om je heen al zoveel passiviteit en we willen hiermee ook betrokkenheid creëren.”
Wat kunnen we verwachten van het muzikale gedeelte?
Ferdinand: “Er zullen drie podia zijn met elk een heel verschillende programmering. Zo heeft het podium in de Vasim een capaciteit van zo’n 950 bezoekers, waar we acts willen gaan neerzetten die een kruising vormen tussen elektronische muziek en popmuziek, de betere cross-over. Naarmate de avond en de nacht vorderen, zal dit overgaan in dance acts, uiteraard met de nodige visuele effecten.
De andere twee podia staan buiten en hebben respectievelijk een capaciteit van 1200 en 300 man. Hier zullen de grote rock- en popconcerten plaatsvinden. Qua stijl ligt het zeker in het verlengde van 3VOOR12, de alternatieve scene. De lokale scene biedt ook veel talent en we hebben onze zinnen ook al gezet op een aantal grote bands uit de omgeving. Ik kan op dit moment echter nog niets zeggen over de acts die we geboekt hebben, daar zal in januari meer informatie over komen, maar we hopen zeker ook elke avond een grote internationale headliner te hebben.
Voor het kleinere podium werken we samen met diverse initiatieven, zoals bijvoorbeeld Stichting Pan, Cultuur op de Campus en Nijmegen Rock City. Op dit podium programmeren we de minder bekende acts die nog moeten doorbreken uit binnen- en buitenland. Wij vinden het heel belangrijk dat aandacht wordt besteed aan onbekende en beginnende acts en daar gaat dan ook de meeste aandacht naar uit.”
Een nieuw festival in een moeilijke tijd en jullie verwachten zeker 10.000 bezoekers. Hoe willen jullie gaan concurreren met de bestaande festivals?
Ferdinand: “Dit festival hoeft de andere natuurlijk niet te bijten, al zou het wel jammer zijn als het samen gaat vallen met Pinkpop. Maar wij bieden natuurlijk wel een grote diversiteit aan aanbod en ook een lager prijskaartje.”
Het festival vindt plaats op het terrein van de Vasim tussen 1 en 5 juni 2011. Om de vele bezoekers te herbergen is er ook een camping, waar je slaapt tussen de uit het buitenland aangetrokken participanten. Voorverkoop van de kaarten begint in februari.
Nieuw Nijmeegs festival Oddstream niet het zoveelste muziekfestival
Belangrijke rol voor interactie met bezoeker
Een multimediaal festival voor radicale communicatie, met verschillende disciplines: zoals films, kunst, debatten, dans en muziek. Oddstream moet een ervaring worden voor ogen, oren én handen. Tussen 1 en 5 juni, met 10.000 bezoekers verspreid over vier dagen, drie podia en verschillende installaties op het terrein van en ín de Vasim.