Shaking Godspeed: vergelijking met ‘die andere band’ onterecht

Weinig zang maakt Hooghwater saai en langdradig

Tekst: Erik Jan Scholtens / Foto's: Tom Roelofs ,

Je zou zeggen dat de psychedelische rockbands Hooghwater en Shaking Godspeed qua stijl niet zo ver van elkaar afliggen. Toch was het verschil duidelijk merkbaar afgelopen donderdagavond in de kleine zaal van Luxor Live.

Weinig zang maakt Hooghwater saai en langdradig

Het Tilburgse Hooghwater is al redelijk bekend in de landelijke alternatieve scene. Zo stond de band vorig jaar onder andere in het voorprogramma van De Staat in 013 en van Alberta Cross in Doornroosje.

Hooghwater doet wat het moet doen. Zanger Joseph Meurs zegt in totaal gedurende de set maar twee zinnen. Voor de rest laat de band voornamelijk van zich spreken doormiddel van hun gitaren en drums. Precies, door hun instrumenten, want er wordt relatief weinig gezongen. En dat is jammer, want de stem van de zanger mag er wezen.

Een tweede reden waarom het teleurstellend is dat de zang ondergewaardeerd lijkt te zijn, is de lengte van de nummers. Een nummer duurt gemiddeld zo’n vijf á zes minuten en is qua stijl en muziek zo psychedelisch, dat het op een gegeven moment een beetje saai en langdradig wordt. Als er tijdens een nummer gezongen wordt, zorgt de harde muziek die er gemaakt wordt door de vier bandleden ervoor dat de zang niet tot nauwelijks te verstaan is.

Op het optreden op zich is niet veel aan te merken, maar Hooghwater zou meer uit hun nummers kunnen halen als ze meer aandacht aan de zang zouden besteden en meer op de afstelling van hun geluid zouden letten. Al kan het natuurlijk ook zo zijn dat het geluid in de zaal gewoon te hard staat vanavond.

Hoofdact Shaking Godspeed trekt veel publiek. Het verschil in aantallen mensen is duidelijk zichtbaar als de Achterhoekse band speelt. Het drietal onder leiding van zanger en ex-Bloody Honkies-gitarist Wout Kemkens heeft dan ook veel aandacht gekregen toen het, na het stoppen van de Honkies verder ging als nieuwe band.
Shaking Godspeed heeft net als Hooghwater een psychedelische invloed, maar onderscheidt zich door meer melodie. En wat een goede stem! Misschien nog wel beter dan die van Bloody Honkies-zanger Lawrence Mul.

Maar eigenlijk mag je Shaking Godspeed niet vergelijken met de vorige band van Kemkens, want ook al hoor je er wel iets van terug in de nummers, het is ook weer totaal anders. Dit komt mede door het orgel wat de bassist hanteert en door de scherpe bluesachtige gitaarrifs van Wout.

Speelde Shaking Godspeed eind vorig jaar in de NDRGRND nog een ‘rommelige show’, vanavond is daar niets van te merken. De tijd van vergelijkingen met The Bloody Honkies is voorbij. Shaking Godspeed is een band op zich die zich onderscheidt van andere bands. Vergelijkingen met ‘die andere band’ zouden dan ook tot de verleden tijd moeten behoren.