De Nijmeegse Black Bottle Riot heeft de laatste tijd een erg sterke ontwikkeling doorgemaakt met als voorlopig hoogtepunt de bevestiging van hun optreden op Rockin’Park. Tijd dus om rockers eens flink aan de tand te voelen. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen sprak gitarist Mike Sedee over ronkende gitaren, Texas Pete, kip eten en Rockin' Park.

Nijmeegse garage-rockers over full-lenght en spelen op Rockin' Park

De Nijmeegse formatie Black Bottle Riot heeft de laatste tijd een erg sterke ontwikkeling doorgemaakt met als voorlopig hoogtepunt de bevestiging van hun optreden op Rockin’Park. Tijd dus om gitarist Mike Sedee eens flink aan de tand te voelen. Naast Mike bestaat de band uit Simon Snel (zang/gitaar), Jaap van den Berg (bas) en Pieter Hendriks (drums).

Kun je ons wat meer over de geschiedenis van de band vertellen?

Simon wilde in de zomer van 2006 zijn bluestrio The Jetsams meer laten rocken en vroeg mij om de band te komen versterken op gitaar. Dat leek mij een mooie uitdaging; ik had nog niet eerder gitaar in een band gespeeld, alleen drums en basgitaar. Ik kende Simon nog uit de tijd dat we samen in The Doubleshots speelden en wilde graag weer met hem op pad. We vroegen Jaap op basgitaar. Ik vond de hardcoreband Black Cloud Halo waarin hij speelde te gek. Vervolgens verliet onze drummer ons en kwam Tim van Delft in het team. Vanaf dat moment begon onze sound meer vorm te krijgen en veranderden we de naam in Black Bottle Riot. We zitten nu in maart 2008. Toen Tim het later dat jaar te druk kreeg met zijn andere band (De Staat), moesten we nogmaals op zoek naar een nieuwe drummer. Jaap was altijd al onder de indruk van de furieuze drums van Pieter in de tijd dat hij bij de metalcoreband Born From Pain speelde. We wisten dat hij ook met dynamiek kon spelen. Het was daarnaast meteen duidelijk dat hij minstens zo'n brede muzieksmaak had als wij. En, nog belangrijker: hij kan gigantisch genieten van kilo's kip gemarineerd in Texas Pete Hot Sauce. Net zoals wij. Tussen deze loodzware ritmesectie en de twee bluesknakkers op gitaar ontstond direct een chemische reactie, waarvan je sinds januari 2009 het resultaat hoort.

Waar komt de naam vandaan?
Black Bottle Riot verwijst naar een rel die tijdens de Krimoorlog in de 19e eeuw ontstond binnen de Britse militaire macht. Omdat de soldaten als echte 'gentlemen' het strijdveld op moesten, waren ze verplicht zich te houden aan een zekere etiquette. Dat hield onder andere in dat ze keurig dineerden, een tegenstander neerschoten terwijl ze met twee woorden spraken en champagne dronken in plaats van ordinair bier. Natuurlijk werd er flink wat bier gesmokkeld naar het front. Toen de legerleiding daarachter kwam, ontstond er een rel die in de dagbladen breed werd uitgemeten. Vanwege de zwarte flessen (waarin het bier beter geconserveerd blijft) staat deze rel bekend als de Black Bottle Riot.
Naast dit historisch verantwoorde verhaal is er ook een meer muzikale uitleg. ‘Black Bottle’ verwijst naar de zuidelijke staten van de V.S., waar bands zoals The Allman Brothers, Down en ZZ Top vandaan komen met hun typische sound en attitude. ‘Riot’ verwijst naar de hardcore- en punkinvloeden die bij ons in de genen zitten. We zijn gek van bijvoorbeeld The Ramones, Blood For Blood en Cro-Mags. De combinatie van southern rock, punk en rock-'n'-roll zit dus eigenlijk ook al in onze bandnaam!

Hoe vind je dat de ontwikkeling van de band verloopt?

We vinden het goed dat we zelf de controle in handen houden. De muziekwereld twittert de ene band na de andere de hemel in zonder ooit een noot gehoord te hebben. Clips verbloemen muzikale kneuterigheid in plaats van muziek te ondersteunen. Natuurlijk leven wij ook in het heden en zijn we bekend met Facebook en de hele reutemeteut, maar onze muziek staat op nummer één. Over marketing strategieën breken we ons hoofd niet. Gelukkig merken we dat er meerdere mensen op deze manier denken. Daar hebben we al heel wat goede avonden aan overgehouden. Enkele hoogtepunten zijn shows in de NDRGRND Nijmegen en Plein 79 (Den Bosch). Tweemaal totaal gekkenhuis. Huntenpop, Appelpop en Merleyn Nijmegen waren erg tof. En zo zijn er meerdere geweldige avonden geweest. Natuurlijk kan er een hele hoop beter. Het is beter als we onze versterkers minder vaak zouden opblazen en onze websites regelmatiger zouden updaten, maar vooral moeten we onze Texas Pete avond regelmatiger organiseren. Je komt als band nader tot elkaar als je regelmatig 10 kilo kip bij de poelier haalt, dit een dag vantevoren marineert en vervolgens wegwerkt onder het genot van een kouwe. Doet meer goed voor de band dan een repetitie!

Tot nog toe heeft BBR twee ep’s uitgebracht: Stay Hungry en In The Balance.  

Die hebben we opgenomen om wat optredens te scoren en terug te horen waar we eigenlijk mee bezig waren. Dit hebben we zelf gedaan op de HKU in Hilversum waar Simon momenteel Composition & Music Technology studeert en in onze 'Trailer Trash' oefenruimte in Cuijk. Simon's studie bracht ons in een luxe situatie, want zo hadden we de beschikking over een studio, enkele microfoons en wat tijd. Gewoon amps en drums neerzetten en knallen met de handel. In ieder geval waren de reacties positief, dus we konden er inderdaad wat optredens mee binnenhalen. Wat betreft de nummers: die komen niet altijd op dezelfde manier tot stand. Soms jammen we urenlang en rolt er opeens iets uit, wat we dan gaan bijschaven. Soms kom ik terug van vakantie en heb ik een nummer van de eerste tot de laatste noot klaar, met tekst erbij. Juist doordat we niet denken in formules of vaste patronen ontstaat er iets dat klinkt zoals Black Bottle Riot.

In Nijmegen staan binnenkort twee festivals op de rol: Oranjepop en Rockin Park. En op beide spelen jullie. Een mooie kans!


We hadden ons in eerste instantie voorgenomen om ons deze zomer te focussen op de plaat, maar als er dan dit soort optredens in je mailbox belanden, dan zeg je geen nee! Het is een grote eer. Bijkomend voordeel voor de band is dat we veel aandacht krijgen van nationale media. Dat kan geen kwaad. Het is een andere tak van sport om op zo'n megapodium te spelen, aangezien er meer bij komt kijken en er dus ook meer mis kan gaan. We hebben een fenomenale geluidsman plus een geweldige crew die alles in de gaten houden. Daardoor kunnen we trouw blijven aan de gedachte dat we het zelf naar onze zin moeten hebben op het podium. De energie moet ervan af springen.

Wat brengt de toekomst?


Momenteel zijn we bezig met onze eerste full-length, welke na de zomer van 2010 zal uitkomen. We nemen op in studio Barbarossa, van onze eigen Simon. Sinds een tijdje heeft hij zijn eigen ruimte kunnen inrichten waar verschillende producties vandaan komen, waaronder Maaswater Veenlijk, The Bips en Deadbeat Passenger. Die opnamen zijn geproduceerd door Simon en klinken als een trein. Nu we er zelf opnemen, hebben we alle tijd om te experimenteren. We slepen er vrachtladingen amps en gitaren naartoe en maken er een feestje van. En dat hoor je terug. De sounds zijn massief maar dynamisch, het spel is spontaan maar strak - precies zoals we het graag hebben. Uiteindelijk zullen van alle tracks die we opnemen een stuk of elf á twaalf op de plaat terechtkomen. Voor alle nieuws kun je terecht op onze website!