In juli verscheen een artikel in de Gelderlander waar forse bezuinigingen door wethouder Van Eeten werden gemeld. 100.000 euro wil men uit de Willemeen halen. Willemeen wacht al maanden op tekst en uitleg van de wethouder. Het wegvallen van het centrum heeft grote gevolgen voor de Arnhemse muziekscene en het Arnhemse jongerenwerk.

In juli verscheen een artikel in de Gelderlander waar forse bezuinigingen door wethouder Van Eeten werden gemeld. De subsidiepot Welzijn moet een dikke drie ton schorten op het budget. 100.000 euro wil men uit de Willemeen halen. Dat is een goed derde deel op de begroting van het jongerencentrum.

Martijn van Uffelen (teamleider Willemeen) wacht al maanden op tekst en uitleg van de wethouder. Hijzelf wil graag in debat. “De politiek is zich niet bewust van wat er achter de posters en voordeur gebeurt. De gemeente Arnhem denkt waarschijnlijk dat de Willemeen meer bezoekers trekt met muziek dan met jongerenwerk. Alleen is men zich er niet van bewust dat de activiteiten op het podium een opbrengst van het jongerenwerk is."

Bij het jongerencentrum zijn 80 structurele en 150 incidentele vrijwilligers betrokken. Verder bestaat het team uit 5 jongerenwerkers die 24 uur per week bezig zijn met de jongeren en vrijwilligers. Door verschillende en veelal door de jongeren georganiseerde activiteiten komen deze jongerenwerkers in nauw contact met de jeugd te staan. Activiteiten zijn naast muziekconcerten onder andere ook voetbaltoernooien, filmavonden, inloopmiddagen, debatbijeenkomsten en LAN-game parties. De jongerenwerkers kunnen voor, tijdens en na de activiteiten eventueel excessief gedrag signaleren en daar hulp voor aanbieden. Als de bezuinigingen doorgaan, zal dit niet in het voordeel zijn van de jongeren die laagdrempelig in contact kunnen komen met jongerenwerk.

Het pand en de naam ‘Willemeen’ zal waarschijnlijk wel blijven bestaan. Met de 20.000 euro uit de cultuurpot kan in ieder geval een programmering worden neergezet en simpele producties worden gedraaid. Maar waar “De Keten”, van oefenruimte naar Luxor Live, als belangrijk speerpunt in de lokale cultuurnota wordt gezien, dreigt met het (dan wel niet gedeeltelijk) wegvallen van Kultuurhuis Bosch, de Goudvishal en Willemeen de lokale springplanken te verdwijnen. “Nu vragen we niet wat de ervaring is van een bandje, of hoeveel man ze kunnen opbrengen om de zaal vol te krijgen. Dat gaat wel gebeuren als Willemeen alleen als ‘poppodium’ gaat fungeren.”

"Ik heb er de afgelopen periode wel eens ’s nachts van wakker geleden. Het wordt binnenkort echt erop of eronder. Willemeen staat of valt met wat er achter de gevel gebeurd. En ik moet dat duidelijk maken.”

Een belangrijke vraag is: hoe staat de afdeling Cultuur in deze hele kwestie? Gaan zij bijspringen met extra geld als Welzijn zich definitief terugtrekt? Tot nu toe blijft het akelig stil in beide kampen. Toegegeven, in tijden van crisis is het niet gemakkelijk om te bezuinigen. Maar of de politiek de verregaande consequenties van de voorgenomen beslissing in ziet, valt op zijn minst te betwijfelen.