Vijf jaar 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen: een overzicht

“Het gaat erom wat híer gebeurt, laat de rest van de wereld maar volgen.”

Tekst: Jasper Konijnenbelt ,

3VOOR12/Arnhem-Nijmegen vierde haar eerste lustrum! De lokaalsite maakte in vijf jaar een stormachtige ontwikkeling door. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ging in gesprek met degenen die in die vijf jaar aan het roer van de redactie stonden over verleden, status quo en toekomst.

“Het gaat erom wat híer gebeurt, laat de rest van de wereld maar volgen.”

3VOOR12/Arnhem-Nijmegen is vijf! De lokaalsite maakte in vijf jaar een stormachtige ontwikkeling door. Van enthousiaste impulssite voor startende bands tot grootschalige verslaggeving van de lokale muziekscene in woord, tekst, video, audio, twitter en hyves. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ging in gesprek met haar illustere voormalige roergangers Alex van der Hulst, Klaas-Jan Gräfe en Didier Hodiamont en huidig hoofdredacteur Edwin Niemantsverdriet over verleden, status quo en toekomst.

Kick-off

Alex van der Hulst (inmiddels gevierd freelance journalist voor o.a. OOR en De Gelderlander): “Een telefoontje van Bas Aaftink, destijds medewerker van Popwaarts, vanaf Noorderslag in 2004 luidde het begin in van 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen. Hij was met Peter Onstein van Bigmouth naar een 3VOOR12 Lokaal workshop geweest. “Als wij het niet doen dan doet iemand anders het wel in Nijmegen, en dan slechter.” Omdat ik toen al een tijd schreef, vroeg hij mij als hoofdredacteur. Nicole Blommers had dezelfde gedachte voor een 3VOOR12 in Arnhem en met twee steden zo dicht bij elkaar en veel muzikale overlap, hebben we de krachten gebundeld. We hebben een stichting opgericht, PONA (Popmuziek Online Nijmegen Arnhem), om subsidie te kunnen aanvragen voor het organiseren van clubavonden en om onkosten te dekken.”

Ontwikkeling en groeistuipen

Om een goed idee niet te laten stranden in de uitvoering, werden de schouders er direct onder gezet. Van der Hulst: “We waren een van de eerste lokaalsites, met Den Haag en Utrecht als voorgangers. Het doel was om ons landelijk te onderscheiden en om de lokale muziek te dienen. In het begin was het zaak om met enkele sterke artikelen te komen die de voorpagina van Landelijk zouden halen en die publiek zou trekken. In de stad was het flyeren en stickeren om de bezoekersaantallen omhoog te krikken, met snel resultaat.”

Het embryonale stadium voorbij neemt Klaas-Jan Gräfe na een jaar het stokje over van Van der Hulst. Gräfe: “De initiatiefnemers hadden heel hard gewerkt om alles op poten te krijgen. Aan mij de taak om de basis te verbreden, een stabiele kernredactie te krijgen en de activiteiten uit te breiden. Er waren toen twee losstaande redacties in Arnhem en Nijmegen. Die heb ik samengevoegd. Dat was ook wel nodig, want Arnhem liep op dat moment nog niet lekker bij gebrek aan vrijwilligers. Er was een periode waarin ik hoofdredactie, eindredactie en nieuwscoördinatie deed. Erg leuk, maar voor een vrijwilligersbaantje kostte het erg veel tijd. Uiteindelijk hebben we een vast team van kernredacteuren kunnen vormen. Verder is de verslaglegging van de Affaire een stuk uitgebreider geworden, zijn we begonnen met onze Clubavonden en werden de eerste stappen gezet richting radio maken. Ideeën genoeg dus, maar de uitvoering duurde soms langer dan gehoopt.”

Groei brengt ook verantwoordelijkheid met zich, zo ondervond Gräfe: “De Roos van Nijmegen verslaan we altijd uitgebreid. In 2007 hebben we één voorronde in Merleyn, niet kunnen recenseren, ondanks dat we er alles aan gedaan hebben het te regelen. We hebben toen onenigheid gehad met de organisatie en acts. In de finale van de Roos van Nijmegen in Doornroosje stonden de hiphoppers van Spraakmakend en daar werd 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen nog even keurig gedist voor het missen van die voorronde. Ik was vereerd.”

Dat het hoofdredacteurschap niet altijd op de cruise-control voortkabbelt, maakte opvolger Didier Hodiamont van dichtbij mee. “Mijn voorganger Klaas-Jan omschreef 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen toen als ‘een rijdende trein, die alleen goed op de rails gehouden dient te worden.’ Het eerste wat op mijn dak viel was het 10-jarig bestaan van 3VOOR12. Of we even een drie uur durende live-uitzending in elkaar konden zetten. Bijna niemand van de redactie had daar enige ervaring mee. Dankzij het altruïsme van een aantal videofreaks is dat toch nog wat geworden, maar gezien de schoenmaker en de leest was het toch ook een beetje gekkenwerk. Na dat evenement vielen de Clubavonden helaas een tijdje in het water, een tijdelijk dieptepunt. Daar staat als hoogtepunt tegenover dat de Clubavonden er uiteindelijk sterker uitgekomen zijn, dankzij de samenwerking met PAN en The Stage is er nu maandelijks een avond met lokale bands in Nijmegen én Arnhem. Dat kan door sterke artiesten in verschillende scenes, zodat het mogelijk is om iedere maand acts uit de regio te boeken zonder in herhaling te vallen.”

Hoge pieken en vals plat

“Hoogtepunten waren er genoeg”, zegt Van Der Hulst. “Bijvoorbeeld het openingsfeest in Doornroosje met onder andere The Gathering akoestisch, Out Of Many, The Kevin Costners en het lanceringsfeest in Kultuurhuis Bosch. Opvallend was dat vele lokale podia en organisaties hebben meebetaald aan dat openingsfeest. Daaruit bleek hoe breed het initiatief werd gedragen. We waren de eerste lokaalsite die de eigen muziek voorrang gaf, daar ben ik trots op. Iedereen wilde graag de grote concerten in Doornroosje recenseren, maar je kunt het als lokaalsite niet maken om de lokale band links te laten liggen en een Brits groepje te gaan recenseren. Dat beleid hebben we volgehouden, ondanks weerstand van sommige medewerkers en boekers."

Gräfe: “De akoestische sessies op de Affaire 2007 waren ook erg leuk. De video-crew sliep in de bouwkeet en kwam 's morgens bij mij douchen en de filmpjes uploaden. Met weinig middelen hebben we veel bereikt. Dieptepunten waren vooral in het begin dat het moeilijk was om lokale acts gerecenseerd te krijgen, toen er nog onvoldoende vrijwilligers waren. Die bands hebben die publiciteit hard nodig, maar we kregen het niet altijd voor elkaar. Dat was frustrerend. Met het groeien van het aantal vrijwilligers, was dat probleem gelukkig opgelost.

Niemantsverdriet: “Een recent hoogtepunt was de verslaggeving van de Affaire op een eigen festivalsite. Daarmee was 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen de eerste lokaalafdeling die helemaal zelf een eigen festivalsite mocht vullen. Met ruim veertig vrijwilligers een prestatie van formaat.”

Krenten uit de pap

De afgelopen vijf jaar passeerden vele lokale acts de revue. Over de succesoogst van de lokale scene zijn de heren eensgezind: Niemantsverdriet en Van der Hulst: “Achteraf heeft The Pax heel veel betekend voor de Nijmeegse scene, ex-leden vind je terug in De Staat en Go Back To The Zoo. Visitekaartjes voor Arnhem en Nijmegen zijn toch wel Roosbeef en De Staat, die beiden op Lowlands 2009 stonden maar in voorgaande jaren terug waren te vinden op de kleine podia in de regio.” Gräfe: “Verder is de punkscene in Nijmegen behoorlijk sterk: veel bands touren in het buitenland, Bambix wordt gespeeld op MTV Brazilië.”

Hodiamont: “Ik zie het als een belangrijke taak van 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen om die acts die moeilijker aan optredens komen, maar wel mooie dingen maken, aandacht te geven. Wat dat betreft zijn we goed op weg, maar bepaalde genres blijven nog een beetje onderbelicht. Dat komt natuurlijk ook door het indie-imago van 3VOOR12, maar daar mogen we best voor een deel vanaf stappen. Het gaat erom wat híer gebeurt, laat de rest van de wereld maar volgen.”

Toekomstmuziek

Gräfe: “Inmiddels zijn we na Den Haag de tweede lokaalsite van Nederland. Er zijn meer activiteiten dan ooit en het vrijwilligersleger groeit en groeit. De site is echt een vaste waarde geworden in de regionale muziekscene. Ik denk dat die positie in de toekomst behouden en uitgebreid kan worden.” Van der Hulst: “Ik denk dat lokale media alleen maar belangrijker wordt in de toekomst, het is overal in opkomst. Het kan niet anders of jullie krijgen in de komende jaren ook de ruimte om lokale concerten op te nemen en uit te zenden. Ik wacht nog op het YouTube-kanaal van 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen!”

Hodiamont: “Het verleden heeft getoond dat 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen eigenlijk alleen maar kan groeien en dat zal nog wel een tijdje zo doorgaan, naar ik hoop richting een onvoorspelbare kant. Je kan ook journalistieke vakken gaan volgen, maar geloof me, hier heb je echt meer aan. Meld je dus vooral aan als je íets met muziek wil doen. Fotografie, schrijven, filmpjes maken, dingen organiseren, flyeren, het maakt niet uit. En voorál als je denkt dat we niet in jouw muzieksmaak geïnteresseerd zijn, omdat er toch niet over geschreven wordt. Dan hebben we jou júist nodig.”