De Affaire 2009 zit er weer op. Ondanks de regen is het weer een succesvolle editie geweest. Helaas lukt het de Affaire niet om de verplichte bijdrage aan Actief Comité Binnenstad Nijmegen (ACBN), de organisator van de Vierdaagsefeesten, te betalen. Godfried Verstegen, directeur van de Affaire, ziet een aanleiding om opnieuw de vreemde constructie aan de kaak te stellen. “Om de Affaire te mogen organiseren, moet ik € 36.000 aan het ACBN betalen als bijdrage in de programmering elders in de stad. Terwijl we vanuit ons eigen budget ook al onze eigen programmering, geluidsapparatuur, podia en infrastructuur moeten betalen. Natuurlijk zou de Affaire niet bestaan als de Vierdaagsefeesten er niet waren, maar je wordt in Nijmegen gestraft als je je nek uitsteekt.”
Binnenkort staat mogelijk een deurwaarder voor de deur, want Verstegen heeft de bijdrage aan het ACBN nog niet overgemaakt: “Ik heb het gewoon niet! Zonder die verplichte bijdrage waren we uit de kosten gekomen, nu niet. Maar in plaats van samen te werken en collegiaal mee te denken, dringt het ACBN alleen maar aan op een snelle betaling. Ze denken puur commercieel-economisch. Ze zeurden de hele week over de banners van Schreeven en Spincity, die ons apparatuur leverden. Ook daar wilde ACBN geld voor hebben, omdat ze normaal 50% van alle sponsorgeld opeisen. Die bedrijven zijn onze partners net als bijvoorbeeld Doornroosje, Stichting PAN en Extrapool die elkaar helpen om de Affaire mogelijk te maken. Ik merk niets van samenwerking met het ACBN, eerder van tegenwerking."
Verstegen begrijpt dat de opwinding achteraf een verkeerd beeld geeft. De hoogte van die bijdrage is toch al langere tijd bekend? “We strijden al zo’n tien jaar tegen deze vreemde constructie. Het probleem gaat voor de hele stad op. Wanneer een café een bandje neerzet moet het veel meer aan het ACBN betalen dan wanneer je geen creatieve bijdrage levert. Wanneer de gemeente hier over ging zou ik tegen een dergelijke regel in beroep kunnen. Maar omdat zij alles hebben overgedragen aan ACBN kan ik nergens in beroep.”
Het steekt Verstegen dat het ACBN wel met de eer strijkt als het gaat om het succes van De Affaire. “We betalen veel geld aan ze, we krijgen er niets voor terug en ze strijken wel met de eer.” Aanleiding is een artikel in de Gelderlander. Daarin geeft oud-voorzitter Camps van ACBN een afscheidsinterview. Vooral de volgende passage steekt Verstegen: ‘Meer mensen bij de - toen nog - Zomerfeesten betrekken was ook het idee achter de oprichting van de Valkhof-affaire. Die moest tegenwicht bieden aan het commerciële evenement. Inmiddels heeft ook de Valkhof-affaire een zekere commerciële status bereikt en is er wederom een alternatieve locatie geboren: aan het Waalstrand.’ Verstegen: “Hebben we inmiddels een commerciële status? Ik dacht het niet. De Affaire is nooit gestart om meer mensen bij de Zomerfeesten te betrekken, maar om een alternatief te bieden voor het gehos in de rest van de stad. ACBN heeft dat initiatief laten liggen, ook de uitbreiding Habana komt volledig bij ons vandaan."
ACBN-directeur Teddy Vrijmoet ziet de Affaire als iedere andere ondernemer tijdens de Vierdaagsefeesten: “Ik durf geen verschil te maken tussen een ‘cultureel verantwoord programma’ en een programma voor mensen die in de fabriek werken. Verstegen werkt met vrijwilligers, tapt het duurste biertje in Nijmegen en heeft kapitaalkrachtig publiek. Als het dan financieel niet lukt, moet je misschien wat minder ambitieus zijn. Elk jaar opnieuw zegt Verstegen dat hij het zo moeilijk heeft. Waarom wil je dan per se op drie locaties zitten? Laat er twee vallen en organiseer een festival op één locatie waar je wel kostendekkend kunt draaien. Of hij moet buiten de vierdaagseweek gaan zitten en subsidie aanvragen bij de gemeente Nijmegen. Ik heb een wachtlijst met ondernemers die het graag van hem overnemen op deze locaties, en er van overtuigd zijn dat zij het winstgevend kunnen organiseren. Of misschien kunnen we dat zelf wel. Als Verstegen zo afhankelijk is van het weer en in de problemen komt als het twee dagen regent, dan heeft hij te veel risico genomen. Dat heb ik hem al lang geleden gezegd, en ook de bijdrage aan het ACBN is voor hem geen verrassing, hij betaalt ook niet de hoogste prijs. Die bijdrage wordt gebruikt voor de aankleding van de stad, toiletten, marketing en een klein stukje voor de programmering van de Waalkade, Grote Markt en de kerk.”
Is het een oplossing dat de Affaire volledig opgaat in de organisatie van het ACBN? Verstegen ziet dat niet zitten. En een volledige status aparte? Ook dat ziet Verstegen niet gebeuren: “Ik zou dat wel interessant vinden, maar dit krijgen we nooit voor elkaar. De gemeente geeft namelijk geen vergunning, dat hebben ze tijdens deze week overgedragen aan ACBN."
Vrijmoet ziet twee mogelijke oplossingen: “Verstegen organiseert de Affaire op een ander moment met subsidie vanuit de gemeente, of hij speelt gewoon hetzelfde spel als alle anderen. Dat is goed ondernemerschap.” Wanneer de deurwaarder inderdaad bij De Affaire op de stoep staat, heeft het een probleem. “Dan moeten we heel hard proberen het geld op verschillende plekken bij elkaar te schrapen. Want er móet volgend jaar een nieuwe editie komen. We mogen echt niet failliet gaan.”