Op de locatie van het voormalige TPG-gebouw bij het Centraal Station zal naast de 150 studentenwoningen en evenzoveel koopappartementen het nieuwe Doornroosje ontwaken. In de grote zaal van het nieuwe poppodium zal plaats zijn voor 1100 mensen, de kleine zaal zal 400 staanplaatsen gaan tellen. Voor het maken van een voorlopig gebouw heeft de gemeente een vijftal architecten geselecteerd.
De vijf geselecteerde bureaus hebben al de nodige spraakmakende en prestigieuze projecten op hun naam staan. Zo gaf AGS een visitekaartje af met het uitgesproken ROC-gebouw bij het Centraal Station in Nijmegen en is UNstudio bekend van het Valkhofmuseum, de Park- en Rijntorens in Arnhem en de Erasmusbrug in Rotterdam. Opvallende keuzes, zeker aangezien Doornroosjes directeur Toine Tax vorig jaar nog zijn zorg uitsprak over te dure architecten die kunnen leiden tot het beknibbelen op de programmering of productie. Wij vroegen hem om zijn reactie.
Tax: "We zijn erg blij dat zulke grote architecten het zo interessant vinden dat ze op deze opdracht willen inschrijven. Bang dat de functionaliteit en de intieme sfeer in het geding komen ben ik niet, aangezien we een sterk 'Programma van Eisen' hebben opgesteld en een architect daar juist aan wil voldoen. Voor een architect is het ook ontzettend belangrijk om te werken met iemand die heel duidelijk weet wat hij wil. Na vijf jaar oriƫntatie en ervaring opdoen bij andere zalen, zijn de plannen dusdanig uitgekristalliseerd dat ik met alle vertrouwen aan dit project durf te beginnen. Bekende architect of niet, ik ben zeker niet huiverig om in gesprek te gaan om ons doel voor Doornroosje te bereiken."
Onder de uitverkoren architecten zijn ook bureau's met ervaring in het ontwerpen van poppodia aanwezig. Zo heeft MVRDV de Effenaar gerealiseerd en is het Eindhovense Diederendirrix verantwoordelijk voor Dynamo in Eindhoven en het Patronaat in Haarlem. "Het Patronaat is een voorbeeld waarbij de intieme sfeer van het poppodium duidelijk bewaard gebleven is. Ook de zaal The Max in de Melkweg geeft je het gevoel dat het niet veel groter geworden is, terwijl er nu toch 1100 mensen in kunnen." Het vijfde geselecteerde bureau is Kraaijvanger Urbis, in de regio voornamelijk bekend van het ontwerp van het nieuwe Musiskwartier in Arnhem en de renovatie van winkelcentrum Dukenburg in Nijmegen.
Tax: "Allereerst ben ik natuurlijk erg benieuwd naar de ontwerpen die we te zien krijgen, maar voor de verdere toekomst ben ik ook wel wat huiverig. Het nadeel van een Europese aanbesteding is het feit dat je alles tot in detail moet beschrijven met de wetenschap van nu. Hoe het er over vijf jaar aan toegaat is natuurlijk nog niet te beoordelen. Kleine dingen, zoals de verkoop van kaarten via internet, hebben veel impact op de interne organisatie. Mogelijk zijn er in de toekomst nog meer aanpassingen nodig op bijvoorbeeld het entreegebied en de backstage-area, terwijl we het ontwerp nu al moeten vastleggen."
In het voorjaar van 2008 zal uit de vijf ingezonden voorlopige ontwerpen een keuze gemaakt worden. De bouw zal vervolgens op zijn vroegst in 2009 gestart worden en de uiteindelijke opening van het nieuwe Doornroosje zal naar verwachting in 2011 plaatsvinden.
Vijf ontwerpen voor nieuw Doornroosje
Directeur Tax is zowel verheugd als huiverig
De gemeente Nijmegen heeft vijf architectenbureaus geselecteerd voor het maken van een voorlopig ontwerp voor de nieuwbouw van Doornroosje, gerenommeerde bureaus die eerder verantwoordelijk waren voor bijvoorbeeld het Patronaat, het ROC-gebouw en de Erasmusbrug. Doornroosje-directeur Toine Tax is verheugd dat zulke grote architecten interesse tonen, maar is ook huiverig voor de toekomst.