In deze vijfde editie van Luxor Live Digitaal Tussen De Steigers is het de beurt aan één der jongste doch succesvolste muzikale exponenten van de regio Arnhem: Roosbeef. Al enkele jaren treedt deze band met groeiend succes op door het hele land, maar de roze-roodharige frontvrouw Roos Rebergen is blij met de komst van een volwaardig poppodium in haar (aanstaande) hometown.

Het verhaal mag bekend zijn: zangeres/toetseniste Roos Rebergen won met haar bandgenoten Tim van Oosten op drums, bassist Misha Veldhoen en gitarist Reinier van der Haak alles wat los en vast zit aan muzikale bandcompetities en werd gekozen tot beste singer-songwriter van Gelderland. De Gelderse Kunstbende finale, Ernem Zweet, de landelijke Spits Breakthrough Awards, de 3FM Buzz Award en als hoogtepunt de Grolsch Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriter. Nog geen 20 jaar oud en dan al een staat van dienst waar je U tegen zegt. Veel veelbelovender kun je niet zijn. Hoewel de term veelbelovend niet eens meer van toepassing lijkt.

De Duivense omschrijft de muziek van haar band als 'melodieuze popmuziek met een rauw randje'. "We maken Nederlands- en Engelstalige muziek: driekwartsmaten en teksten over het leven." De nummers, waarvan er sinds kort zes op een minialbum te verkrijgen zijn, bevatten verder humor, melancholie, ironie en dramatiek, ondersteund door een sterke muzikale basis. Jonge mensen uit Duiven en Westervoort - alleen drummer Tim komt uit deze plaats - zijn voornamelijk aangewezen op Arnhem als the place to be. De boerderij waar Roos nu woont, zal wellicht verruild worden voor een kleiner woonoppervlak: "Ik woon nog steeds in Duiven maar waarschijnlijk ga ik in Arnhem wonen."

Wellicht dat ze, tegen de tijd dat ze haar sleutel in ontvangst neemt, dezelfde avond nog in Luxor naar een band kan gaan kijken, een plek waar ze nog weinig ervaring mee heeft. "Ik heb het vroegere Luxor niet zo mee gekregen, ik was toen vrij jong. Maar ik weet nog wel dat mijn broer Job een concert van Osdorp Posse heeft gezien. Hij was toen een jaar of acht en mijn vader ging mee. Ik weet niet hoe dat met de rest van de band zit want die zijn er nu niet bij. Wat we verder met Arnhem hebben? In Arnhem gaan we uit!"

De opnames van de videoclip betekenden voor haar een eerste kennismaking met de binnenzijde van Luxor. Zoals velen vond ze het pand indrukwekkend, zelfs in de huidige gedaante als bouwput. De originele staat van het gebouw is namelijk nog goed te zien. "Ik ben er met Tim geweest voor het filmpje. En het ziet er nu al heel mooi uit. Het is goed dat ze het in de oude stijl laten. Ook is het mooi dat het zo midden in de stad is, ik heb er heel veel zin in."

Volgens Roos is het hoog tijd dat de stad wat meer gaat leven en dat het een 'pop-injectie' krijgt. Steeds meer kleinere Arnhemse podia als The Stage en cafés als the Move en de Barok nemen initiatieven met live muziek. Deze ontwikkeling is volgens haar een goede start. "Ik ben wel blij dat ze bij the Move nu wat meer organiseren. Dat is wel een teken dat mensen er mee bezig zijn en dat het toch een klein beetje begint te leven. Er kan veel meer bij en waar moeten anders al die bandjes spelen?"

Wat de heropening van Luxor betreft heeft de gemeente volgens haar gelijk: "Ik denk toch wel dat er voor een nieuwe Luxor is gekozen omdat er te weinig te doen is in Arnhem. Natuurlijk zijn Kultuurhuis Bosch en de Goudvishal er, maar Arnhem is best een grote stad. We missen zoiets als Doornroosje!!! Het wordt echt de hoogste tijd."

Gevraagd naar haar ideeën voor een leuke openingsavond voor Luxor Live in het najaar, zijn haar keuzes niet eens zo kostbaar, ook als haar een groot budget beloofd zou worden. "Als opening zou Rufus Wainwright mooi zijn maar dat hoeft ook niet per se bij de opening. Ik zou wat bandjes uit Nederland willen zien als bijvoorbeeld The Spades, Voicst en JW Roy. En natuurlijk de Belgische bandjes Absynthe Minded, Flip Kowlier en Zita Swoon. Er zijn heel veel bandjes en dan heb ik het nog niet eens over de hele grote, maar dat hoeft ook niet." Het wordt steeds duidelijker dat Luxor Live veel aandacht moet besteden aan een gastvrije, relaxte sfeer in de organisatie en dan in het bijzonder naar buiten toe.

Ook Roos legt hier de nadruk op: "De sfeer wordt altijd voor een groot deel bepaald door het personeel. Goede mensen die een biertje kunnen tappen en geen bedrijfskleding dragen. Je moet aan het personeel kunnen zien dat ze van muziek houden en er graag werken. Goed eten en drinken voor de artiesten, dat telt ook. En mooi geluid, dat is voor iedereen fijn. Ik hoop dat het heel iets moois gaat worden."

Haar afsluitende opmerking is gericht aan de gemeente. "Als binnen een jaar het geld op is (van subsidie en sponsors) dan hoop ik dat het dan niet meteen afgelopen is. Dat Luxor wel een kans krijgt en over tien jaar nog bestaat. Ik hoop dat er goede programmeurs worden aangenomen die liefde hebben voor muziek en het podium. Dan komt het wel goed denk ik." De videoclip van het nummer 'Bouwvakkers', met Roos en Tim, opgenomen mét de bouwvakkers van Luxor, is nu te zien op de site van Luxor Live.

Roosbeef

Roosbeef

Roosbeef