Het Rebellion Festival is de opvolger van het beruchte Wasted Festival, het grootste punkfestival van Europa. Op de zaterdag staan daar ook de Arnhemse Shaggable Sluts, samen met grootheden als The Exploited, Splodgenessabounds en UK Subs. We vroegen Wim Koens hoe zij daar als één van de vijf Nederlandse punkbands (in een veld van vijftig) verzeild raakten. ”Verleden jaar stonden we ook al op het zelfde festival. Eigenlijk hebben we daar niet zo heel veel voor hoeven doen. Als band doen we alle boekingen zelf, maar Sedate Bookings heeft ons ook opgenomen in het 'rooster' en de site van hun boekingsburo. Zij werden door Rebellion Festivals benaderd met de vraag of de Sluts een promo wilden opsturen. Zo zijn we er vorig jaar terecht gekomen. We speelden als tweede band in de grote zaal op zondag. Allesbehalve een ideale stek natuurlijk. Desondanks hebben we vorig jaar een flinke bak met merchandise verkocht. Dat gaat bij zo’n groot festival via een centraal verkooppunt van de organisatie. Volgens mij is dat opgevallen, want dit jaar staan we op de zaterdag, ergens midden in de line-up.”
Waar staan de Sluts in de Nederlandse punkscene? “Ghe ghe, we bestaan al veel te lang. Ik weet niet meer van wie of wat de quote is, maar voor een band als de onze geldt hetzelfde als voor oude hoeren en architectuur: ‘Als je maar lang genoeg blijft rondhangen, dan krijg je vanzelf wel aanzien.’ Maar even serieus, ik denk dat we in de sub-top van de underground punkscene zitten in Nederland. Op dit moment is de hannekammenpunk erg groot en staan bands als Disturbance en Antidote boven aan de ladder in Nederland. Wij maken meer ouderwetse rock&roll georiënteerde punk die zwaar geïnspireerd is op de eerste punkgolf uit 1977. Eigenlijk staat die gehele '77punk en hanekammenscene helemaal los van de meer mainstream genres als pop- en skate-punk. Dankzij sites als het Dutch Punk Messageboard en Punx.nl is het eigenlijk een hele gemeenschap op zich geworden.”
Hoe bijzonder is het om op zo'n festival te spelen? ”Te gek natuurlijk. Vette zaal, vette line up en veel publiek uit heel Europa. Ik vind het altijd supergezellig. Bovendien voel je je ook niet zo’n oude lul, want de gemiddelde leeftijd op het podium ligt altijd erg hoog. Veel van die Engelse bands zijn de veertig al gepasseerd... Maar ze rocken er niet minder om. Daarnaast is het altijd een soort van internationale reünie van bands en boekers. Je komt altijd veel lui tegen die je normaal gesproken alleen van tour kent.”
Voor welke bands zou je sowieso naar Rebellion gaan en waarom? ”Als ik heel eerlijk ben krijg ik de bands nog niet voor de helft mee. Ik sta constant met Jan en alleman te ouwehoeren. Bands die ik zeker wil zien zijn: Holy Racket, Red Flag 77 en The Lurkers. Maar dat is eigenlijk ook meer omdat het allemaal goede bekenden zijn. Ook al vind ik die bands erg goed, het gaat op zo’n moment niet alleen om de muziek, maar meer om de gezelligheid en om je vrienden eens op het podium te zien staan. Na ons speelt bijvoorbeeld Church of Confidence uit Berlijn. Die ga ik zeker checken, al ligt het muzikaal niet eens in m'n straatje. Maar de gitarist kennen we weer van Wild at Heart in Berlijn (Europa's coolste punkrock&roll club). Zij supporten ons, en wij staan weer bij hun op de eerste rij.”
Hoe staat het ervoor met de Nederlandse punk en Arnhem in het bijzonder? “Goed!! Er zijn veel shows en veel goede nieuwe bands. De scene in de driehoek Arnhem - Nijmegen - Ede is behoorlijk hecht en collegiaal (check eens de verzamel-cd Oostpunk met daarop dertien bands uit deze regio!!). Er zijn verleden jaar een aantal bands uit elkaar gegaan, maar dat is op zich geen slecht ding. Uit al die oude bands zijn weer een behoorlijk aantal nieuwe groepen ontstaan.”
De Goudvishal is een van de belangrijkste centra van de Arnhemse en wellicht zelfs Nederlandse punkscene. Hoe zal dat er over twee jaar uitzien volgens jou? “Het is heel erg spijtig dat de Goudvishal er zo onzeker voor staat, maar ik werk zelf als programmeur voor The Stage en daar kan ik behoorlijk mijn ei kwijt waar het aankomt op punk, hardcore en garage rock&roll. Beide zalen liggen programmatechnisch behoorlijk in elkaars verlengde. Het zou eeuwig zonde zijn als een organisatie als de Goudvis ten onder gaat, maar ik denk dat we met The Stage het gat dat dan in de scene zou ontstaan goed kunnen opvangen.”