Rita Weeda is nog maar koud 9 maanden op haar post als wethouder van Economische Zaken en Cultuur. Als kind van de Woodstock generatie, liefhebber van Shakira, Pink Floyd en Softmachine, lijkt zij een ideale pleitbezorger voor het nieuwe Luxor. Wij zochten haar op voor het laatste nieuws rondom Luxor en controleerden meteen haar culturele integriteit.

Heel popminnend Arnhem kijkt uit naar de komst van Luxor. Ik neem aan dat u als verantwoordelijke wethouder de zaal zelf zult openen. Welke band of artiest mag wat u betreft de zaal inwijden en wanneer gaat dit gebeuren? Weeda glimlacht. "Het zou een eer zijn om Luxor te mogen openen, maar wie dit mag gaan doen is nog niet bekend. In september moet het gaan gebeuren." Beleidsmedewerker Ric Alofs (voor de gemeente betrokken bij Luxor) haakt in: "De oplevering is inmiddels opgeschoven naar november 2007. Naast de verbouwing zijn we nog steeds hard bezig met het opzetten van de juiste organisatie en dat kost tijd."

Harde garanties worden zelden gegeven, maar één ding is zeker: Luxor wordt geopend in 2007, aldus de wethouder. "De provincie heeft een extra miljoen toegezegd om Luxor nog mooier te maken dan oorspronkelijk gepland. Het wordt echt een schitterende zaal. En wat mij betreft mag Bløf dan de spits afbijten. Ik heb al even geïnformeerd, maar waarschijnlijk zijn ze te duur..." 

De voorgeschiedenis van Luxor was op zijn zachts gezegd turbulent. Vergelijkbare zalen in andere steden doen het niet allemaal even goed. Waarom gaat de nieuwe Luxor het wel redden? Weeda aarzelt geen moment: "Goede directeur! Een breed programma voor een breed publiek! Een kleine zaal voor beginnende bands. En we gaan Arnhemse bands een kans geven. Het publiek maakt kennis via de ene artiest, proeft de unieke sfeer van Luxor en komt dan vaker terug."

Het is de bedoeling dat Luxor de spilfunctie krijgt qua podia in Arnhem, zowel voor pop als jazz. Jacobiberg, Mahler en de Goudvishal passen al in het plan, aldus Weeda. "En er is bovendien een breed politiek draagvlak voor." Alofs voegt er aan toe dat er op termijn ook naar samenwerking met Willemeen zal worden gekeken. Een logische zet gezien hun onderlinge afstand van nog geen 300 meter. "Maar eerst moet de Luxor organisatie tot bloei komen en dan pas kijken we verder!"

Of Arnhem een 013 of Effenaar nodig heeft als 'grote stad', wordt door de wethouder op een originele wijze beantwoord: "Ik kom oorspronkelijk uit Amsterdam, dus voor mij ligt een vergelijking met de Melkweg of Paradiso meer voor de hand. Qua gebouw en sfeer valt de keus op Paradiso. Een bijzonder object als Luxor helemaal restaureren en er ook nog een zeer goede concertzaal van maken, is gedurfd. Maar dan heb je wel een tent met allure en een natuurlijke aantrekkingskracht op artiesten. Een locatie waar een grote band een 'geheim optreden' wil geven na afloop van hun stadion optreden, zoals een aantal jaren geleden bijvoorbeeld the Stones deden in Paradiso..."

U mocht onlangs de Made in Arnhem Bokaal uitreiken aan Marco Borsato. De meeste dromen zijn bedrog. Was het ontmoeten van Marco er eentje die uit kwam? De wethouder lacht. "Ik droom niet echt van Marco. De ontmoeting was desalniettemin leuk. Marco is heel toegankelijk en heeft helemaal geen sterallures. En dat is toch echt niet bij elke artiest zo!" Weeda vindt de uitstraling van de grote concerten in het Gelredome erg belangrijk voor Arnhem en is een warm pleitbezorger voor de grotere evenementen. "Ik ben zelf bij het concert van Borsato geweest. De gemeente koopt plaatsen in het Gelredome om relaties mee naar toe te nemen en zodoende was ik daar." En privé? "Binnenkort ga ik met mijn dochter kijken bij Shakira, mits ze weer beter is natuurlijk."

U bent, zachtjes uitgedrukt, regelmatig in het nieuws, vaak vergezeld door een foto. Zijn politici de nieuwe popsterren? Lachend zegt ze: "We zijn zeker niet de nieuwe popsterren. Foto's zal ik zelfs proberen te vermijden. Ik heb geen sterallures en mis de X-Factor. Maar ik vind het natuurlijk wel leuk om bij de verschillende evenementen aanwezig te zijn en ik denk dat ik dat ook uitstraal." En zo blijkt wethouder Weeda ook een vrouw van haar woord te zijn. Als we vragen of we, ondanks haar afkeer van foto's, toch een foto mogen maken, worden we vriendelijk doch resoluut doorverwezen naar de officiële publiciteitsfoto's. "Daar zitten best hele leuke bij." In de lift naar beneden kom ik tot de conclusie dat we, als popminnend Arnhem, het best getroffen hebben met deze sympathieke wethouder. Beter een mooie popzaal, dan een leuke foto.