The Sin Committee en Phoenix Park spelen zich in de finale van Ernem Zweet The Sin Committee en Phoenix Park spelen zich in de finale van Ernem Zweet

Gevarieerde tweede voorronde in Kultuurhuis Bosch

, Tekst: Martijn van Koolwijk / Foto's: Dennis Stempher,

The Sin Committee en Phoenix Park spelen zich in de finale van Ernem Zweet

Gevarieerde tweede voorronde in Kultuurhuis Bosch

Tekst: Martijn van Koolwijk / Foto's: Dennis Stempher, ,

Met de eerste voorronde nog vers in het geheugen was het afgelopen vrijdag tijd voor de tweede en laatste voorronde van Ernem Zweet 2007. Saga’s Suitcase en pEter hadden tot nog toe de meeste punten gescoord, aan Phoenix Park, VZP, Projekt Klone en The Sin Committee de taak dit te overtreffen om een plek in de finale te bemachtigen. De andere twee finalisten werden bepaald door de finale van de Soosprijs en Rheje Rockt.

Gevarieerde tweede voorronde in Kultuurhuis Bosch

Terwijl op de website van Kultuurhuis Bosch staat aangegeven dat er om half tien begonnen gaat worden, blijkt de eerste band al om negen uur te zijn gestart. Gelukkig ben ik net op tijd om de tweede helft van de set van Phoenix Park mee te pakken. De bandleden van zestien tot negentien zijn pas een klein jaar samen, maar weten nu al een geloofwaardige pot Britpop de zaal in te beuken. Omdat Phoenix Park niet alleen in deze vooronde staat, maar ook nog eens in de finale van Rheje Rockt maakt de band dus dubbel kans op een finaleplaats voor Ernem Zweet. En geheel terecht, want zulke jonge gasten in zo'n jonge band met zo'n sterke sound verdienen een finale plaats. Gelukkig denkt de jury daar ook zo over en belonen ze de in hun ogen lekker catchy en nonchalante band met maar liefst 71 punten.

Net als Phoenix Park stond ook de tweede band van vanavond dit jaar op de Paasconcerten. Klonk VZP (Velp Zuid ProDutchies) daar nog dof en waren de teksten onverstaanbaar, deze avond overtuigen ze en weten ze vooral in de tweede helft van hun set het publiek aangenaam te verassen met leuke podiumgasten als zangeres Mona en de humoristische MC Justin Kees. Hun teksten overstijgen de enorme hoeveelheid wannabe gangstah rappertjes, want VZP heeft tekstueel daadwerkelijk wat te vertellen. Een aangenaame hiphop verrassing die de sfeer in het bomvolle Bosch er goed in weet te houden. De jury vindt echter dat bepaalde nummers wat korter mogen. Ook de goede tussenstukjes van dj Fox zijn iets aan de lange kant. Desondanks scoort VZP een verdiend puntenaantal van 66.

Chickadelic kon wegens omstandigheden niet meedoen en dus mag Projekt Klone de gok wagen. Voor de vier heren is Ernem Zweet hun podiumontmaagding en dat is te merken. De band staat er wat onzeker bij en heeft nul komma nul podiumpresentatie. De muziek (en dan vooral het drumwerk) is lang niet slecht, maar de zang die door drie heren wordt verzorgd komt nergens goed uit de verf. Misschien is het een beter idee om één goede zanger te nemen in plaats van drie matige. De jury ziet echter potentie in de bebrilde gitaarspeler als zanger en geeft Projekt Klone 45 punten.

Ook de afsluiter van deze avond stond dit jaar op de Paasconcerten en timmert hard aan de weg door mee te doen aan allerhande bandcompetities als lust4live, de Roos van Nijmegen en nu dus ook Ernem Zweet. Ook deze band bestaat pas een klein jaar en bewijst zich meteen als één van de betere bands uit deze kersverse lading Gelderse nieuwe. Zanger Joris heeft dan ook zijn strepen al verdiend als lid van Supersonic Megafuckers. The Sin Committee levert gelikte harde spacey rock waarin echter wel nog een vleugje orginaliteit mist. Het publiek lijkt dit niet vervelend te vinden en beukt er vrolijk op los. Ook de jury ziet de vier heren nu al als ideale festivalband en beloont ze hiervoor met 76 punten, waardoor de band bovenaan staat in het klassement en dus verzekerd is van een finaleplaats.

Naast The Sin Committee had With Ice zich al geplaatst voor de finale door de Soosprijs te winnen. Phoenix Park scoorde na The Sin Committee het hoogste aantal punten, maar won ook Rheje Rockt. Dat betekent echter niet dat zij nu twee keer zo lang mogen spelen tijdens de finale op 30 augustus. Nummer drie van de Ernem Zweet voorrondes mag ook mee naar de finale, en zo wordt ook Saga’s Suitcase toegevoegd aan de line-up in de Goudvishal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland