Het verkiezingscircus draait op volle toeren. Landelijke politici vallen elkaar op televisie aan om zo voor de verschillende steden zieltjes te winnen. In het centrum van Nijmegen heb je voor je er erg in hebt een handvol folders in je handen waarin de partijen voor de laatste keer schreeuwen om aandacht. Natuurlijk beslist de kiezer op basis van de totale combinatie aan standpunten, maar 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen duikt nu even in de paragrafen 'cultuur' van de verkiezingsprogramma's. Wat beloven de partijen in hun programma's te gaan doen?
Maandagavond vindt in Lux een verkiezingsdebat over cultuur plaats. Een verslag van die avond zullen we diezelfde avond nog on line zetten, zodat je dinsdag goed voorbereid naar de stembus kunt gaan. Het meest prominente discussiepunt blijkt de nieuwbouw van Doornroosje te zijn. GroenLinks, SP en de Stadspartij Nijmegen zijn trots op Doornroosje en zijn voor nieuwbouw bij het station. Wel moet Doornroosje dan verder professionaliseren en onafhankelijk worden van gesubsidieerde banen.
De inbreng van private investeerders vinden de partijen geen probleem. De PvdA en de Multi Cultureel Nederland Partij (MCNP) pleiten voor een nieuwe huisvesting van Doornroosje, mits dat financieel haalbaar is. PvdA heeft ook een alternatief voor als het niet haalbaar blijkt. Dan passen zij het oude gebouw aan en worden meer optredens georganiseerd in de Schouwburg, wijkcentra en grote discotheken. Het programma van Doornroosje wordt verspreid, waardoor de goede naam die Doornroosje in Nederland heeft, verdwijnt. Minder duidelijk zijn het CDA en D66.
Het CDA merkt op dat door alle bezuinigingen een verschraling heeft plaatsgevonden bij de verschillende cultuurpodia. CDA wil kritisch kijken waar het beschikbare geld aan uitgegeven wordt. Gedeeltelijke privatisering van verschillende cultuurpodia kunnen hier mogelijk uitkomst bieden. Over de toekomst van Doornroosje wordt niets letterlijk gezegd, maar in de afgelopen jaren is CDA altijd voor nieuwbouw geweest. D66 ziet muziek als speerpunt: "Met een spraakmakend poppodium, een fantastisch concertgebouw en een festival als de jaarlijkse Musicmeeting, ligt er een prima basis om muziek in de volle breedte te versterken." Of dat voor Doornroosje op de oude of op een nieuwe locatie moet gebeuren, wordt niet duidelijk.
Duidelijk tegen de nieuwbouw zijn VVD, de Verenigde Seniorenpartij (VSP) en Nijmegen NU. De liberalen willen het huidige hoogwaardige cultuuraanbod behouden en daarom geen energie steken in het ontwikkelen en stimuleren van nieuwe initiatieven. "De huidige locatie van Doornroosje moet worden aangepast aan de thans geldende wetgeving en wel zodanig dat de overlast in de buurt sterk wordt verlaagd." Een commerciële programmering kan worden ingezet om de meer experimentele programmering te financieren. De VSP vindt al die culturele fratsen maar niets en vindt dat we eerst de problemen bij Sociale Zaken en Volksgezondheid moeten oplossen voordat we verder werken aan Nijmegen als pop- en filmstad. Dus geen nieuwbouw van Doornroosje, maar "eerst het noodzakelijke en dan het vermakelijke".
Nijmegen NU is bang dat nieuwbouw van Doornroosje bij het station leidt tot te hoge jaarlijkse kosten en daardoor de ondergang van Roosje. De partij pleit voor een andere locatie, bijvoorbeeld het Vasim-terrein, waar dan ook oefenruimtes kunnen worden gemaakt. Een aantal partijen noemt muziek als belangrijk speerpunt. PvdA en D66 hebben het over 'muziek' en bedoelen dan wereldmuziek, pop en klassiek. GroenLinks heeft het expliciet over popmuziek. Het wordt echter niet goed duidelijk op welke manier ze dit speerpunt willen aanpakken.
VVD wil meer evenementen organiseren in Nijmegen, omdat dit goed is voor de lokale economie en Nijmegen op de kaart zet. In de Waalsprong moet een regionaal evenemententerrein worden gebouwd. Stadspartij Nijmegen wil geen grootschalige evenementen in het Valkhofpark, maar de Dag van het Levenslied en de Valkhof Affaire mogen blijven. Ook PvdA ziet veel kansen in de versterking van festivals als Musicmeeting, Vierdaagsefeesten, orgeldagen en popmuziek in het Goffertpark. CDA, D66 en Stadspartij Nijmegen schenken ook aandacht aan amateur-beoefening van cultuur en optredens in de wijken. GroenLinks denkt vooral groots en wil dat Nijmegen in 2018 culturele hoofdstad wordt.
De Nederlandse Volks Unie (NVU) komt op cultuurgebied niet verder dan het terugbrengen van een Nederlandstalige radiozender (piratenzender) in Nijmegen en het dagelijk zingen van het Wilhelmus door in schooluniformpjes gestoken leerlingen op de Nijmeegse scholen. Dit zijn de hoofdlijnen vanuit de verkiezingsprogramma's. Het is aan jezelf om te beoordelen of de partijen deze beloftes ook gaan waarmaken. Vier jaar geleden was nieuwbouw van Doornroosje ook al een belangrijk aandachtspunt en je ziet wat de collegepartijen tot nu toe hebben gepresteerd: er is nog steeds geen kogel door de kerk. Vanavond om 20.00 uur kan je in Lux luisteren naar het cultuurdebat. Misschien hoor je daar antwoorden op jouw kritische vragen. Wij doen later op de avond verslag.