Het kan opeens hard gaan met je bandje. Navarone stond zes keer in het voorprogramma van Golden Earring. De jonge band speelt oude hardrock en barst van de ambitie. Tijd voor 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen om eens met hen bij te praten. (toevoeging redactie: Navarone heette tot 2008 Overthrow. De bandnaam is met terugwerkende kracht aangepast).

Aan ambitie ontbreekt het de jonge band Navarone niet: "In 2007 staan we op Lowlands in de Charlie en in 2008 in de Alpha. Daarna een Amerikaanse tour om vervolgens de hardrock terug te brengen in de rest van de wereld." Zo, dat staat genoteerd. Navarone bestaat uit zes jongens uit Wijchen, Balgoy, Bergharen en Nistelrode. Ze zijn tussen de achttien en twintig jaar oud en spelen classic hardrock.

Vanavond spreek ik zanger Merijn van Haren en toetsenist Marijn de Valk. Meteen maar even in huis vallen met een directe vraag: "Waarom spelen zes jonge gasten zulke ouwelullenmuziek?" Het antwoord van Marijn is simpel: "Vrijwel alles wat tegenwoordig in de top 100 staat, is bagger. Dus luisteren we andere muziek; oude hardrock zoals Led Zeppelin. Het interesseert ons niets wat er tegenwoordig hip is. Wij spelen gewoon de muziek die we graag willen. We pakken de draad op waar het elders muzikaal is misgegaan."

Gevraagd naar hun belangrijkste invloeden, volgt een stortvloed van oude en hedendaagse bands: Led Zeppelin, the Doors, Beatles, Aerosmith, Joe Cocker, Janis Joplin, Queens of the Stoneage, Foo Fighters, Audioslave. "Eigenlijk elke band die zuivere rock speelt, recht uit het hart." Een eerste stap richting de droom is al gezet: Navarone mocht zes keer het voorprogramma verzorgen van Golden Earring en stond dus al voor uitverkochte sporthallen. Het optreden in de Rijnhal in Arnhem kunnen ze zich nog goed herinneren. Merijn: "Arnhem was een heel tam publiek. Ze stonden stil te kijken en heel duf te klappen. We dachten dat ze ons niet konden waarderen, maar achteraf kregen we erg positieve reacties. Ook de Golden Earring kreeg de zaal niet goed los. We hebben er wel veel van geleerd. Achteraf hebben we de videoband teruggekeken en wat geschoven in de setlist en de interactie met het publiek verbeterd." Marijn, lachend: "Hebben we nu een haat-liefdeverhouding met Arnhem?"

Binnen een maand wil Navarone een EP met vier nummers opnemen voor promotie. Bij een van de nummers maken ze een live-videoclip. De opnames daarvoor zijn begin januari gemaakt bij een concert in Druten. Met maar liefst zes camera's is het nummer tweemaal opgenomen. Er moeten nog wat extra liedjes bij komen en dan is er voldoende materiaal voor een echte cd. Navarone hoopt dat ze die nog dit jaar kunnen opnemen. Er zijn al producers met interesse, maar de jongens willen niets overhaasten. Merijn: "Liedjes schrijven is bij ons een langdurig proces en we zijn erg kritisch. Een eerste plaat moet echt goed zijn, dus we nemen er voldoende tijd voor."

Vorig jaar sneuvelde Navarone, dat toen nog Overthrow heette, in de halve finale van Kaf en Koren. Marijn: "We baalden vreselijk dat we niet door mochten. Dat we met Golden Earring mochten touren, is een soort sportieve revanche." Toch zijn ze absoluut niet bitter over deze wedstrijd: "Kaf en Koren is een prima initiatief, maar we hebben altijd iets raars met jury's. Aan de andere kant: als het publiek mag beslissen wint de band die de meeste mensen heeft opgetrommeld. Kaf en Koren is een mooie opstap om meer optredens te krijgen. De muziekscene in Nijmegen is goed: er zijn genoeg mogelijkheden om te spelen. Doornroosje doet het de laatste tijd goed door regionale voorprogramma's te boeken. En Merleyn heeft een hele gave jamnight."

Wat kunnen we verwachten als Navarone inderdaad groot wordt? Grote stadionconcerten met veel vuurwerk? Marijn: "Nou, niet per se vuurwerk. Er is een verschil tussen oude hardrock en echte glamrock. Natuurlijk stoppen we showelementen in onze optredens, maar het moet geen kitsch worden. Die stadions klinken wel goed! Maar je mag hier in Nederland eigenlijk geen ambitie hebben, want dan vinden ze je gelijk arrogant!"

Navarone